Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
其實我富士都會長 keep
只係考慮緊 c / n
c /n 要好好考慮
買左就返唔到轉頭
你都未收皮 幾時輪到Nikon
唔好啦 你再堅持多一陣啦
目前嚟講我覺得C正啲
我買N真係貪佢個法蘭距最大
C係正 但都最貴
R5 28000 R6 17500
啲鏡全部炒價 兩支f1.2炒到兩萬 100-500炒到就嚟三萬
同埋C記為左追趕進度, R5R6係趕住推出市場, 靠firmware都解決唔到個過熱問題就知道係散熱設計出左問題.
加埋Canon一貫嘅宣傳問題 60%電以上先用到12fps連拍 8級防震要搭配某幾支鏡頭先有 -6ev對焦必須用f1.2鏡頭 等等 過熱更加唔洗講
呢方面Nikon就老實好多 唔會過度宣傳
哇 RF24-105 F4炒到上8000
上年呢個時候我有考慮過C
我記得呢支鏡係賣5500蚊
呢支野「狗頭」, 畫質輸曬比Panasonic同Sony支24-105
Nikon支24-105未出, 照s-line個水準應該唔會差
支持N某程度都欣賞造鏡佢光學質素
N又係日本老一派嘅風格,整得唔好佢唔寧願唔畀你
佢出得畀你用嘅,通常都會有過之餘無不及
我講緊鏡咋,機始終冇自家sensor會畀S揀住春袋
呢種老一派日本人有好有唔好
不過我就幾欣賞呢類人
Nikon鏡雖然貴 spec平平無奇 但用落真係有驚喜

至於sensor, Sony都需要有廠幫佢分攤下成本, 唔會過分為難N記嘅, 最多都係Sony食肉, Nikon飲湯
N 鏡一定信心保證,界刂手
會做多比你
若果拎黎做野
c果枝 24-105 真係一枝 cover 晒 (當然睇你做咩 job, event / big day 24-105係夠)
n 24-70/4 個 range 始終有限
而 70-200/4 又未出 (所以唔計價錢, c 出鏡個想法同次序會令做 job 果班會覺得較吸引)
c 就已經出左仲要咁q細
宜家係驚 c wide 鏡搞唔掂
r5 r6 cmos wide 過 14 分分鐘出事

普遍消費者我都會推佢買 N
做野又另一回事
一人一個攝影迷思破謬
https://lih.kg/2505038
Z50唔係同D500&D7500同一粒cmos?

wiki有講
https://en.wikipedia.org/wiki/Exmor?wprov=sfti1
不蛇你買咗nikon?
https://youtu.be/m7ahnv0Y6gU

睇完auxout 勁想入返支定焦35 .8
原來影人影影都幾好用
wow 又真係幾cinematic
當你技術不足時,就升級器材

我係冇諗過35mm影人咁好

次次都係24 一係就70
好似真係得兩個人 用gimbal影哂

但我唔拍片㗎唔識
同意
先唔好講背後有幾多 man power 先
其實係佢條片個 crop 幾特別
令到留白地方特別突出
置中又會特別 balance
同係咪 35mm 去拍唔係好大關係
我講緊影相

只不過佢條片拍得太好

之前冇諗過35mm視野咁好用
Z7 or Z7ii?
基本上淨係影死物
呢兩部機長曝光noise control有冇分別?
我見nikon得30秒最盡 可唔可以用手機apps控制曝光時間?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞