Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
FUJI 支35 1.4 都冇rf 35 噤嘈
有冇可能癲到16k video?
我枝EF 35 F2 IS就算係用USM都特別嘈
大size evf, 1dx3 果隻有得掃既joystick, 變番一仔既禁制轉mode, 齋呢啲都已經想upgrade
50 1.8 都係經典黎
不過canon 平鏡好多都係噤
整得咁好邊有人買L鏡
枝85 F2乜嘢都好 係個摩打嘈/慢到拆天
一係要你用入門野
一係要你一步登天
總係冇啲中階啲嘅product
我諗85 F2已經算係中階
其實佢啲缺點完全唔會影響實際使用/相
但係會令用家用得唔爽canon真係pk嚟
出枝RF 85.4L 都好
有諗落adpater用EF 85.4L
有IS大一級光圈同埋紅圈
但好似又長又重,又冇乜人放二手出黎
玩ef 就玩85 1.2la, 85 1.4個防震屎過85.2 夾r5/6機身防震

btw, 85 1.2淨係個外型已經無敵,經典黎
一係 1.2 一係2
者係EF鏡有IS夾R5/R6會仲衰過冇IS嘅鏡夾R5/R6淨係用機身防震?
無錯 尤其wide 鏡

50L 我做到手持兩秒, 1635/4 得半秒
拍片ok 影相真係冇留意
屌唔怪得我枝1635/4開左IS有時1/8秒都會矇
好失望既一個位,好簡單比用家揀用邊個is 已經得。。。
1635 f4 如果關左鏡嘅is 用r5/r6機身防震效果會唔會好啲
熄鏡身個防震好似會熄埋機身果個
無錯 你支鏡一有is, 相機個menu已經會收埋左is 個option
如果插副廠鏡,例如有OS Sigma,係咪同樣會自動off IBIS?但off鏡身OS就可以用返IBIS?
冇副廠鏡,答你唔到
請問fd鏡有冇mount接落eos r6到。
我今日去買eos r6返屋企開箱後老豆同我講佢有支fd 85mm f1.2,幾十年前用3000蚊買。我見好似仲全新咁,唔知我可唔可以繼承黎用
有 可以 依家枝嘢遠遠貴過3000蚊

去瑩記 問佢要 fd 轉 eos r
同原廠一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞