Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
有閪用咩 冇貨咪又係炒高哂
Z6ii都冇?

心思思想換
可能trade in吸引到好多人換?
本身睇個trade in價仲諗緊好冇z6上z7ii
既然冇貨就慳返
由D850開始啲body已經供貨有問題
之前都有啲評論講過其實Nikon最大問題係供貨,佢唔係賣唔到機所以財赤,佢係供唔到貨所以財赤
佢咁樣財赤其實都幾fun
學apple
賣少賺多

z6ii z7ii定價好高
用料就同第一代差唔多
正常價囉

Canon R都賣10000
諗住喺置頂post加啲Q&A

例如 我啱啱諗到個問題:
Q 新手入門推薦買咩相機鏡頭組合
A Z5 + Z24-70 f4 或 Z50mm f1.8S
再加啲理由

師兄幫手諗下仲有啲咩常見問題

拍片推薦咩組合?
拍片叫人買Nikon好似水人咁
我會推薦啲人去買Panasonic
拍片買NIKON真係到喉唔到肺
冇側反已經唔洗再講
咁a1 a7iii a7r4都無
P記AF唔係會好廢咩
P記AF的確廢 但佢有4K60P
Sony最平嘅4K60P係A7S3
Canon相機嘅拍片mode就算乜都唔比你
賣左部CANON 1DX MARK II 入 Nikon Z6II ,

順便賣晒EF 鏡頭,All in Nikon 會唔會好on9?
只要清楚明白自己為乜而轉會 就唔會on9
+1
想減磅,同埋要接受單反末落既現實。(趁依家仲有價錢)
有無諗過rf/e mount?
我用緊gh5拍片用枝好小小嘅鏡已經好靚,我都未用到400mb碼率,2017年已經有4k 10bit 422 All-I真係超前左幾年
都有諗過,RF 紅圈鏡頭好貴,仲要未必有貨。

Sony 就唔鍾意個介面,同埋機身既操控(無計)。
GH5真心正野 我鐘意嘅YouTuber都用佢拍片
雖然今年轉左R5拍片 因為佢有成set Canon鏡可以用返

btw Q&A session如果諗推薦咩Nikon機+鏡for拍片
真係叫人買P記
推薦Nikon好似水左巴打
不過淨影相 Nikon都係冇得輸
轉得會NIKON梗係用盡萬能插用返舊鏡嘛
E MOUNT屈機
其實Z鏡唔會平得過RF紅圈同埋而家nikon機鏡好似周圍都無乜貨

你有EF鏡 adapt落RF機會方便啲

Btw, 除咗原廠adapter轉接原廠鏡之外 我唔建議用第三方adapter買得Z機就買Z鏡啦
建議零售價 RF同Z應該差不多 可能Z貴啲
但RF食炒價
24-105F4上年街價5000幾 今年已經8000幾
100-500炒到就嚟三萬 值萬幾蚊嘅貨
Z都還可以 未見炒
因為Z直頭未必呢啲鏡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞