Canon 用戶討論區(23)EOS R3 一闊三大

1001 回覆
5 Like 2 Dislike
n年前80d雨戰沖繩,最後無事
試過6D 黃雨定紅雨影遊行 輕鬆
13年 3號風係舊機跑影維維show 都冇事 - 5d3+328
Thx!咁睇黎RF版都唔係咁正,係得輕同短兩個優勢...
RF 24-70 vs EF 進步多d, 尤其是邊位,RF 70-200 2.8 vs EF就差不多,但輕左令你多d機會出街用,同埋IS好勁
用過你就返唔到轉頭
又唔好咁講,輕已經係好大進步,起碼令你肯帶出街先
聽你講你開工影運動,會唔會入室內體育館先?
體育館既話4光圈真係差啲
一 大有得收細 細冇得放大

二 有新買新
如果係大場就應該ok
如果係普通體育館,2.8光圈我都最少6400iso...
其實你自己都有過往經驗,可能仲影得多過呢度d人,你都知道自己用乜setting以及器材係足夠
傳聞下一支係14-35 F4
合理 補完小三元
但我比較期待支35 1.4 同埋唔想要1.2 大大碌
我都期待1435F4
有rumour過35.4咩? 我見canonrumour個roadmap得35.2
https://www.canonrumors.com/this-is-the-canon-rf-lens-roadmap/
係咪因為支35.8出得太好,搞到大家唔期待35.4
幾時出返支1224 f2.8
我覺得機身對對焦速度都有影響,試果時佢部R連個mon都跟唔切支鏡。
但鏡頭成像真係無咩驚喜,有條鬼佬review片show騰龍70-180 corner 遠遠sharp過支rf 70-200 2.8。
自用黎講ef 70-200 f2.8用落R 機又太長太重,
所以我估支輕嘅rf f2.8喺市場係有佢嘅定位
有信心支鏡等到消費券第二/三期都未有貨
支共執都未到
Tamron 支冇 IS 收得檔
不問筆直 一律r5/6
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞