Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
嗰時Df好似淨係出過一次AF-S 50/1.8別注色之後無出其他鏡?
嗰時因為你可以任插F mount(手動)鏡去玩所以無咩所謂
不過今次係新mount而且DX
個FTZ插落去Z fc成件事即刻柒晒...
唔掂 俾你咁提一提
真係完全唔洗諗
屌Nikon真係完全浪費左個咁靚嘅Body

呢支smallrig棍/tripod係咪新野黎
好撚有用咁喎
好正想買
訂個皮係咪免費
ZFC聽聞係用Z6ii/Z7ii嘅AF system
咁都好用嘅
ricci出咗工程機review
成套eye af塞咗落zfc度
呢部機叫Zfc c for compact
喺命名上留左條後路比自己
暗示緊Nikon有意圖做一部Zf
可能部Zf嘅design同project已經有初步進展
不過要等呢部Zfc試試水溫
如果Zfc好賣 ff嘅Zf就有機會生產

純粹個人猜測
你咁講以前富士DSLR 都係nikon 提供機身添, 兩間公司應該普通商業合作啫
仲有佢支28mm se出做ff鏡
第時出zf真係唔出奇
唔多講 睇相啦
為左個外形而入手ZFC會否太傻豬
支28真係咁嘅樣?
咁搞法出多兩三支呢個樣嘅prime應該可以搶好多富士市場
支餅kit就算把啦
我覺得支銀KIT好睇過28
睇有幾重視外形
我都係重視外形嘅人
我覺得Z機 design靚
不過成日比人笑
28mm餅一向響roadmap同40mm一齊
只係無人預佢會同一部APSC retro機打包出

另外一向有人覺得Z5個內部只需要換殼就可以變做Z Df
FF、無頂mon、SD,基本入門配置
Z6 II或者後繼機就做番Z6個定位
zoom餅好緊要
勁多人會問我部電話都有得光學zoom你咁撚大部body無?
另外支28餅可能對好多人會太長,snap都係影開35mm佢衣家DX crop之後係42mm
為外型而入手就算對攝影佬都有時會考慮:
1) 自己都有時要對d見人既場合要chok(而對方唔係專業)
2) 屋企人共用body,女人唔會鍾意黑黑實實
3) 成件事fashionable d,就唔係一件純粹男人野tech野入門要拎批准
XPRO3+F2系列夠用啦
前幾年Nikon財困,傳緊要賣盤就有好多外資有興趣尤其係強國
當時有消息話日本政府/政界插手,講明要賣都只可以賣俾本土企業,姐係Fuji
小弟之前用富士XT2
副機用X100S
老婆好鍾意富士機嘅樣同相直出嘅色水
所以揀到尾應該都係XPRO3+F2系列定焦
呢支28set扣返機價係250美金,其實好抵,可以推斷28同40正式開賣單價都唔會太貴
日本光學...二戰已經為日軍供應光學設備
應該有大把專利...一定唔可以比鄰國收購
不過支28睇MTF同鏡組橫切面只係普通
當然完全對得住個價錢而且餅就係餅
佢特登放俾crop機一齊出,sample相又crop晒,係有原因的
部zfc好吸引!但已經有部z50
有啲衝動想trade埋部df佢⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞