Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
https://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/1334490.html

正式公布

ニコン、クラシカルデザインのAPS-Cミラーレス「Z fc」。ズームキット15万円/単焦点キット16万円
https://www.nikon-image.com/products/mirrorless/lineup/z_fc/

要睇日本嗰個先至多啲野睇。
冇IBIS都賣咁貴淨係賣個樣
輸曬俾富士喎
仲諗住買呢部做副機插定焦影家庭照
佢都係想你買28 kit set 啦
支28 design 都係vintage
咦 巴打又係你
我諗緊買佢定其他富士機
買呢部就一定跟28買架喇
我諗緊嗰支28mm可唔可以單買?

諗落又幾正,用喺F F機度就用盡28mm
如果係APSC機嗰度就變咗42mm
那...即係噤
如果你只係講APSC
又冇其他鏡
只入一部
噤一定係FUJI 既XPRO 3 加支35 1.4
Nikon 未出 操控唔知啦
但xpro 3 真心係正既
仲有菲林模擬
玩APSC 一定係FUJI
其實富士同Nikon呢兩個算唔算係聯盟?

如果有入過迪士尼樂園嘅,應該會留意到佢哋負責影相嘅人全部都係用Nikon相機

以前係柯達而家係富士,但係好奇怪點解佢哋唔會用富士嘅相機,反而會繼續用Nikon嘅單反機。
就咁睇spec同之前Z 50差唔多

都唔緊要啦,到其時實有YouTuber攞到部機跟住做測試

如果用慣菲林機又會覺得佢嘅操控好直接。
睇你部apsc 係for 咩
我xpro 3 只係副機
主力canon
我轉D850前都係玩富士無反
所以知富士堅係正
但單反一般使用都真係太重
帶小朋友出街再拎埋佢係會想死
唔捨得放又想影相先會想入部副機
唔該巴打先 我睇睇XPRO3

nfc個殼我唔覺得靚過富士好多 各花入各眼
但講鏡群 菲林模擬 富士暫時屌打nikon
始終做左咁多年文青機
那 如果你想影小朋友就唔好expect FUJI
追焦既能力會好強

噤當然我係用緊FUJI 同Canon R5 既追焦黎比
係唔公平既

但FUJI 追焦真係有好大進步空間

NIKkon 對焦係點我就唔知啦
單單菲林模擬已經係贏曬
如果FUJI 有埋FF 加埋SONY/canon 既對焦
佢應該玩曬嫁啦
你講追焦
我用D850都狂走焦
可以話係習慣左 不過當然易中焦較好
我拎緊個平衡 輕便絕對為主
如果入XPRO3嘅話就應該入佢啲F2鏡
始終對焦較快
睇你要求啦
FUJI 追焦真係有進步空間
我Fuji 有16/23/50 F2 +35 1.4
最後長用35 1.4
我之前用23.4同56.4
不時拉風箱
不過個時都已經X-T2年代
唔知依家有冇改善到啦
1) 唔係FF
2) 無一個襯look既FTZ (閹tripod mount)
3) 無IBIS

個人覺得個客路針對新用家好似有d怪
如果係一隻專為舊F mount (FF)鏡而設既body我會好有興趣 (姐係大家想要Df既無反版)
用過xt4影相afc都ok 拍片成日抽搐
完全贊成
定位非常奇怪
但對我嚟講 body外形真係95分
s line幾時肯出支平民啲既長焦
佢出到咁多隻色而且擺明retro風,呢方面好明顯係對住無鏡群響手既人黎打,係衣家一買就一set過一機幾鏡算數嗰種
個感覺好有當時1系列個套路
今次比起當時個優勢係sensor同mount size都唔係咁細,IQ有好大空間發揮,而同一個mount有FF Z鏡群支持姐係向上銜接係鬆動好多
亦可以想像本身已經有FF Z body響手既人,本身想要部Z50做2nd body,衣家選擇會即刻變做Z fc

其實響Nikon或者市場角度成件事係好有sense,只係我地真係太想有Z Df所以有少少失望
有時我真係好想拎番支Ai-s105/2.5出黎舞吓
另外Z fc出現應該代表Nikon點都要發展吓Z DX鏡頭,尤其餅定焦
睇怕佢都唔會點發展DX鏡群
焗你班友先買FF Z鏡
然後用到咁上下覺得唔抵玩就轉埋上FF Body
原本諗住佢應該會有IBIS
然後狗衝訂貨 依然縮一縮先
https://www.youtube.com/watch?v=v52KS-T8gMg

佢把聲真係好似 Jeremy Clarkson

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞