Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
等餅鏡
影風景齊焦距重要過大光圈
影風景基本上係開F8-F11 上腳架
24-70幾好用 建議留
留到24-105出左先考慮換
有無巴打share牙下85.8嘅相嘅睇下,主要影人像,諗緊入手
你去Flickr search下呢支鏡啦
喺連登po相無異於自曝
本身買咗2470 2.8諗住去旅行當天涯鏡用,但成年幾無得去後諗緊好無放咗去,換35.8 + 85.8,仲有錢找
2470 天涯仲要支嘢連埋部機都超過1500g,
除非係為影相而去旅行 否則都唔想拎呢支出發
拎慣咗個重量又ok,旅行長期一機一鏡,之前借咗朋友支35.8玩,都幾唔錯,心郁郁想換+多支85.8
你都等左成年 唔差在等多陣啦

同自己講就嚟有得旅行啦
其實嚟緊去英國,有一排都唔翻嚟,嗰面買鏡又貴,先心郁郁屎忽痕換定過去玩吓
細佬我想問下
1.而家買z7水會否不智,而家係咪唔會有全新水貨?想crop相crop得開心啲但係又冇咁多銀上Z7ii,全新Z6ii係差個像素

2. 14-30 f4 定20 1.8 買邊枝先好啲平時主要影景多,會想試下影星
d餅鏡覺得好吸引喎
1430啦
影景真心方便又靚
影星其實都影到
梗係全部都要啦 一支都唔放
見佢最近有d新野嘛
14-30 +1
我有20.8 好少用 影星要睇天氣 啱天氣你未必得閒 一年影唔到幾次
如果去外國影星 咁就必須20.8 1.8光圈iso都可能開到6400
捉到鹿唔識脫角 試水溫都唔係出落入門Apsc啊

明明135文青風冇人做個市場 成塊餅都係你嘅 就走去同做咗好多年嘅富士爭

仲要講緊你一直都冇出過apsc鏡莫講靚嘅apsc鏡
可能佢唔想打返自己出開既ff機啫
如果佢出ff文青機既話 即刻打柒晒自己原本啲毒撚機
所以索性開條新戰線博有新客源
本身部Z62就應該被打柒啦同Z6一撚樣
呢個真係最新嗰四支個樣正常啲
前面啲.8定焦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞