[獨家]天空體育:有歐超聯參賽球隊高層流出董事會會議內容

608 回覆
230 Like 25 Dislike
老細手上多咗錢 會唔會咁好心加你人工 落自己袋 知你走唔到去邊就更加唔會
球員就做咗係夾心 最大受益者根本得班班主大老細
最後5分鐘兩邊互入
歐洲足協會長施法連表示,出戰歐超聯的球員將被禁止於世界盃及歐國盃上陣。歐洲足協會長施法連(Aleksander Ceferin)周一向記者證實,會嚴懲出戰歐洲超級聯賽的球員:「所有出戰歐超聯的球員,將禁止於世界盃及歐國盃上陣。他們不會允許代表其國家隊。」

ESL 21/22 先開始, 即是6月歐國盃不受影響? 因球員都未開始踢ESL?
你足球聯賽搞到nba聯盟咁on9
最出名個幾隊無晒本土特色俾local離棄
變成純粹商家佬既玩物,已經係殺死左啦
足球唔只係球場上發生既事架
場外既文化都影響深遠
香港無本土足球文化?
早期南華,精工...到九十年代初南華,東方...再到二千年代南華,傑志。

雖然中間低潮過,但唔係無本土足球文化
轉左第二種玩法 ,咪第二種野會培養出來
講到足球玩完,呢個世界唔會有人踢波咁
你所謂既生存之道係指呢個歐超聯
美國佬咁識做生意, 呢個餅會愈做愈大添
但足球究竟係咪淨係22個世界級球星落場比賽就叫好睇?
係咪將最頂級既球隊擺埋同一個賽事就叫高質?
場上競技水平或者係, 但足球係far more than that
各支球隊既背景﹑植根﹑互相之間既恩怨﹑球迷文化﹑歷史等等都係令到足球成為世界第一運動既原因
而呢d色彩大部份都係來自本土聯賽, 各支死敵之間既對疊
歐聯無錯係好好睇, 但講到尾只係點綴

簡單一個例子
已經有班主講明會逼領隊本土聯賽留力﹑全力踢歐超聯
咁樣唔係摧毀緊足球文化係乜
唔係無, 係少noise
香港人始終出身資本主義小城市, 無咩人情味
睇波純粹係娛樂既一種
唔係好多球迷可以好似其他國家咁對本地球隊產生歸屬感同愛
港超實在太少區隊都係原因
一樣會有人踢波
足球場上會繼續精彩
但已經唔係個回事
你去過外國感受當地既本土球迷文化同氣氛就會明我講乜
死返去睇玩具啦
㩒錯正評
week in week out咁踢同2-3星期一場歐聯唔同喎
同埋無真正自己主場爭好遠 同個所屬地區無咩聯系咁
18區入面有6支區隊踢超聯, 氣氛已經好好多啦
垃圾, 你識閪睇高唔高水平咩
咪又係追捧名牌既plastic fans
留力係因為係歐賽仲有得爭,如果督定出局/淘汰賽第一場輸到仆街,佢仲會係聯賽留力?

依家歐超聯係講緊果十幾隊founding clubs係本土幾咁hea踢都有得參加所謂全歐洲最高水平既歐超聯
唔撚明點解香港咁多人撐
Dan Roan
@danroan

According to source, some of those involved in ESL call traditional supporters of clubs “legacy fans” while they are focused instead on the “fans of the future” who want superstar names
*ESL insists modelling shows solidarity payments will be boosted £10bn Euros over 23 seasons)
因為兩地對足球既概念唔同

香港呢邊明顯睇錢為上, 外國就著重歷史文化 & 比賽公平性
你哋只係一班支持過我嘅契弟
話uefa壟斷 ok,
咁無理由用個更壟斷既制度對抗uefa吧
多數人支持既重點唔係歐超聯好唔好到
而係UEFA太仆街在先
我係估唔到咁誇張
你話打uefa呢隻大老虎我明
但你用摧毀全球足球文化呢招黎打, 俾人屌就話人左膠
仲拉埋示威黎比喻
不9知所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞