Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
想要支大光圈wide鏡
17-28好廢 唔係好想要

70-180還可以

大光圈wide zoom

我其實16-35都夠用 唔洗14-24

14-24當然好 但16-35可以平返好多
我都想要,但係質素好嘅又貴過原廠
來諗去最抵玩都係 20S, 所以入咗
一定唔夠,除咗貴奶
平玩得啦我
想玩m42
Z6 2000萬像素應該都夠做
除咗大陸廠就係三洋,但係質素就差50條街左右
天真嬌
睇你要咩啦,sharp就一定一般,氣氛就一定有

呢支抵唔抵買
都叫有大光圈 又輕身
全身都好似差唔多價
從單反時代談起,太遠了不說,就尼康目前的F卡口,擁有著135家族說一數二長的46.5mm法蘭距,再配上一個44mm的小直徑卡口。這兩個參數有什麼關係呢?它們能決定這個光學系統的理論最大光圈值,即法蘭距除以卡口直徑。所以就F系統而言,這個系統理論值高達1.06。

說是理論,其實真正實現非常困難,不僅要考量光路矯正畫質還要給自動對焦機構留地方。相對的,這個數值越大,開發大光圈鏡頭的難度也會比理論值小的系統難上很多。尼康在單反時代沒有f/1.2光圈的自動對焦鏡頭,就是吃了這個虧。所以進入Z時代之後尼康痛定思痛,最重要的任務就是把卡口搞大,於是我們就看到了越大越好55mm超大卡口,再配上各家最小的16mm法蘭距。這翻天覆地的一變化,你們可以算算現在這個系統的最大光圈值是多少……(直接說吧,0.29)
中國廠唯卓真係出左85 1.8
可能好快成套1.8定焦出齊,佢支24先正
個coma正到抽筋

corner位好似重度散光睇世界
有無巴打share牙下85.8 S嘅相嚟睇下本身用緊2470 2.8主要旅行用同35.8輕裝用,依家手痕想入多支中長焦定焦玩下,順便問下如果唔係影event/wedding 70-200係咪唔會入
想佢出28-75
新po lm
70200 出動率奇低 加埋重量 完全唔想抬

70200 隔離C 記就爽D 即使鏡片一樣重 起碼佔空間細

event 先會用 可能d 台勁遠 etc

大三元都係被動情況先會用 姐係唔洗換鏡 純粹記錄咁
等緊F4
忍痛入2470 2.8都係為咗旅行減磅 但真係利,應該3間廠最sharp嘅標準變焦
嗰啲youtuber來來去去都係叫人唔好用FTZ直接買Z鏡算數
但支80-400真係好撚吸引
Z未有長焦鏡
但長焦鏡基本不用重新設計可以直接套用
N卻連便宜的70300也不先做支出來
想問下各位師兄依家推唔推薦入手Z5?

本身用開aps-c 見到Z5水貨個價咁低 想放哂手頭上既野入FF坑 Z5

本身都有睇過下機身D資料 連拍4.5同4K CROP既問題我都接受到

但我見個個都叫買Z6 why?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞