Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
唔好再討論垃圾啦 有咩好講
見YouTube 制作社SP
有一條講電子快門 個網球變曬形
冇就就係會變型,呢刻市面上係得a1 處理得好啲
最終都係要等global shutter/ 用現有mechanical shutter
係會有果凍效應,接唔接受到睇個人
如果背景本身好乾淨,就無咁覺眼

用返機械快門都有大約10張,其實都已經好夠用
影飛鳥,直升機隻翼都會有事

其實用20fps 又玩到1/4000s呢啲快門速度既,又應該冇感覺既,啲野郁唔到咁快

係喺快門唔算快既時間影高速野先出事
係架,rolling shutter 限制係咁
愈快read-out 既會愈輕微,最終都係等global shutter

Electronic 我諗當佢靜音快門用會好過啲
啱丫,我用左R5咁耐,真係要無聲先會用電子快門

同埋手殘,做唔到淨影一張,以前就算用1d, 都可以長開住連拍,靠隻手指控制影幾多,電子無埋下快門聲,一hi 就三四張
EF 50 1.4 邊度仲有一手新鏡
50 1.4出咗廿幾三十年
周圍都話唔會再返貨
Canon原廠2680
30年鏡越賣越貴
巴打最尾買咗咩?RF mount起碼有得玩MF鏡/新RF mount鏡頭

EF呢…
1.8個枝得1.8
1.4個枝摩打易壞+無貨
1.2個枝紫邊+soft到笑
Sigma Tokina 1.4重到仆街
Zeiss個枝係DSLR玩MF等於玩鳩自己

EF mount搵枝大光圈標頭真係慘過食屎
乜撚嘢標頭
sigma果支一樣紫邊到仆街...
https://youtu.be/ZvZ4wNV55Sw
我手頭上冇 但睇人試冇咩紫邊喎
自膠
記錯左35果支
色水點呢?
完全唔同level喎 睇你影咩啦 我日常snapshot 1.8就夠哂 我多數都收到4 但你要咩sharpness呀 散景呀 sigma art 屌打
EF機無乜邊部機AF準,所以soft到無問題,同埋Canon賣點低soft都講咗10幾年。
點會 部部中間嗰點都準喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞