Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
呢支如果5XXg左右就爽
窮L最近想買枝85mm,用緊eos R,
想問下Samyang枝rf85 f1.4 定Canon枝RF 85 f2好?
canon
有無ching會插復古鏡(canon FD)落r系統
無計 太細 都係要買
巴打會唔會打算遲d買埋尿袋,於街外可以直接經USB-C充電?我心思思想買個尿袋用黎充電,但聽聞部機對於尿袋要求好高,就算條線雞少少都話隨時充唔到.... 睇有冇巴打用緊邊隻尿袋可以充到電?..
部機用左就黎一年,我都未慣支stick 同af on 個位

但手感上佢係除左一仔外最好渣果個,1dx2 果個其實都有少少太粗,r5 重渣得實啲

無反買多兩粒電是基本,搵黎出job 我驚要用到六粒先夠全日
要有pd 規格嘅type C to type C先得
都係一百蚊左右一個
PD 有無限制幾多W 以上用差到?
我自已帶2~3舊電,會帶埋尿袋同Nitecore叉電器。
https://charger.nitecore.com/product/ucn3
用USC-C叉電要用新電,差唔多成千銀一粒,呃錢。
新手嚟緊諗住用消費卷入手第一部單反
90D連18-135mm f/3.5-5.6鏡喺友和買$9777
想請教下行家意見 呢個budget 嘅性價比算唔算抵玩?
我之前第一次正式用R6,當日帶四粒電 (七年前副廠LP-E6 x 1、七年前原廠LP-E6N x 1、全新LP-E6NH x 2),由1100影到2230,因為有心順便試機,所以好多時開連拍狂掃,總共影大約萬二張相,最初我用舊2014年買落副廠LP-E6,影四千幾張冇電而自動熄機,之後換粒全新LP-E6NH落去,又影多七千幾張相,剩返唔記得一定兩格電...
R6比我原先估計慳電,用2014年副廠LP-E6做先頭部隊,係作為耗電測試,如果佢只可以影到幾百張,之後三粒電就要慳住用,唔好再狂掃,點知粒殘電都影到四千幾張,就唔同講法,現時電池數量絕對夠我由朝影到晚,就算中途有一粒打柴,應該冇大影響..
補充,部R6全程用eco mode,仲有我用相機習慣關閉auto playback,所以係會特別慳電..
友和藍店,售後cs特別伏

90d 18-135 星際都係賣9500左右(現金價)
其實最食電係個sensor + mon, 只要長著住就燒電,如果evf/mon 跳來跳去又係燒多少少

如果將sleep 較到五分鐘以上, evf 開performance mode, 兩個鐘內就算唔影相都渣得乾

R5 應該再食電過R6 好多
其實我未試過將EVF開performance mode,因為用saving mode都覺得ok,無謂冇果樣整果樣,到時習慣開又搵多樣野食電,總之一切以慳電為大前題!
因為想用消費劵買
消費劵好似要特定商戶先用得
或者到時再睇下有冇其他可以用消費劵嘅方法
主要係想問下under 1萬會唔會有其他cp值高啲嘅機
入暗既地方試下,會明顯好多

又或者搵黎pan 雀pan 車,真係幾大分別

我通常都開eco, 因為預左要長時間用 但有放呢個function 去個quick menu 度快改
巴打部係R5定R6?好似R5 EVF開performance mode又正過R6好多,5xx萬同3xx萬像素分別... 不過睇網評電量真係倒水咁,唔知條友點影,話影四百幾張就冇電,所以我至先入為主,以為R6都好快冇電,買返黎煲完說明書,全部setting都係以慳電為目標,點知新電最後影到over七千幾張相,比我估計慳電,下次搵一粒電試試開performance mode,睇實際影到幾多張相先!
覺得r5又唔算太食電 今日影左大約兩個鐘300張相左右 都係用左兩格到
R5, 呢家用電量好睇用家習慣
想知百老滙嗰啲有無得訂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞