Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
仲有R上手個操控好差,少左個轉盤,幫你返左去xx0d年代,R5/R6個人面咬得好實好穩,正好多,完全無悔升級。

利伸:6d->r->5d3->r6
唔該巴打
伍振榮又柒左... 見佢尋晚好似收到獨家猛料咁,出段片話R3係由Sony提供CMOS,被人留言插到九彩,話Canon一早已經出聲明,係自家研發,並非由Sony提供,今日想再入去睇段片,原來已經刪走.. 柒到冇眼睇!
RF 14-35 F4要來了 希望重量同filter size唔會大過nikon 14-30 F4好多
Ef 24-70 用開既 filter 有冇得 adapter 用返?
估估賣幾錢,見Canon已出RF鏡訂價咁進取,我諗$16k應該走唔甩..
參照70200 4
咁1435比1535wide多1mm
所以開14k
如果開16就太進取啦
用緊2870 f2三個月, 雖然幾重但十分滿意
最近對85mm有啲興趣
本身睇緊Samyang枝rf85 f1.4, 感覺質素唔錯而且幾輕
但睇睇下又對兩枝rf85 f1.2 (non DS and DS)有啲動心...
如果三枝當中揀一枝(應該唔考慮 RF85 f2), 有無用家可分享下睇法?
Samyang 就唔洗諗啦 有DS同冇DS 我就會揀有 因為個DS真係屈 同埋入光量都叫可接受
Rf85 1.2太貴,冇錢買😩
DS
完。
唔會噤貴啦
13-4k 啦
DS 唔洗諗
睇rumour 好似唔多有提14-35
nokishita有講所有rumor最準應該都係佢
等左f/4細RF wide zoom好耐

14-35 呢個焦距唔似細
我都有啲期待呢技,如果行到六級以上防震真係堅正。
15-35 儲好錢想買 但真係太大碌 之前我用過EF 16-35 III

其實轉無反都想細支啲 但我明15-35 多左1mm 又有IS keep到個size同800g左右已經好好

但我期待支15-35 f4 可以細碌啲 依加14mm起跳 我怕又細唔到
分分鐘出到嚟1435同1535個size就類似24105同2470咁
極邊角畫質又唔一定sharp
一支14-35咩都想搞掂,分分鐘唔出10-24呢類
1024 一定會出

兩枝定位唔同

一枝 1435 平民用 F4 無防震 萬三四左右
一枝 1024 Show off 技術用 F4 有/無防震 參考返 EF 版本 兩萬中 到尾

如果巴打要追到咁wide 我就建議等埋 RF TS 14MM 先
可以後期 拉直 無變形 再比 1435 WIDE (如果你長用 14MM 為拎 ultra wide 計)

睇返以前CANON D 介紹 係想整一套 F4 ZOOM 鏡 由 ultra wide 開始到 400mm

11-24/24-70/70-200/200-400+1.4*
只會推薦下面果三枝

無限budget. 85.2 DS

有限Budget 用adapter

85art 平 重 4-4500 左右二手
85L 一手 一萬左右 有IS 好野黎 二手無人放
無記錯 RP 同 6D2 同一塊 CMOS 所以高 ISO 一樣咁差

R 就同 5D IV 同一塊CMOS 所以影出黎 本應同 5D4 無分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞