Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
二代機又+af speed
有冇Z6ii 用家分享下感受
呢排發現呢部機性價比幾高,
皮幾嘢有nikon 操作手感+ sony cmos
遲d z mount 開放埋副廠真係入得過
(利申sony 用家,如果雙修都想揀z 機)
雙修唔諗住玩下fuji?
其實有部xe3啦
都係插手動鏡多
操控手感幾好
d 新機太鳩再買都只係買xpro2 / 3
但上咗ff 返唔到轉頭
iso 同景深 比起 富士色 更加重要
同埋如果要富士色我可以直接影菲林
同埋成日睇review 話nikon 手感操作都一流
同埋光學質素好,1.8 series 都好夠用
最正係mount 大,真係無敵萬能插
一代都有得update
都啱嘅 試下都好
今日中午速報

同嗰 tweet 所報大致一樣
D 鏡 eye focus都 ok?

如果係遲早會出 D鏡 AF adapter 俾 Z mount
想問下85.4D正唔正
有人話好正 有人話本身冇就唔應該翻轉頭買單反鏡
我買左85.8S 我幾鐘意85 搵緊更大光圈嘅85玩
btw 85.8S個quality都好滿意
想問問純影相jpg z5同z62出嚟分別大唔大?
上面巴打po過z5影嘅相

我覺得同z6影嘅差唔多 z6ii應該同z6一樣

分別大嘅應該係操控同連拍 對焦嗰啲
聽講舊鏡coating比較舊
逆光影對比度低左
不過都幾有味道嘅 日系相好多都低對比

35+85 combo
我影人都用
有冇得睇點日系法
有 通常日系係比人一種安靜 平和 舒服嘅感覺
啲相有咁嘅特征 就係構圖比較精簡 內容嘅元素唔多 唔覺得雜亂
顏色就飽和度低 綠色會偏青藍 人嘅皮膚偏白
對比度低 亮度偏高 接近過曝

再講就要去到美學層面
我學藝不精就費事講
可以睇睇濱田英明或者川島小鳥
所以執相可以係綠同藍落手

影嗰陣曝光就較高一級咁
去睇睇日本同韓國嘅明星寫真或者MV就感覺到明顯分別
我求其搵兩個當係例子
韓國MV用色好鮮艷 都係用高飽和色彩 對立色
運鏡速度快 節奏比較緊迫
第一次睇對視覺有衝擊 連續睇容易攰

日本呢個 見到用色偏清淡 少用對立色
運鏡節奏比起韓國嘅慢好多 視覺衝擊冇咁強
感覺會比較平和

https://www.youtube.com/watch?v=MBdVXkSdhwU&ab_channel=HYBELABELS

https://www.youtube.com/watch?v=hkBbUf4oGfA&ab_channel=%E8%8F%85%E7%94%B0%E5%B0%86%E6%9A%89OfficialChannel
如果執相嚟講
紅色 橙色 黃色 就調高luminance
hue同saturation就稍微提高
我比較清傾向咁樣 皮膚白得嚟有小小血色
我見日本仔會拉低紅色 橙色 黃色嘅saturation
咁樣人會蒼白 真係睇口味

感謝巴打

等我試下先
如果出嚟張相99%似咁真係可以玩z5水
得咗

係啲背景唔太夾
影嗰陣有冇揀啲整齊乾淨嘅背景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞