Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
換機先
單反先天性能低
原來如此,係咪無反世界了?

不過屎忽痕鍾意單反用眼望即影
6千幾蚊
加埋50.8 無撚敵啦
之前8,9千蚊入個d根本放唔到
放5,6千 ,人地都去買新啦
好黃應該唔關支鏡事. 是咪 white balance set 唔岩?
應該係
但係成日對唔到焦
Canon 用 3rd party 鏡死證 - 佢冇 open 套 standard 出黎, 所有第三方都要 reverse engineering
2470係第一代?
我都曾經擁有過,亦都係配6dii
支鏡係會走焦,連機連鏡擺低比騰龍cal鏡都係搞唔掂
結果嬲嬲地換左支canon 2470 f4,對焦快同準好多
而且原廠4光圈係sharp過tamron收到4光圈
唔怪得係啲暗嘅地方
就對極都對唔到焦好濛
啲反應慢到好似部機壞撚咗
原來係咁長知識啦
唔該巴打
應該係第一代
我係接手朋友嘅裝備。我都唔肯定唔熟
睇嚟如果我想再玩落去應該都係學你買支Canon 2470
canon支2470 f4係好野黎,防震勁,sharp,對焦快,仲送埋微距,紅圈真係唔會死錯人。

你話張相偏黃我諗係wb問題,不過原廠啲色會紅潤啲係事實。
感謝巴打介紹
等我上網再了解多D先
見到而家係咪已經停咗產?
係呀,canon話要主力做RF鏡,所以停產左一堆EF鏡

近排RF鏡無貨,搞到2手EF鏡都比人炒貴左
我兩年前買3900左右,而家要4600左右
好想佢支rf 100快啲出
我都等緊
枝EF2470 f4真係好野黎
我15年果陣全新都係5,6千,由7D跟到我升R6都唔捨得換走佢
好耐冇上黎 最近賺左啲 想課支15-35 搞咩貴左幾千

果陣最低12.5K 依加16K
因為r5 r6嘅出現好多rf鏡都貴哂了
枝24105 5千幾升到8千仲要冇貨
唔急用就等到最少年尾,從上年尾開始,全線RF鏡都被炒高,仲要缺貨,訂都要等幾個月,其實唔化算,本來有鏡用的話,唔係咁建議呢個時候買...
頂 24-105 真係升到8000
似係疫情運唔到貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞