Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
膠攝呢啲傻閪就唔好再睇啦 三條友個閪腦都係裝屎
其實想rf出支輕便超廣
等14.4/.8 canon咁唔輸得 至少同gm同size
好嬲
膠攝當業餘吹水算啦
日本production line加油
冇撚有錯
我用緊支15 -35 不知幾開心
Canon而家唔會出手動鏡啦
同埋我覺得去到咁wide,除非你有啲好專門既題材(例如影室內設計之類),否則唔多有機會出動
膠攝真係算撚數啦
如果遲啲佢地拗到Canon比錢,好快Canon變傳奇品牌架喇,到時支支鏡介手,部部機都神機
想請教下
電子快門壞處係影動態有 有果凍效應會變形
咁R5 電子快門20fps高速連拍 影動態咪有問題?
係會架,但真係好快既野先會覺
電子快門如果影夜影有街燈,有機會有橫紋。
有啲機有anti-flicker,但都只係有少少幫助。

如果你影高速,我當你快門過1/50s,情況會更嚴重。
其實cmos 係點 同支鏡冇關嫁wor
如果佢話冇背照cmos 所以有紅閘同屈光
噤一早單反都會有啦
都會影響支鏡個設計既,轉左rf mount法蘭焦距短左,可以做到lecia 咁短都得,但要就番sensor 入光角度去設計,遲下啲新rf wide 鏡值得期待
依個係個mount 姐
唔係塊cmos
我意思係如果cmos 真係play 噤大role
一早爆曬出黎啦
佢地垃圾唔緊要
9 up 都唔好噤呀
Nikon cmos 都係買sony 渣
真係噤撚勁咩
人地sony canon 仲有埋電影機鏡
nikkon 呢? 傳奇??????
無睇,但我相信好多youtuber 都係尻up er

有啲文章真係講過lecia 因為要就番佢地啲鏡,所以sensor 個design 係唔同的
咁佢一秒20 FPS可以影咩?
咁快都係想影高速
咁影車 影運動 咪變曬形
佢講緊jello effect, 你講緊既係flickering
Flickering 成因係同電力Hz 唔夾或者LED pwm 質素問題
冇講得咁誇張,係啲直線條既野比較易見,例如棒球棍, 哥爾夫杆果類
你攞單反講做咩,紅閘係因為旁軸鏡法蘭距短,可以設計計成光線極端角度斜入,但係sensors同濾鏡設計唔適合,所以先有紅閘,單反都駁唔到旁軸鏡,當然冇問題啦,至於機身,eos r有人測過,佢冇改薄濾鏡就係

咁當然又唔一定要設計成極端斜入,但至少有呢個空間,鏡頭設計時就更有彈性

下面係測試者原文

玩转接需并不适合入手Eosr,测试镜头徕卡M28/2.8,七工匠50/1.1,福伦达10/5.6,全部出现红移
还有一个问题,放大对焦要么在屏幕上去按,要么要按两次按钮,目前没找到一键放大
我知呀
依個係佢塊filter 問題
膠攝問題係 9 up 又冇圖
人地試左冇問題
又唔去改
我睇唔起膠攝佢地係因為
佢地口說做實事講真話
點解原來收錢打手就係佢地
個kaho 同nikon合作就讚到nikon 識飛
有冇r嗰啲改機之後情況先
我R5 先回歸Canon
我純粹係覺佢地班人
真係太過份姐
無料扮大袋
個Joey 連有focus tab 既M 鏡都唔係用
唔係渣黎對焦 但出片講leica
mean 買leica 係有錢人玩意
條條片係到酸
睇佢地唔起姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞