Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
可能老婆賤賣
佢係咪用水貨價再七折咁計
可能盡快求售
新會然
有保

屌你係咪呃人平咁多
可能老婆賤賣
佢係咪用水貨價再七折咁計
可能盡快求售
有保冇嘢了 咁真係賤賣
尋日上cs聽到條廢老捉住個職員狂呻無反啲相立體感唔夠單反強,個職員勁敷衍話係係係
咁最低iso同長曝仲係單反好d嘅
新enginee一定會抹相,無反放大同長曝有彩噪都係未處理好
係香港做CS真係好撚慘
但z line鏡高質啲喎
鏡味唔夠
佢話係Z7 II 啫
都係用一樣sensors點解會有分別
用過就明
處理器問題
散熱空間問題
可能條廢老自己老花都唔知,乜叉野立體感?

現實就係單反市場,慢慢衰亡係事實
如果仲堅持單反我個人唔反對,但係都唔能夠忽視無反嘅存在

如果仲堅持單反嘅買支「小黑三」二手都得,而家$3000樓下就有
諗起數碼單鏡初期有啲人話用唔同CF卡有唔同顏色喎

數碼影像還原左都係零同一,點樣唔同顏色?
你地誤會左個老野
佢想講單反成塊反光鏡打斜擺搞到個body咁Q厚,無反body完全俾唔到呢個立體感
現代頭銳度高,飽和度高,失真小,反差高,抗逆光性能強;缺點是立體感不足,成像較為生硬,高光控制與細節過渡不如老鏡頭。
老鏡頭在當年不是普通商品,甚至可以說是藝術品,多數老鏡頭在生產上不惜工本。由於不用考慮自動調焦問題,老鏡頭的絕大部分成本都擱在與光學有關的地方,其中最注重的是玻璃,老鏡頭當中的大「牛頭」必然採用了好玻璃。現代頭則注重鍍膜和電子部分(比如自動調焦是否更快),為了自動調焦,就要在重量與質量之間找平衡,玻璃再好,太重了沒法做自動調焦就不能採用。
50年之前的老鏡頭在當時都是貴族的玩意兒,產品生產不用太考慮成本,而且受制於當年的工藝水平、鍍膜技術和設計計算能力(還沒計算機輔助設計),好鏡頭必須實打實地用昂貴玻璃。現代鏡頭則主要考慮是否好賣,並且追求MTF檢測的高分。有人會說,MTF曲線檢測鏡頭,是最客觀、最科學的方法。其實MTF是通過分析鏡頭拍攝粗粗細細的黑白線所得的分數,來告訴你鏡頭解像度和反差的函數值,這並不是好鏡頭的全部構成因素,例如直接影響視覺美感的色調變化、色彩風格等,這都不是MTF能測得出來的。
負皮個d係咪未用過兩個機種。。。
850, 810低iso同長曝仲係好過無反
新機用過嘅都知抹得好勁,放大睇details唔夠
舊單反鏡係夠濛,中心同邊位衰變差距大

睇落個對比咪大d, 睇落咪清同濛層次多左,你搵個普通人睇咪知邊種立體d
無知一問低iso 例如50 100 200 可以點比較
你試下一齊影一張相,z7會抹多d, color noise都高d

分水嶺係810個engine, 高iso 係多noise, 但低iso實淨d

850,z7去到800 iso已經起哂沙,成像系統唔同左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞