Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
R6已經唔係頂 本身話買R5
我個時買完feel到中哂伏,依家都無買過啦
邊個位會有幼線?我部910用左好多年都唔覺
相中間印完出黎會有,仲要幾覺眼,我個部820後尾搬尾掉左了
咁我部又冇野wo, 枱頭九成相都係部selphy 印,唔見有事
Body 既野,四年換一代,好快就唔再係頂

反而鏡頭真係用十年以上都冇問題,我手頭果堆紅圈定焦支支都近十年歷史

但係玩得可換鏡既相機,邊會滿足於一定鏡頭咁少

Body 買個夠用既,再配多幾支平鏡,confirm 自己真係鐘意影相先算啦,識得太大買部相機番黎擺既人
巴打果部係1字頭新型號?
哦,睇到了,910,莫非去到9字頭有改良?留意下先,如果ok的話睇有冇二手,買返部玩..

又幾靚仔
SAMYANG枝85.4同RF85 2 IS兩隻點揀好
價錢差不多
一隻大光圈畫質又唔差
一隻有防震兼送埋個微距俾你
一定係原廠
都算Canon醒目,繼續用反mon,唔扮晒高檔將個mon變返機背固定位置..
我借過朋友當時新買Samyang f/1.4用,全開唔掂(尤其邊角位),要收到f/2.0甚至2.8先至比較實淨,所以我唔會當佢有1.4,極其量叫做85mm f/2.0...
你借果枝係RF Mount?
係,上年配EOS R試,全開覺得一般,但未用過Canon原裝RF果支,唔知佢全開f/2.0會點,如果有RF 35mm f/1.8質素的話,我一定揀Canon!
冇噤on9 既
原廠啦
之前係因為得 貴到痴線既1.2 先買依支
頂機變唔頂嗰下真係大傷,個價即刻跌一半,所以買過得去既主流性能就夠
我有RF35 + RF85. RF85 畫質堅靚。 BUT 個 motor 又慢又嘈,仲有時好似痙攣咁震晒搵焦距,不過到真正拍片時佢又好安靜返。接受到就一定原廠,仲有半個macro 好方便。
好想知video有咩spec
影相好嘈、拍片時又安靜返,咁奇怪?即是硬件上根本可以做到對焦時唔嘈,會唔會Canon有心搞到咁,將支鏡次等化?否則造得太好,怕影響RF f/1.4版本銷路..
轉做video mode focusing 係會鎮靜好多,個system係咁design. 你可以係video mode 變 focus 會好 smooth, 支支鏡都係咁。
35 就真係嘈到仆街
應該同R5 一樣啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞