[耳機撚] 討論香港各大耳機店 (20)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
如果做cm應該優先考慮邊幾隻?如果又要易推選項會唔會唔同? budget唔想過15k 3-6k平平地嘅cm都可以 新手求教

女聲黎講 334 ve5

女聲一流
AK新機信仰價三皮
AK新機信仰價三皮

信仰
UERR 聽咗幾粒鐘暫時覺得

- Universal Fit demo 完全不能作準, 聽UF版覺得非常垃圾
treble幾乎全無, 聲亦好空洞,但隻CM 完全啱晒我口味,
- Bass量感覺比UERM 多少少, 慢少少. 感覺punchy d
- Treble 其實extend 得比UERM更高,只係high mid有個大shelve
感覺好似暗咗, 但其實係非常清楚 而且適合長時間聽.
- 感覺UERM 係以absolute flat嚟tune, UERR係按harmon target tune.
UERR有少少bass boost感覺更真實係房聽嘅感覺
- 由於treble大shelve, 無可避免soundstage 比UERM細
- Mid幾neutral, 但由於treble shelve, bass boost.相對感覺mid forward
但聽得幾舒服.
- 整體我prefer UERR > UERM.

聽 classical 夠唔夠闊

我覺得夠. 其實soundstage都幾3D

UERR UF 版用家,都諗緊轉唔轉返做CM btw CM 當然貼耳好聽d 啦,但係UF 版又未去到垃圾嘅,想毒朋友或者放返出去嘅UF 版都係一個好選擇。
如果做cm應該優先考慮邊幾隻?如果又要易推選項會唔會唔同? budget唔想過15k 3-6k平平地嘅cm都可以 新手求教

聽慣水咁清4pro
一聽ve5 啲味精重到想反胃
反而64 a10就好通透好好J

聽慣水咁清4pro

我又唔覺 用緊334 想轉ve5
a10都鍾意 不過好衝有d刺耳
UERR 聽咗幾粒鐘暫時覺得

- Universal Fit demo 完全不能作準, 聽UF版覺得非常垃圾
treble幾乎全無, 聲亦好空洞,但隻CM 完全啱晒我口味,
- Bass量感覺比UERM 多少少, 慢少少. 感覺punchy d
- Treble 其實extend 得比UERM更高,只係high mid有個大shelve
感覺好似暗咗, 但其實係非常清楚 而且適合長時間聽.
- 感覺UERM 係以absolute flat嚟tune, UERR係按harmon target tune.
UERR有少少bass boost感覺更真實係房聽嘅感覺
- 由於treble大shelve, 無可避免soundstage 比UERM細
- Mid幾neutral, 但由於treble shelve, bass boost.相對感覺mid forward
但聽得幾舒服.
- 整體我prefer UERR > UERM.

聽 classical 夠唔夠闊

我覺得夠. 其實soundstage都幾3D

UERR UF 版用家,都諗緊轉唔轉返做CM btw CM 當然貼耳好聽d 啦,但係UF 版又未去到垃圾嘅,想毒朋友或者放返出去嘅UF 版都係一個好選擇。

我唔知係咪舖隻Universal demo 有問題 定 我有問題定點..
總之同CM版完全兩回事.. 唔係差少少.
想問左2.5k左右有咩耳機推薦
用緊im70想升級 雜食多
試過n3ap同灰雀
感覺上n3ap三頻平均d
灰雀中頻出但低頻唔夠(可能因為用手機聽)
利申 木耳 有錯請指正

試下fw01 個人覺得幾好

灰雀而家現金大約幾錢?
想買對送比人

聽慣水咁清4pro

已drop notes thx各位 自己已經冇以前聽嘢咁感動 所以唔會有嚴重偏嘅口味 得閒搵日儘量試晒佢 如果再有推薦都歡迎巴打指點
已經退燒,一排無留意HEADFI

已經退燒,一直有留意不過冇錢買

有錢都未意慾買先真退

我都退咗,退到買AK JR (俾老婆)

咁咪幾好,細細部應該幾岩佢

我都退咗,退到買AK JR (俾老婆)

真係好煩
一個post講十幾次自己買左ak jr俾老婆

我同石破講又要你應咀?

AK新機信仰價三皮

信仰

有機會既去試下先
AK新機信仰價三皮

信仰

有機會既去試下先

假退燒

窮學生一炮過

聽慣水咁清4pro

已drop notes thx各位 自己已經冇以前聽嘢咁感動 所以唔會有嚴重偏嘅口味 得閒搵日儘量試晒佢 如果再有推薦都歡迎巴打指點

Drop
Jot
想問左2.5k左右有咩耳機推薦
用緊im70想升級 雜食多
試過n3ap同灰雀
感覺上n3ap三頻平均d
灰雀中頻出但低頻唔夠(可能因為用手機聽)
利申 木耳 有錯請指正

試下fw01 個人覺得幾好

灰雀而家現金大約幾錢?
想買對送比人

泛音做緊3k 好似仲有得減
有冇巴打講下灰雀既聽感

窮學生一炮過

晒冇問題 但係起碼講下買左咩 得價錢
曬個價錢做乜鳩...

窮學生一炮過

晒冇問題 但係起碼講下買左咩 得價錢

肉痛失智補番
黑磚+UE RR+PW Hancock 4.4
曬個價錢做乜鳩...

因為貴囉 把炮囉
下星期日買airpod拎上黎曬

問得好 我都唔sure
3 單?(好似係)

準備買UE 4 Pro

4Pro 唔係停產左咩?
利申: 唔識, 9up

sorry

聽講4Pro 聲似UERM

我都周圍問緊邊度有得試

mingo 同地牢都有得試啦

4Pro同UERM嘅調音真係頗似,兩者嘅最大分別係4pro嘅低頻明顯較弱,音場亦較窄。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞