Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
另外仲有光刻機技術嗰環節
好似係同晶片製造相關,更加係戰略技術
一向有人懷疑Nikon前幾年頹到咁款都唔執,後台可以有外力操作
心郁郁想買既老屎忽我可以幫吓你解毒:
又係無得共用EN-EL15電,呢個係我既deal breaker
因為呢個原因我仲忍緊部V1做2nd/3rd body
個body係好靚
但d鏡唔match
買唔落手啦
前幾年Nikon光刻贏到開巷喎
2019出新一代Stepper俾人爭住搶
nikon討論區熱鬧返
https://www.nikon-image.com/enjoy/life/historynikkor/0078/

第七十八夜 AI Nikkor 45mm F2.8P

呢支20年前推出的鏡頭真係好短命,不過有次見到佢同FM3A一個套裝賣竟然係$12,000
Nikon 如果係出FF 唔係APSC
一定多好多人買
你同佢邁leica 冇Af 冇得zoom 呀 仆街
班文青真係咁有錢?
xpro 3 啦 冇死錯人
唔止文青買啦
文青撚有噤多錢咩
菲林機 貴極咪又係3-4000
買完都係覺感覺嫁姐佢地
outout 地 又有flare 再加菲林既顆粒感
係大底同leica 先貴

FUJI 菲林模擬外仲可以自訂顆粒感
我都有啲心郁想入部做副機,係kick喺啲鏡度
本身唔係用nikon z,
Z mount又好似冇咩apsc鏡,有都唔啱look,
配adaptor又會好似好大舊咁
真係X-PRO3夾35.4+23F2算
七工匠有Z mount手動鏡
等出左裝上去試試
或者用m to z adapter
大把m mount靚鏡用
支那鏡淨係覺得老蛙值得買

近排出咗支33mm f0.95
好想玩

但荷包唔夠人玩
Z Mount to L39 M42甚至FX都得啦
無用過
等效35我用X100V
XPRO3就插35/2做等效50
鏡都費事換
可以update下資料

無反相機

全片幅 FX

Z5 抵玩入門 full frame無反相機, 十分推薦學生哥/初哥買嘅第一部全片幅無反相機. 有D750嘅full frame sensor(畫質幾好, 14級DR), 有IBIS, 雙SD卡槽, 同高階機一樣嘅鋁鎂合金機身、操控同手感, 369萬像素EVF, 電池襟用. 拍到有crop嘅4K. 喺呢個價位比到咁多野你, 暫時只有Z5. 雖然唔係用Z6嘅BSI sensor, 但ISO3200或以下幾乎冇分別. 連拍4.5fps, 適合慢慢影.

Z6 2400萬像素, 抵玩Full Frame無反, BSI sensor同Sony A7iii係同一粒, 綜合性能優秀. 缺點係單XQD/CFexpress card, 仲要額外買Card Reader.

Z7 4600萬像素, 頂級靜態畫質, 用左D850同一粒sensor, Nikon獨家嘅ISO64, 用ISO64影風景一流. ISO 64仲有一個好處係喺晴天用大光圈鏡, 快門唔洗爆左1/8000s. 一樣係單XQD/CFexpress.

Z6ii  Z6升級版, 相比Z6多左個SD卡槽, 多一份Backup安心好多, 雖然XQD/CFexpress嘅quality好好, 唔容易壞. 對焦進步左. 連拍去到14fps, 錄影有4K60P, 不過有crop.

Z7ii  Z7升級版, 雙卡槽(XQD/CFE + SD)對焦進步左, 有唔洗crop嘅4K60P. Nikon Z9出之前嘅綜合旗艦.

Z9 未出

Nikon全部Full Frame無反相機由一代開始已經搭載IBIS(in body image stablazation), 喺手持攝影嘅時候可以讓你降低快門速度, 唔洗下下推高ISO, 錄影時都會令畫面定啲. 

半片幅 DX

Z50 抵玩APSC機, 細部, 但好好渣. 用左單反D500粒2090萬像素sensor. 畫質唔錯, 連拍有11fps, 拍片有4k, 輕便適合拍vlog, 雖然冇IBIS, 但支kit防震好出色. 而家街價一機兩鏡好平.

Z FC 經典FM2造型 功能上基本同Z50一樣 但螢幕就改為多角度 即使用腳架/遙控手柄都唔會阻住你望個mon. Kit Set 有兩套 1)28mm f/2.8 (SE) 2)DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR

不過Nikon重心暫時放左喺Full Frame到, APSC鏡頭太少, 又缺少副廠鏡, 買之前要諗諗得兩支zoom鏡夠唔夠用. 

Macro Lens 

NIKKOR Z MC 50mm f/2.8 用了7 組 10 片 (包括 1 塊 ED 鏡片、1 塊非球面鏡片及 1 塊氟塗層前端鏡片)

NIKKOR Z MC 105mm f/2.8 VR S 採用全新對焦 AF 系統,用了11 組 16 片 (包含 3 塊 ED 鏡片、1 塊非球面鏡片、附有納米結晶塗層及 ARNEO 塗層的鏡片,以及附有氟塗層的前端鏡片),抗眩光,消除紫邊基本冇難度

兩支鏡一貫S Line 嘅高質 ,而全新的設計望落更加順眼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞