[獨家]天空體育:有歐超聯參賽球隊高層流出董事會會議內容

608 回覆
230 Like 25 Dislike
咁佢又仲未公佈點樣決出剩餘既ESL quota,我諗大概都係各大本土聯賽既前N名去打外圍賽吧,正常照計唔會有你所講既問題?
唔止,我嗰12隊一樣打本土聯賽

你諗下嗰12隊資金上會多咗幾多?
以英超為例,big6 會比其餘14隊有錢好幾倍。

最後會搞到big6 成隊波會好多人(打2條大戰線),而非big6嘅勁新人、球星就會比big6搶晒
(情況就好似拜仁喺徳國咁)

業餘化?
未必,但實力差會變更大,李城奇蹟會更無可能出現。
而球員人工會因為呢20隊歐洲聯而更高,所以非呢20隊就更唔會有球星。
根本係uefa cap水cap到走火入魔,又歐國聯又盛
忍得你耐咪反你
你第一句已經冇野可以討論啦
Uefa幾垃圾都冇人管到佢
唔出呢招你可以點制衡uefa?
咁仲on9 啦,有次一級但熱阿可以永續
唔知uefa有無權禁你同其他球隊之間轉會
假設雙方立場不變 好似你咁講 呢堆強隊本身球星會老 吸引力競爭性自然會遞減 咁單靠本身球會影響力 好難講歐超聯到底可以玩到幾多年
儘管在英超投資多年,美國班主如格拉沙等人,仍然不明白為何要有升降班制度

有講明退出
要錢個陣又唔講文化
如果要維護歐州足球既健康發展,咁呢個就條UEFA既責任
一年收左咁多錢野就要大球會做
咁點撚解你個15隊可以唔使降班 咪好撚似你香港d死廢老成日J歷史咁囉
講到咁正常
12隊就不如砌好晒個架構先出嚟吖嘛
而家係咪打外圍賽都係鳩估
其他人夠話佢哋揀邊隊踢係隊波商業價值
含大不13億人後盾
商業價值夠唔夠大?
可多細球會靠uefa 資助吊命
UEFA有利益衝突點做好監督平衝球會利益既責任
咁12隊而家衝出嚟
到時個歐超聯邊個管到嗰12隊?
成個歐洲足球係咪就係12隊話晒事?
你冇答我問題
咁可以點制衡?
無升降班 即係你鳩擺爛咁樣又好睇咩?
其他球迷講就輕鬆 從童話角度去諗商業世界已經係錯啦 投資果個又唔係佢哋 留個言又唔會蝕錢 其實歐聯無論係賽制定入圍資格都遲早要改㗎啦 不過無論歐超聯定新歐聯都唔會係最好 但既然你歐足總硬要搞新歐聯嘅 咁你做初一 班老闆咪做十五囉 點解我買返黎班球員要比你拎去做賺錢工具?不如我叫佢哋幫自己賺多啲仲好啦
人地高水平想自己玩又要理埋你local team感受?
咁不如理埋南華同傑志啦好唔好?
喺班主嘅角度諗,你問佢投資200M去搏贏歐聯?
定係年年做個樣爭下歐聯,但年年賺30M。

商業化就梗,搞波又唔係開善堂,理佢百年基業乜柒喎

利申:覺得uefa係大貪,但亦唔同意ESL
所以呢班強隊根本只係借勢反水 想包攬所有利益自己分 大膽估計會更加無皇管
最憎 違背競技原則
咁你都信到十足十。。。
仲要係d呀媽係女人既廢話
樓主智障?
打友誼賽都要升降班?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞