Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
6d2 換1dx3 既性能你話有冇作為
最緊要買返個ef rf mount
Firmware 啫點解唔up
傻仔咁 咩用唔識用 新野
唔係好慣 諗緊買支sigma 30 .4 二手
硬價
50 1.2 想買 但值唔值咁貴
我有501.8
未試支50.2
值就值既
canon 有買貴冇買錯
差成18倍價錢
10陪姐
睇你影乜,個人覺得玩返EF鏡抵玩,50 1.8同50 1.2個散景差好遠下,兩枝EF都有,各有味道,50 1.8真心輕同方便街拍,50 1.2影女女人像一流
如果係影室內打燈 其實散景係咪無咩用?
因為用顏色紙, 假設如果畫質無大分別
真係萬8買個散景
係 R5令EF鏡升個層次
18000 vs 1xxx 以前買好平
要睇你影開咩題材,平時會唔會後製推相

我係由6DII升上R5,因為接觸打雀所以換
對焦來講成功率完全兩個世界。
另一樣比較少人提既係個DR6D個DR係出名唔掂,平時如果會後製推相,r6會係超大升級

但如果平時只係影人影風景,jpg直出,換機意義不大
淨係講影人已經要換啦,所有大光圈鏡放喺R5/6度都提升左n 個層次。 就算1仔5仔,喺電腦開1:1都會成日見到對得唔夠準,但用r5/6係可以好放心準到唔洗check, 尤其啲比較舊既鏡,e.g. 50L 85L, 一outfo 就化同紫邊,誇張啲講,呢兩支鏡出左十幾廿年,真係到呢家先真正用得盡
始終價錢有差距,6d對焦無咁準,咪㩒多幾張保險啲
我覺得未去到話啲相一定要用r5r6先影得到
除非你用live view 影否則都係有機會走焦,呢個唔止係影多幾張既問題,而係反光鏡系統既問題,去到無反先真正解決

至於你話要唔要邊幾部相機先影到,我諗除左極端條件既相一定要專門相機外,其他相拎部電話都影到

而市場/用家都好誠實,canon 出6d 6d2 果啲機既年代就係sony a7 興起既年代
咁佢問換唔換機嘛,我都係提出一啲意見啫
換唔換機,同apsc要唔要上ff一樣,無絕對答案
都係
不過問得都係身痕,既然佢痕我哋幫幫佢
買架生呢樣野,永遠都係未試過唔會心息
玩左幾年FF機之後,我都身痕有啲想買返APSC
希望第日會出部RF版M6II啦
我呢15 年就係apsc ff apsc ff 咁玩到最後我決定ff 到尾就算
唔同野黎wor
R6 個對焦都已經贏曬
未計一堆sharp 到痴線既RF 鏡
人地話會用返ef鏡喎
用返EF 都可以之後買RF 嫁
但用6D就用唔到RF 鏡
睇黎大家都好想推佢一把
講真依家買R 又真係有dd on9
R6 係暫時line up 入面最抵買
R5/6 我都用過
兩部 除左頂mon 仔像素 8K 同拍片少左 A 同S mode 外
根本上係一樣
R5/6 最重要同最好既就係對焦系統
同價位 同級冇人比到一樣既反應時間
唔係話打唔打手 係事實上canon 依個個對焦係cls 既
所以買RF 機一係R6
有錢多既就R5
canon真係好濕鳩
明明r5都高像素拍片好過r6
有足夠誘因令人買r5
就係都要閹咗r6個頂mon
我用左r5之後先發覺,其實自己唔係咁需要像素
當初買r6既話就有錢換埋鏡
唔係wor
R5 影完真係可以任crop
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞