Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
我一支RF鏡都無,全部用轉接環,平時打開雀。不過就無你講既連拍限制問題。
就算係打雀用Sigma 150-600,機械快門照樣係綠色H+
係咪20張連拍?上官網睇好多EF鏡都支援到12連拍,但20連拍支唔支援到先?不過正常使用12連拍都應該足夠
20連拍係電子快門,無論插咩鏡,開電子快門都會強制20fps (中唔中焦係另一回事)

12FPS係機械快門,官網話唔一定每支鏡都支援到
我手頭上既鏡有:
16-35 F4
24-70 F4
50 F1.8
Tamron 70-200 F2.8 (一代)
Sigma 150-600 F5-6.3 C

暫時全部都支援到機械快門12FPS
巴打提起Sigma 150-600mm,請問你支係C還是Sport版?
我支C版,但因為工作忙碌,未有機會拎出黎試,請問巴打支鏡配Canon無反,鏡身OS仲用唔用到?另外機身IBIS又用唔用到?(聽聞話支鏡要update上2字頭firmware至夾到Canon無反)
改為早買早享受,遲買貴幾舊。
如果電子快20連拍都支援到,咁即係轉接環同原生RF鏡個差距剩係得返對焦速度,不過速度都叫可用嘅

RF24105

https://youtu.be/SOeSXPvgZps

EF24105

https://youtu.be/7LSHGQuw7w4
已完全封鎖該會員 一睇就知貓sir隻傻閪嚟 Ching咁認真
有朋友反映插C版150600 有時會死機
我90d都係 有時會死機
哎喲你估錯啦柒頭奸狼犬
講唔贏就完全封鎖玩鴕鳥政策當睇唔到嘅奸狼柒頭
你件奸狼犬咪撚同正常Canon用家比啦
人哋正常canon用家同我正常交流邊似你咁撚柒講唔贏就玩自閉封鎖
好快統一
用到,效果都幾明顯
鏡身個掣一㩒就鏡身連機身防震一齊onoff,我未試過分開黎試
firmware 1.1同1.2都用到防震
有試過,唔止一次。要拔電等一陣重新開機
唔好太認真
已經完全封鎖左佢
咁不如買2手
Yongnuo
應該2-3000 左右
當玩具都ok 既
有冇試過update鏡頭firmware?去DPReview睇過人討論,有人話如果1字頭舊版本有可能同比較新款單鏡/無反出現兼容問題,會中途死機或者無反機啟動唔到IBIS,要update上2字頭,仲有於Sigma optimization pro set埋鐘頭,咁應該可以解決到..
我支Sigma 50mm f/1.4 Art於新買R6時都死過一次機,update之後暫時touchwood冇試過..
正!就今個星期日得閒,從防潮箱拎出黎update,仲有update埋所有閃燈同引閃firmware先,買R6咁耐都冇搞過..
呢支野係幾抵玩,6000頭有600mm,畫質幾sharp,係衰在對焦慢過原廠
果然真係開始加價,剛才個同事講,尋日去星際買機,佢大約兩星期前問過現金價$17550,尋日同一間鋪、同一個sales要現金$18800,最後問到一間,連原廠EF/RF mount一齊買計佢$19700,因為想用黎下星期幫阿仔影畢業禮,用開部5D3又賣左,貴都焗住買..
Yongnuo閃燈用黎出街粗用都勉強可以既,鏡頭真係不了,試玩過佢支EF mount 50mm f/1.8,收到f/2.8都唔掂,笑料一支!
七片光圈葉,散景一定好很肉酸..
如果巴打你有睇過Youtube比對片,有人將佢同Tamron 150-600mm G2、Canon 100-400mm II + 1.4X比對AF速度,你睇完後會好慶幸當初決定買Sigma,冇買Tamron,我就純粹因為唔鍾意Tamron變焦環方向同Canon原廠鏡相反,而選擇同Canon方向一樣Sigma,可以講錯有錯著..
https://www.youtube.com/watch?v=yPtNumEQJc0
仲有呢段,一個user試就可能有bias,但兩個唔同user試出黎一樣情況,就真係Tamron問題..
https://www.youtube.com/watch?v=1MLY86OBh5o&t=72s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞