Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
z7ii大陸價

18600帶票,送FTZ,店家再回收,還能退1200,實際入手價格17400,國行,可三年質保。
香港代理唔知想點
以為香港人錢都係大風刮來的
同埋三年保
唔想做不如早啲執柒
補充返
係叫香港代理執柒 唔係話Nikon執
呢點要講清楚 費事誤會
得6成畫質
假設S line 100-400有14-24/70-200嘅水準
1/3價錢 有6成已經唔差
Sigma呢支係contemporary 重量得1140g
Nikon 100-400 S 睇個roadmap已經確定係支大炮
2KG走唔甩
用途唔同嘅 Nikon應該會落重料+大對焦摩打推啲鏡片
for 影運動都捕捉到
Sigma呢支輕身 行山影風景孭少啲
取向唔同
如果F mount tele影風景應該入邊支
用緊850
100400唔會2kg
俾盡1.4
Sigma除咗接口位樣衰外咩都好
正路應該係80-400
你睇埋Sigma/Tamron 100-400
呢兩支F mount嘅二手價好平
呢幾支都唔錯 就唔講邊支好啦
budget啱就買
係1.4KG又幾好喎
但50mm f1.2都可以做到1.1KG
我都驚驚地
1848咁撚細光圈點會隊到2kg
廣角都做得幾好
50真係唔知nikon諗咩
100400其實唔會好似標準廣角咁要重新設計,點都唔會太重
睇過支105 micro VR二手多數都係4千頭, 入唔入得過
如果我係nikon,就算要虧本都係6月前將z9同兩支變焦炮整好
難得人哋送人頭
點解人地送人頭?
一個降格機加兩支焊屁股
Z啲定焦炮影都未有
仲要F 嘅684同428都舊
EF都叫第3代炮全部勁
我覺得100400同200600仲比較需要快啲整
呢種係走量,而且性能很夠
而且買完普通炮一樣可以再買巨炮
我嘅意思係人地RF啲機鏡,全部有進步又keep住update
都叫送人頭咩?
咁嘅話Nikon直頭係逃兵咁款
Nikon幾時出新野
見到隔離Sony狂出
副廠出就得架啦
搞到要用轉mount用FE鏡
最近肥花多咗好多F mount鏡 個個都轉會了
我未轉呀 有諗住轉 不過其實齋影相 Nikon Z6 Z7唔係衰過隔離A73同A7R3
講幾個Z機優點好多人可能唔care 但我用落覺得正

1 無損壓縮 Z7一張raw 50-60mb, R3係80幾mb, 要買定harddisk
2 body結實 好手感, Sony要去到四代機body先有夠Z6Z7body咁好e.g. R4 S3 A92 A1
3 雖然CFexpress同XQD好q貴 但過相真心快 影一次十幾GB 難以想象SD過到幾時
4 感覺上Nikon QC做得好, 比較扎實唔容易壞

我一直咁安慰自己
Z機業餘一定夠用有突

但我接其它mount嘅鏡 AF就真係冇咁好
原廠鏡個樣始終
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞