Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
呢個月尾月相好 但落大雨
想影都影唔到
已經有支1430 但得F4所以想補支大光圈
但見到laowa個價 買黎淨影星真係買唔落手
但20.8 唔好咩?
不如話你expect會有d咩揀?
16 2.8 咁
1430 水貨平過行二千幾
買唔買得過
Z鏡會唔會好似Sony 咁要抽獎
感覺上還好 當然買嗰時都要驗屍咁驗清楚先
買水比唔比拎支電筒照下
水貨又唔係2手
有人話買水貨驗到使用痕跡
我淨係買過一次水 當時都唔識check 望到乾淨就買左 用都正常
唔係2手點比行平2千? 有地方賣平過香港2千以上連運費同利潤?
有機會係後門貨
姐係行貨大鋪為左跑數放比啲水貨鋪仔

我之前識人先達賣電話 佢好好多貨嚟自X澤
相機係唔係咁運作就唔清楚
咁大鋪點賺錢

其實我都好奇點解水貨可以平成咁

香港真係全球最平咁滯定係啲樓上鋪主要業務唔係賣機

比左幾千攻頂好過?
好想買 好細 好輕 但好窮 水都係平幾百

預感之後個兩支都唔平
大行後門放俾細舖,都會有單。所以都有保養
三x,x寶果啲就係咁運作,大批攞就有較平價錢。然後一部利潤幾百就轉售。都會當行貨賣。但同大行差價就睇機價,越貴就越多。但都係一千幾百

平到2千起跳既再標明水貨既,唔係壓啲99%新既2手賣家再包靚仔轉售當水貨。

可能真係有真水貨嘅,但同行貨差二千既來貨價。
要搵一個賣咁平既國家入貨都唔係咁容易
有諗過將佢當標準 50mm咁用

當然一定有人話「超!而家至50 mm f 1.8都係$3600咋嘛,洗撚買呢支咩」
當做標準50mm無話唔得既, 學你咁講,有 50 1.8 揀🥲。
呢個價有d心動
z6 買新定2手好?
真係唔識check 2手相機
身邊無人玩攝影
二手
主要Check iso shuttle aperture AF cmos係咪正常

其它就自己試
買支50微好似冇50.8 咁sharp
但玩macro 好似105好啲
唔係,一代用CFE會慢10%左右
外國有blogger試過
anyway其實都係入相快,除此以外無咩用
如果你影靜物就50mm
影蟲仔先要百微啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞