Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
伸縮鏡嘛

但ef 得4級防震,rf 好似7定8級

我覺得二手小白兔會係最抵玩,同三代機乎無分別,但二手價有得壓
開工影sport既話,用EF應該會好啲?始終內變焦,zoom果陣支鏡個重心不變。
但rf 對焦再快啲wo, 影sport 可能係其中一個考慮因素
針無兩頭利啦。
我本身有影開籃球,過程係會狂zoom,成日重心變既話都幾辛苦
大家點睇canon嘅防水滴做工
5d4 1仔個啲實冇問題
但低階少少嘅r6呢?
甚至90d
有冇人夠膽/已實測過
落大雨濕晒都冇事 利申:當年用舊小小白+5DII
想知r6 大雨han唔handle到
諗起Kai wong
英國人真係唔黑雨都會照拎出去 kaiw咁
有冇link?
https://youtu.be/C3-fHf0Y990
當年香港3號風球
點解巴打個回覆會有三粒負皮? 老老實實,唔係我俾,我係俾正評果個..
RF版鏡頭冇7-8級IS咁癲,5級啫,而EF III版就3.5級,仲有要RF版配Canon無反至有可能發揮到機身五軸IBIS加鏡頭IS最高效能,插EF版後,機身IBIS自動degrade去兩軸,又再差d....
總括計始終RF有著數,但IS效能於我使用習慣上並非最大考慮,因為non IS版EF鏡加冇IBIS單反都用咗咁多年,手震問題唔太困擾我,係聽巴打提及EF版畫質靚過RF,呢方面反而係我考慮因素,要上網搵多d資料,睇到底相差幾遠...
RF 鏡應該好過EF.. 你可以上網睇睇測試文
可能二手佬負皮我

畫質可能係100分比96分, 我好少理 正如50L 我都覺得係ok

反而重量,大細,硬淨度呢家先係concern, 不過我覺得有新買新啦,錢不是重點的話,at least resell price 高好多
如果我買RF版,部後備機6D都要換埋無反,俾既錢就唔係萬幾二萬咁簡單,而係三萬以上(RF 70-200 f/2.8 加後備無反),好撚肉赤.... 要d時間好好考慮至得..
有幾可用到部後備機先 再唔係走部6d 入部rip 或者r 囉
Ef鏡仲可以上落其他系統
枝RF 70-200 F4 幾時先有得訂
如果佢淨係影相,換曬rf一勞永逸好過

但如果佢會拍片,而且會落其他機身,咁ef的確係有價值留低
佢開工
R5 加支大白 之前大雨影成粒鐘都冇事
一定係小白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞