Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
14-24 簡直係型啦 好有現代感
70-200 猛男限定
兩支24-70都唔差 插上去都幾襯 幾balance
係定焦冇咁好睇 奈何我全部都係定焦
係我問題 冇錢
諗緊要唔要好似Sony個post咁
喺Nikon post開頭寫埋Nikon無反機身同鏡頭簡介
可以Z system寫有咩優點
比新用家揀機同鏡嘅時候有啲參考
可以整個Google doc table 集思廣益
有冇想法
要啦

振興NIKON
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1-6gqaY0eBOlscJwRrdMAOUKlMDxfCxZECGxPJeK5dy8/edit

開左條link 我返屋企再填
大家有意見同想法都可以填下
不如我寫曬先
大家睇下有冇補充/修改
作為器材撚 我應該ok寫到嘅
錦囊都出埋RF百微喇!
G持
暫時寫到咁多, 眼痛聽日先寫埋佢
24mm f1.8S呢支我冇用過
有冇人用過 覺得點

有興趣可以幫手睇睇有冇野講得唔啱

https://docs.google.com/document/d/1-61Jy3dm00MMyXwsmvTMxaif6GBpx-W0YotvpmnuCm4/edit

暫時只寫左無反, 單反我唔係好熟
5樓講撚咗啦
係喎
等我嚟完成佢啦
開po*
新手想問 之前買左z6 24 70 f4 kit
最近想要支長焦
諗住買ftz + AF-P 70-300
定會有更好既選擇?
唔怕重就sigma 70-200 sport,二手六千幾成象一流一鳳
Pin this la
Ching 好勁啊
幫推
A73啲RAW同Z7一樣大
同埋啲人成日吹嘅sony對焦
我同意A9係好過Z
但係A73同Z比唔會特別好
我有Z7同A73,兩部野一齊迷焦
支持
不過下次開新post可能已經年尾
有排1001
https://twitter.com/nokishita_c/status/1384064791174553602

好期待 除咗閂機時記低 focus 位置之外,唔知會唔會有其他驚喜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞