Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
呢樣真係好睇個人,要自己摸索鍾意用咩焦段影人。
我就覺得70或以上順眼啲,所以會用小白
35mm橫倒影本身可以接受,直倒影半身已經夠變馬面

其實35mm 影全身人帶景先正,影半身不如用番24-70, 近到咁background 係咪blur 晒
我自己好少用定焦,睇過外國啲評測,用EOSR黎試三支EF定焦 (35,50,85),50係明顯鬆啲。師兄你用落R5/6係咪都係咁?
35L EF 第一代我都有 好準。

24L DoF咁長實際用好難唔準 利申冇試過
本身想買35 1.8 ... 諗緊直唔直上支50 .2
其他用返舊既 24-70 4 70-200 4⋯⋯
有冇EF/RF mount?有的話用住24-70 f/4同70-200 f/4影一排先囉,搞清楚自己最想用邊個焦距,至考慮買邊支定焦鏡..
雖然我認為最好當然係14、24、35、50、85、105、135、200mm都最好每段有一支,但凡事總有緩急先後既,慢慢儲,半年買一支,四年試買齊!
35mm橫倒影本身可以接受,直倒影半身已經夠變馬面

其實35mm 影全身人帶景先正,影半身不如用番24-70, 近到咁background 係咪blur 晒
本身想買35 1.8 ... 諗緊直唔直上支50 .2
其他用返舊既 24-70 4 70-200 4⋯⋯
有冇EF/RF mount?有的話用住24-70 f/4同70-200 f/4影一排先囉,搞清楚自己最想用邊個焦距,至考慮買邊支定焦鏡..
雖然我認為最好當然係14、24、35、50、85、105、135、200mm都最好每段有一支,但凡事總有緩急先後既,慢慢儲,半年買一支,四年買齊!
但35 等太耐 想50算 未買過一支貴嘢
Btw 有時想曬下相 有冇自己印?
24L 係最誇張地差果支,極易唔中
咁本身50L 係三支當中最唔sharp果支,但絕對係可用架囉
我自己有用開窮人之寶果支50.8
其實淨係擺social media既話真係已經好夠用
而且r5像素高,出相時壓返細張相,效果好過以前得24MP果陣
Photo printer太阻地方,又唔係經常用,所以冇用過,如果要曬4R,拎去曬相鋪搞就算,大張d既,例如A4、A3,會出開去Canon showroom順便俾錢印埋.. 三幾十蚊一張,化算過養部printer..
print 大相上canon 印好抵,唔洗等,又有人保養部機,唔洗擔心偏色

4R 我用canon部selphy 都可接受,唔洗理墨盒,細部,印出黎張相既色keep 得幾好。唯一唔好係有啲色差同偏低saturation
有時都想印張 放係屋企
不過印相 用PNG印 好定 jpg 會最清?
咁又係 耐唔耐先一張
用緊支24係r6度, 現在好放心
本身我都已經係用定焦為主,換左R5 後真係九成半時間都係用定焦
不過又咁,先唔講個重量同size,2870既質素都同定焦鏡都有得鬥吓
我其實都想入2870, 但唔想食listed price, 等貨量回穩,個價落左先
業餘玩家表示 24L 用落 5系或者1系相機要對落個人到準既話

只可以用 Liveview 放10倍對落個人到

唔係99% 會對左落個景到人就絞左OUT FO.

但我又唔覺24L 好對焦行程好長多數都一禁就對到
200mm 真係有買貴無買錯既 如果唔計價錢
如果真係要齊焦距又無原廠情意結我會咁樣建議

Sigma 14mm F1.8 Art
EF 24mm F1.4L
Sigma 28mm F1.4 Art
EF 35mm F1.4L II / Sigma 40mm F1.4 Art
Sigma 50mm F1.4 Art
EF 85mm F1.4L IS
EF 100mm F2.8 Marco
Sigma 105mm F1.4 Art
Sigma 135mm F1.8 Art
Canon 200mm F2L
數漏左35MM 你可以考慮下龍仔有枝性價比超高 又平又SHARP 既

Tamron 35mm F1.4
新手0拍攝經驗,想影風景同建築物。budget 40k左右
1. eos r6 ($17500) + RF 15-35mm f/2.8L IS USM ($16100) = $33600
2. eos r5 ($27680) + EF 16-35mm f/4L IS USM ($6980)
+ Adaptor ($880) = $35540
請問邊個組合好啲,兩個組合都有budget空間加配件
組合一
剩低嘅錢買軟件 買ND同CPL濾鏡
影風景同建築 識執相同濾鏡是很重要的
最後剩錢就補多支靚腳架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞