Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
Z6二手真係抵,不過我支持買z5
張卡冇咁煩
Z6連拍fps高d、有BSI(低光NR好d)、頂mon、可插XQD/CFE、拍片唔crop同埋可以120fps、主mon高解像d
幾樣野夾夾埋埋去睇都算分別大
推薦

sensor雖然唔係BSI但都唔差

接受到連拍4.5張 佢就冇乜特別大缺點

不過買之前你睇定Z鏡先

除左24-70f4S,50mm f1.8S同85mm f1.8S

其他鏡都唔平
Z6 Z5水都係差一千蚊,點睇個spec都係Z6好d,不過買XQD同CFE又要一千

我次次同人講Z5用2015年A72塊cmos唔值,之後就會開始loop 有冇BSI都差唔多
如果鍾意新機就一係Z5一係就Z62
除左低光對焦速度有影響之外
本身BSI對解像度有無影響?
Z62 AF好好多,而家firmware update主要集中喺 ii代,又有雙卡,基本上係完全體啦....

不過就算咁Z5 6 62是但一部都係好機,都冇買錯
Z5 Z6水差2千蚊
loawa 15mm F2

但中國野
自膠,咁買埋XQD前後差三千蚊
XQD真係累全家

利申用緊Z7
高ISO表現有分別

大概喺6400之後 放大睇就會見到Z5 noise多左

可以上網睇下對比review

多唔多用6400或以上就睇你個人

我個人基本上唔用 多用大光圈定焦 加埋有IBIS 夜晚都好少超過3200

如果多用F4夜晚影 就會用到多啲ISO6400或以上
補充 ISO 100-1600
Z5 Z6 幾乎睇唔出noise分別
Laowa角位唔好
所以Z5個定位就係俾人入門
XQD主要係要黎加fps減buffer,當日出Z7Z6嗰時唔可以唔用,佢係無雙卡至命姐
你問我,我會寧願個body有XQD好過無,不過因為我本身已經用緊D500之後D850,有晒card reader同workflow,幾張spare card咁樣
仲有CFExpress既兼容第時都緊要

所以二手Z6係一個比較多好處既選擇,而水Z5就係一個好啱身既齋still攝影機
thx ching
我諗我會簡Z5多D 始終雙SD卡對我黎講 好大吸引力

而且我都係定焦 玩人像 大光圈多 好小話上到6400以上

題外話 去到今時今日我相信我D APS-C鏡都幾難放到出去....
我本來都係咁諗,諗住去濕地公園打雀啦,用600影相都唔夠近,反而4k30p拍片因為有1.7x crop反而好鬼清
富士?
nikon dx
第時平平地執部Z50,插FTZ玩囉
我都仲有支T116同35.8永世唔打算送走
memory卡快當然係好事,但一刀切先大鑊
我都係見到佢有得update用埋CFE,先說服到老闆買機

以Z6個spec我個人覺得比起Z5可以玩多一兩年
都係個句,XQD令人卻步左
我諗因為有Z6ii響road map,Nikon就出Z5去頂走Z6個大概位置
我有少少懷疑如果當日Z系新出係用Z5 + Z7個組合可能會理想好多,兩部之間個分別同埋門檻價格都正路d
騰龍35 1.4長期插Z6我都唔會送走
Nikon apsc鏡放到就依家放啦
Z5個價真係打到apsc市場
至少6000以上只買機,我都直推佢哋買z5算數
7000幾蚊買全新水貨Z5

有Nikon機身品質, 同Z6/Z7一樣嘅手感操控, Full Frame, 14級DR, IBIS, dual-SD slot

平平地有支50mm f1.8S, 高質鏡, sharp到不得了

抵到咁 以前根本唔咁想
同a7iii a7c rp r 比,對比起上嚟都好有競爭力
買水貨z5先7k幾,玩下平價1.8定焦,iso又唔洗推咁高,用apsc價錢有ff操控+光學表現
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞