Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
噢 原嚟你係想單反轉Sony
咁真係支持轉 輕便左好多

不過f mount平到咁都係無反大勢所趨
單反用家轉無反嘅要放 新入門用家又冇乜意欲買f mount 鏡 個ftz真係
仲有就係Nikon Z鏡比起F鏡進步真係太大
大過Canon EF to RF好多 所以寧願比多小小買無反鏡
如果打算轉會 疫情結束前好轉
以前過左 產能恢復 加埋副廠加入 無反鏡會平埋
更加少人買單反鏡 個人認為啦
Sony應該唔洗買曬原廠大三元

24-70可以用Sigma, 70-180用Tamron
呢兩個焦距嘅GM真係唔算太好

wide zoom買Sigma 14-24/Tamron 17-28都得
或者二手16-35GM都唔貴

定焦方面都好多選擇 入左會先慢慢決定買邊支都唔遲
Sony真係正
冇比較冇傷害
同一時間試晒 z6ii 同 r6
z6ii 差一皮
先天不足
淨係 af point 都少三倍
睇黎下個禮拜就算有 fw upgrade 都幫唔到幾多
滿足到自己需求最好
就係滿足唔到
用緊富士
nikon 只係好富士少少
換機都係想有好大分別 / 進歩
試完真係不如靠自己技術用返富士算
我都係fuji升上Nikon
我覺得好大提升喎 係全方面嘅
而且富士都唔平 XT4貴過Z5 Z6 其他冇IBIS嘅機就費事提啦
因為APSC機高ISO表現本身就唔掂 IBIS都幾重要
鏡方面 Nikon 1.8定焦係高質過fuji f1.2/1.4/2定焦好多

你話Canon R6對焦好過Nikon 咁的確係
佢個對焦可以應付運動/打雀
但富士咪仲差 eye detection 連搵企定定嘅人都會失常
我買機係
影人 / 小朋友多
富士我都係單點去影
nikon 係快 D,鏡 sharp 添啦直頭
但你試過 wide 鏡 eye focus
同 subject 要幾近先比到 eye focus 你
再試下 R6
你會覺得 nikon 個 af 係廢廢地
我唔係喺度推 canon
我講事實
咪講左囉 你話R6對焦好過Z6ii 所以唔想用Nikon
轉過頭話用返富士 一部對焦仲廢嘅
你想點呀
不sir
我意思係話
若果由富士 jump ship 係為對焦
nikon 係進半步
canon 係一歩
咁我點解唔揀一歩要揀半歩?
不如 keep 返用富士
有乜問題
尤其轉 c/n
要考慮清楚
分分鐘跟十零廿年
既然你都諗明白要揀一步 唔揀半步
咁明確自己需求
咁你做咩唔揀一步?
一開始已經講左滿足到需求就好

中文意思係
你自己話R6對焦好過Z6ii
你又明白R6滿足到你需求
咁你買部滿足到你需求嘅R6咪好得囉

你鐘意買R6就買R6鐘意買乜咪買乜
呢到又冇人開過聲叫你買Nikon
你想點呀師兄
我本身都係由Fujifilm入坑,之後想上135先入Nikon

平時掃街都會用Fujifilm因為夠輕便,遠攝先用到Nikon

Nikon用落無乜投訴,只係Z mount鏡出得太慢,個FTZ又笨重又唔支援D鏡AF;試過插騰仔1848即刻變健身器材,有益身心

連Fujifilm都出到70-300,將來重有1858,Nikon Z mount得小黑一支真係唔夠玩

Z mount潛力大,希望日本光學唔好浪費
不蛇又贏
純影相講對焦使撚轉無反咩
單反好夠用
走焦走到仆街,d850都係咁
肥花多咗勁多f mount鏡放
其實要check

我試左好多部先搵到手頭個三部

完全無走焦,畫質靚過無反
有咩精華
冇研究

因為冇買ftz
放左ftz 食之無味
我Fujifilm Nikon雙修
用Z7對焦爽過XT-4
淨係留咗推定焦畀XPRO-2
大三元放淨16-55長插XT-4
今日 4 月 26 日,可以上 Nikon 官網 download mirrorless 用嘅新 firmware
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞