Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
買m43加支p記100-300ii會比較好
m43係邊個牌子?唔太明
打算買m6 markii 15-45mm kit 行貨再加 55-200mm二手
希望影得清楚
O記或p記
M43係接口
例如Em10 mk3就好抵
Panasonic 100-300 2代又好抵
5000就可以玩等效600仲唔差
Em 10 mk3 好平 但係得16MP
m6 markii 32MP
見網上面話 micro four third medium resolution 係11-16MP, asp-c high resolution 係24+MP
如果我主要想影表演者大頭嘅相, 兩部機影出嚟嘅相會唔會差好遠?
像素高冇鏡頭發揮得到都冇用
或者買Em5iii,em10iiii
好 我上網睇下啱唔啱我
睇落防震功能唔錯
想買支定焦用
仲未諗到買乜好

20 24 35 好難揀

定用e mount平好多
你影咩用
20 24 35用途唔同喎

除非你用Sony機
用z機一定要買z鏡
咬緊牙關比多小小
z絕對唔會失望
我都唔知 乜都影下咁

係想要支大光圈

20可以影星 不過35可以影下人

你本身有冇50或14-30
同埋考慮下影星定影人頻率
銀河一年可以影嘅日子唔多
除左唔係日日得閒 香港天氣同光污染情況都要考慮埋
如果你有14-30冇50 可以買35
如果冇14-30 但有50/85可以影人 就可以考慮20
有啲抽象
得2470
窮啊屌你
咁我建議買50
平得黎影人有返啲散景 又容易用
35mm/85mm影人要掌握鏡頭透視先影得好
最緊要都係平 遲啲再upgrade蝕唔到好多
影風景用24-70/4都ok嘅
香港嘅風景好難用到ultra wide
影星可以等下副廠 Tamron17-28mm 應該就嚟出
一年真係冇幾多日子影星
我今年買左z20mm f1.8一張都未影過
一係天氣唔好 一係天氣好嘅日子我唔得閒去通頂

我都覺我會係咁

50mm真係平 但我又覺得好似唔夠wide

我自己就冇乜點用過35mm 但個價又少少卻步 二手又冇人放
35好鏡一支 買左嘅好少有人放 除非轉會
但Nikon fans特別忠誠

50ok嘅 影人close up唔會好似35咁會拉長塊面
又唔會好似85咁 退後幾十步先影到人帶景
wide你有24-70
夠㗎啦
賺錢就係為咗買更好嘅鏡頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞