Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
R6 有埋個頂mon 就更少人買R5
不過canon 一定仲有2-3部機未出
不過武肺打亂佢既plan
見到隔離Nikon Z5真係好羡慕
點解
以前用單反,個主體焗住擺中間,所以想要像素可以crop
轉左無反之後可以信個對焦,轉心構圖,少crop相好多
最衰r5唔可以影20MP既raw,唔係既話我會用,啲buffer無咁易爆
同樣入門機
RP價錢
但唔會好似canon咁左閹右閹
有雙卡有ibis
Nikon唔好死
死埋牙膏廠就更喪心病狂㗎啦
王道係練好構圖而唔係靠 crop 相
Rp 真係🥲
影雀我先crop
但唔會42mm 又cut 埋人個頭
Z5邊有ibis
EF50 1.2L 支鏡出名廢
利申由EOS30 玩到宜家 R6
有五軸防震喎
分享小小經驗 - 我有 RF 15-35mm 同 RF 35mm 2F, RF 85MM 2F 同 RF 小白。 95%時間都係用 RF 35MM 1.8F + RF 35MM 2F。 因為重 同我好多時拍片,上完支 RF 15-35 去 Gimbal 武幾分鐘已經手震
支1.2 係對焦慢同係slr 機走焦姐
我記得EF 1.2 開大光圈時好鬆 問題係收細既話 EF 買 1.4 好過
訂左100500等緊,有鏡攞的時候就會買R5
諗緊到時其他鏡應該玩貴貴RF鏡,定係買接環買EF鏡好
到時會想買枝大光圈50或85影人
到有旅行去可能又會想買枝2470或1535之類

(利申手上咩EF鏡都無,唔係買唔起RF但唔係好捨得,始終唔係搵食係為興趣)
RF 35mm F2?有呢支鏡架咩?
影人都要換,有唔少朋友當初買一堆EF 50mm f/1.2、85mm f/1.2,或者副廠大光圈鏡,但都因為單反特性而有走焦情況,想佢中焦但唔中,唔想佢中又反而中,搞到長放防潮箱,換無反機後,所有大光圈鏡好似重獲新生咁,好多都話從來未見過支鏡咁sharp,所以如果影人,又有少少要求都應該換..
諗緊點 直唔直上 50 但35年尾又話出
其實我50 用佢個crop咪可以當85用?
當然景深唔同
1.8, 打錯。c兄醒
Sor 9, 1.8,打錯。C兄醒
其實支50.2 絕對係可以全開黎用,對焦追度夠追小朋友,全有慢同鬆咁既錯覺其實因為單反對唔中焦

24L, 50L 同85L 用落1d 同5d 系統咁多部機都係唔準,講緊係企定定影全身,可以十張中三張或以下, 中既重要唔係prefect 對到隻眼,R5/6 真係解放晒呢幾支鏡

反而50Lfocus shift 個問題,因為呢家長期開1.2影,要收得都會收到2.8以上,完全無感

呢家我日常使用程度,50L > 85> > 35L

但又好奇怪地,支35L 一直以黎都係勁準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞