Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
用緊枝35 F2 IS 但d二線性散景好嚴重
想一步到位屌枝35.4L II
二手冇人放, 而家先黎買全新皮幾野EF鏡又好似好on9
枝Sigma 35.4 Art就平一半以上又多二手盤, 但係咪有走焦問題?
如果配R6有冇走焦問題?
唔知點揀好
係,呢支鏡同RF35mm f/1.8本來都係我買R6後會買既鏡,但炒到實在太過份,兩年前全新行貨$6100已經買到,不過反正我都唔急,自從食炒價買二手EF/RF mount之後,同自己講過唔會食鏡頭炒價,反正有EF 24-70mm f/2.8,用住慢慢等!
想用wide 又唔想買翻EF 16-35
似生產線令全球缺,包括美國、日本都缺,早排同個於褔岡居留朋友講開,佢話佢地都炒緊,單係個EF/RF mount又係炒到萬六yen..
手上冇舊款鏡頭暫用,而又有需要使用的話,當然買返RF鏡,始終整體光學質素都有提升,而且唔使用mount直插機身,重心都平衡好多..
有冇人放g7x m2
支35.4L II仲大枝仲重過Sigma枝 35.4 Art
所以Sigma果枝重量唔係問題黎
只係怕走焦
我啱啱上網睇,都無人二手放
睇嚟真係好值得KEEP
星際有好多二手EF2470 F4
唔該巴打
遲D搵朋友幫手上去望望先
枝50.2L用落無反唔走焦係咪好正
肥花有用家comment話佢啲光學質素好差
https://youtu.be/zLdoAHwk6ag
全開1.2中間都唔算soft 係紫邊比較勁
呢枝鏡係真係衰紫邊
炒到咁高好撚on9
Canon無反機身唔係有鏡頭像差校正,可以減少紫邊?有人試過支RF 50mm f/1.8校正前後效果好明顯..
插過落EOS R 用 光學質素其次 1.2 都係想影淺照深相

但呢支散景過渡好差 唔夠smooth (今時今日既標準)
淺*景深
上網講下價會搵到平
上個月三千五收左枝幾新淨
除咗DC,仲有邊道多人賣?
我都搵埋Fb group同carousell
Dcfever啲人覆太慢
Fb group都快既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞