[耳機撚] 討論香港各大耳機店 (20)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
用緊campfire nova 但右耳 條線 暗斷左。有咩平平地既升級線換 。式者有有漢淨收個單元 有盒
試完64audio隻18單元中伏
乜野都齊
再聽番咩UE Ve Fitear 淡而無味且不足
但好貴

超越
Ve仲聽到有不足

而隻18單我搵唔到缺點
好舒服 唔想放低
朋友一齊聽完 問佢咩聽感
佢已經計數準備俾錢

但好貴

見到個價已經唔敢試
聽你講完心郁郁想試下
乜都唔識想開始入坑,阿哥話送套AK120ii + K3003 比我係咪都夠做?

利申有個發燒級好大佬

唔夠
起碼都SP1000 + VE8

反正唔駛錢咪聽住先

家下唔洗買dap住打算可以買仙女,呢隻聽人聲係咪好得?

其實之前耳機都無隻,不過我諗如其入門第日又昇級係咪應該一開始就投資d中高階野先?

定其實都應該從基本開始比隻耳咩都聽下先

請巴打指點下

係 人人聽感唔同 自己試聽為實
我自己本身就唔太中意仙女
乜野都齊
但好貴

超越
Ve仲聽到有不足

而隻18單我搵唔到缺點
好舒服 唔想放低
佢已經計數準備俾錢

但好貴

見到個價已經唔敢試
聽你講完心郁郁想試下

巴打試下先麻
真係求搵到咩類型歌先係佢弱點
成班fd聽完淨係係度計數
一開始仲想聽三頻佢邊樣強項
點知
最後個結果係要咩有咩 好舒服 唔想放抵
(最後係問完個價就即放低
見ching有推介 個價又唔錯 盲購玩下先

新手一問,可唔可以當 DAC 插電腦用?

好似唔得。話時話依個價抵喎,同一隻嘢換個殼換個貼牌喺影音博覽賣千二蚊

溫完書 冇呢個功能

個介面非常簡潔易用 冇乜多餘選項 update都好易 係下面個轉我個人覺得多餘 唔用轉會覺得確定鍵太低唔好禁

大陸野都係本著人性化設計 phone用黎駁耳機 Line out應該係駁耳擴預設最大音量

除左對綠線 仲有條optical cable 光學線? 唔知有咩用

光纖線用來駁外置DAC
乜野都齊
但好貴

超越
Ve仲聽到有不足

而隻18單我搵唔到缺點
好舒服 唔想放低
佢已經計數準備俾錢

但好貴

見到個價已經唔敢試
聽你講完心郁郁想試下

巴打試下先麻
點知

幾銀?
想問下mora 個D嘅玩法係點?係咪買返黎就無損?之後可以直接入落player? 可以down 幾多次?如果用碟入落player 係咪要用特別嘅程式先可以過無損?

mora有寫埋係咩file

一買咗就可以係咁dl,就算唔同devices,只要你仲入到個mora account就得

唔需要

有錯請指正

買左就可以無限次download
係網頁down 又得, 用app download 又得

除左格式, 佢仲mark 埋kHz同bit, 例如FLAC 48.0kHz/24bit, AAC-LC 320kbps, DSD(DSF) 5.6MHz/1bit

咁佢比個D format 係咪通常可以直接拉入player?
邊個format 係最好or 最無損?
同埋碟嘅format 係咪可以直接拉入player 同最高質?
乜野都齊
但好貴

超越
Ve仲聽到有不足

而隻18單我搵唔到缺點
好舒服 唔想放低
佢已經計數準備俾錢

但好貴

見到個價已經唔敢試
聽你講完心郁郁想試下

巴打試下先麻
點知

仆街想入
雖然要食足兩個月穀種

窮學生一炮過

晒冇問題 但係起碼講下買左咩 得價錢

肉痛失智補番
黑磚+UE RR+PW Hancock 4.4

咁咪有耐先有得聽
乜野都齊
但好貴

超越
Ve仲聽到有不足

而隻18單我搵唔到缺點
好舒服 唔想放低
佢已經計數準備俾錢

但好貴

見到個價已經唔敢試
聽你講完心郁郁想試下

巴打試下先麻
點知

仆街想入
雖然要食足兩個月穀種

咁有無聽佢大佬 TF?
巴打們點睇ls200?
嚟緊會去日本應該可以買
想問下mora 個D嘅玩法係點?係咪買返黎就無損?之後可以直接入落player? 可以down 幾多次?如果用碟入落player 係咪要用特別嘅程式先可以過無損?

mora有寫埋係咩file

一買咗就可以係咁dl,就算唔同devices,只要你仲入到個mora account就得

唔需要

有錯請指正

買左就可以無限次download
係網頁down 又得, 用app download 又得

除左格式, 佢仲mark 埋kHz同bit, 例如FLAC 48.0kHz/24bit, AAC-LC 320kbps, DSD(DSF) 5.6MHz/1bit

咁佢比個D format 係咪通常可以直接拉入player?
邊個format 係最好or 最無損?
同埋碟嘅format 係咪可以直接拉入player 同最高質?

起佢個網down既歌9成可以直接拉入player 直接播,除非你個player 太舊或太特別唔支援某d格式,詳細內容請參考你部player 既說明書睇下佢支援乜格式!
通常dsd格式應該最高質但一百首歌未必有一首會有dsd,所以主流最高質應該係flac,你買個時會見到有hr小金標同埋貴兩倍
另外碟出乜格式睇你轉檔轉乜出黎,入唔入到player 都你睇說明書啦
巴打們知唔知個hifi展有無抵既2.5線買?

起佢個網down既歌9成可以直接拉入player 直接播,除非你個player 太舊或太特別唔支援某d格式,詳細內容請參考你部player 既說明書睇下佢支援乜格式!
通常dsd格式應該最高質但一百首歌未必有一首會有dsd,所以主流最高質應該係flac,你買個時會見到有hr小金標同埋貴兩倍
另外碟出乜格式睇你轉檔轉乜出黎,入唔入到player 都你睇說明書啦

無知一問
點解24/96個format通常都係flac 唔係用wav好啲咩 唔洗即時decoding

超越
Ve仲聽到有不足

而隻18單我搵唔到缺點
好舒服 唔想放低
佢已經計數準備俾錢

但好貴

見到個價已經唔敢試
聽你講完心郁郁想試下

巴打試下先麻
點知

仆街想入
雖然要食足兩個月穀種

咁有無聽佢大佬 TF?

邊度有得試埋
開放式圈鐵

無知一問
點解24/96個format通常都係flac 唔係用wav好啲咩 唔洗即時decoding

Flac可以易啲整tag
同埋要考慮埋檔案大細
有無人知影音展crystal sound audio 有咩特價?

無知一問

Flac可以易啲整tag
同埋要考慮埋檔案大細

講真 decode 以現今既器材黎講 根本就冇咩影響
無損之間係冇audible difference (小弟木耳心得+research)

一般CD 用軟件(EAC/dbpoweramp/itunes etc)rip 出黎都係16bit 44.1khz
咩格式(wav flac aif alac) 係你rip果陣隻軟件會有得比你揀
flac比較好用 因為容量細&可以tag 方便管理
出發去影音展
Fiio x1 ii代 + IM02

打算放左im02再加錢換過更好既耳機

係咪應該直上im03定係 換過其他牌子更好呢

個人都幾鍾意 聽人聲 其次係樂器

2千5鬆d筆直 有咩好推介
Fiio x1 ii代 + IM02

打算放左im02再加錢換過更好既耳機

係咪應該直上im03定係 換過其他牌子更好呢

個人都幾鍾意 聽人聲 其次係樂器

2千5鬆d筆直 有咩好推介

Sd2
あぁc
alac

用錯keyboard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞