Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
28,40,50微,105微呢幾支係roadmap上一直係ff鏡,反而係未有apsc新鏡

Nikon Z5
Nikon 28-300mm
全新FTZ接環有冇人想收?留tg我搵你
Z5影夜晚點?

btw啲相crop crop佢會好啲喎

少影夜晚,配Bigma35都算快同準

感謝忠告,會多加留意
都冇乜noise喎
近排搵返部D5000出黎 發現部機對焦唔到
放咗係到幾年 想問係咩問題
Google咗 試咗先

Mobile01有人講同nikon有對焦失敗嘅指引
啱啱買咗部Z50, 試影時發覺set到f16喺個moon睇都係散景咁, 撳快門影出嚟又清返, 正常嗎?
正常 因爲個光圈係你影嗰下先收細去f16 影前同影後都會開返去最大
利申 記得係咁
無反有得較所見即所得
但光圈太細唔得
Z系暫時好似全部body個即時evf都只會收去最細f/5.6
你想睇到真實景深要set 景深預覽掣,姐係以前單反咁樣
原來係咁, 仲以為個嘢壞咗
用 mon 好似8 定11
唔知係咪同Nikon單反Liveview可以set兩種模式個邏輯一樣? (我衣家無一部Z響手去試)
單反Liveview係可以俾你揀WYSIWYG姐係扮曝光 vs normalize去番我響mon睇到野 (長曝一定要咁做)
D850 default係display到有histogram嗰陣時㩒OK掣可以兩面互換

不過即時預覽收圈收幾細係一個光學問題
就算無反已經用單一sensor去測光同AF,都唔代表你俾少d光佢係會有著數
i.e. 理論上你仍然應該盡量俾最多光佢去做最理想AF/AE,所以係應該光圈盡開
其實dslr影個下, 一定要縮光圈再對焦先再影,相對無反會慢左一塞,無反理論上做到縮光圈對焦咪即時預覽到
收完圈再對焦係為左避免focus breathing?
我以為多數單反(起碼Nikon)應該曝光嗰時收圈同起前後簾,唔需要再AF/AE過(況且收左圈都分分鐘唔夠光做呢樣野)
而無反以我所知每間廠都有少少分別,有某d body係會收圈預覽,到曝光之前全開一次去準確AF/AE之後先收番去影
在那個手動對焦的年代,拍攝一張照片,如果把光圈設定到比較小,會導致取景框非常的暗,取景和對焦都非常困難。

於是,為了方便快捷,設計師們在相機上設計了一個收縮光圈的功能,使攝影者可以先設定好要使用的光圈值,先保持光圈全開對焦和構圖,這樣就有了一個明亮的視野,等到對焦和構圖完成後,按下那個按鈕,光圈就收縮到我們想要寬度
dslr在「即時取景」拍攝模式下,與傳統的光學取景器拍攝模式不同,它是所見即所得的模式,所以鏡頭的光圈開啟與光學取景器拍攝模式不同,一直是按照用戶設定(或相機依據測光自動設定)的光圈值開啟的。在此模式下按下「景深預覽」按鈕,可使鏡頭光圈開啟到最大,與光學取景器拍攝模式下正好相反,利用這一功能能夠大大改善相機在弱光環境下的對焦功能。
你呢段係影容緊單反個LV,咁原則上你可以當佢幾乎係一個無反相機,因為多數唔會放番個反光鏡落黎去叫AF module做過一次AF/AE,而淨係用OSPDAF去做就夠
而曝光前有無用過景深預覽都唔應該影響曝光前有無需要收完圈再AF/AE?
我理解就係機要一定數量嘅光先做到對焦

低階無反最盡f8 先用到大部分對焦點

當然 a9 個 d 去到 f22 都用到
型 佢食緊咩雀
搵到果陣已經食到不似雀形、唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞