Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
冇錢用sony算啦
Z7優勢
1.ISO 64 動態范圍高小小小小
2.相比Sony 機身做工扎實
3.無損壓縮raw file (慳返唔少位)
4.性價比非常高嘅F1.8鏡群
5.頂規格鏡光學質素一流

A7R3優勢
1.雙SD
2.黑科技對焦 快準狠 Z7對焦
3.鏡群豐富 豐儉由人 Nikon Z鏡選擇少
4.E mount鏡較Nikon Z鏡平, 二手大把貨買, Nikon極少二手野賣
5.行貨平過Z7
6.最新最好嘅cmos永遠自己用先

如果預算有限 同時Z7嘅優點對你嚟講唔重要
咁強烈建議你買R3A mon嘅問題都解決左
好在意 star eater 的話,係咪可以唔使揀 sony (假設唔用赤道儀)?
mc 應該係
仲有Z可以adapt E mount鏡
PHILE WEB 同 Nikon Imaging 若尾郁之 嘅 interview
https://www.phileweb.com/interview/article/202106/02/833.html

重點:
- Z9 嘅目標係超越 D6、不同題材嘅攝影師都滿意嘅產品
- 有別於前代機種嘅能力同埋性能
- 包有 8K movie recording

唔該晒巴打,同我自己理解既類似
不過見周街用Sony又有小小鬥氣都唔用
建議需求行先
相機只是個工具
有錢真係任你玩
呢個問題好似出在Sony早期機
3代係唔係改善左? 我唔太清楚
冇記錯嘅話,新機長曝超過 3.2 定係 4 秒嗰 star eater 就會出現
所以我先轉用 Nikon

想問下而架z6ii邊到仲有貨想入坑
你去FB search 香港Z系列用家
入去發問 入邊有人同啲鋪頭好熟
#香港Nikon Z系列用家

謝謝
行貨有保非人為收零件費
無保有單會打9折
水貨當無單會收原價整
上年打去cs問係咁答
各位大大覺得Nikon會出D7600嘅機率有幾高?無反嘅alternative又會係乜??

買左支長鏡無耐,唔想轉會轉無反住
五十五十, 覺得D500或者7000系列應該會留一條line,
理論上7000系列既Z應該係Z50,
但好似起碼上Z5抵玩啲, 假如你唔需要非常長焦既話
鏡就有需要先講
今日補充左一個AF setting, 測試發覺幾好用
share比啱啱入Nikon嘅新手
如果用黎影大景同影星 間中影靜態人像
z5係咪性價比最無得輸
最近買咗NIkon 相機,想上網登記返網上登記保修,但係購買日期錯誤,登記唔到,即係咩問題
我瞬間已經諗左100幾種可能性
冇一種係輸
本身用緊xt3 想轉會上ff
sony a73 or nikon z5/z6ii
機鏡budget 20k內有無得諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞