Nikon 討論/貼圖區 (14) Z5/Z6II/Z7II/Z9 (未執)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
ISO 3200或以下睇到眼殘都睇唔到分別
兩部機dynamic range差小小
兩部機影JPEG都一樣
因為都係套用Nikon機內嘅picture profile
raw不過係記錄左更多information 後製空間大

搵下有冇貨先
影咩多
乜撚都影咁濟,行山街拍老婆細仔隻狗

手頭上渣住z50,如果入z5就雙機,貪z50連拍快啲仲有生存價值
如果係我 我會收部二手z7
但用xqd就煩啲
二手z7真係好抵玩
明明全新貴過A7R3 但二手差唔多價
二手z6仲抵 已經8000頭
前排見到有人放z7萬一
我都想換
想問下剩影相大家會建議買Z6ii 定Z7?
Z7
同問,真係心大心細。
Z6 Z7 對焦點差一倍咁,但係對焦表現兩者又好似差唔多。
Z7高像素 crop相方便
Z6 ii就唔使用xqd
u諗諗
但z6 ii對焦應該快啲
影相only都要睇影咩
會唔會影啲高速移動嘅物體 你要lock住嚟影 例如寵物/野生動物/運動比賽
如果有 就買Z6ii
如果唔洗影上述呢啲 影靜態相
例如 影人/旅行人+景/風景相/靜物
就可以買Z7
同埋要睇你洗唔洗print相
over 20吋嗰啲 Z7會好啲
Z7 少正粒processor, 好似影響到對焦速度
ISO表現好似都係Z6/Z6ii 好d
兩部都用過 影人我感覺唔到對焦上嘅分別
都係可以穩定lock隻眼/個頭
聽講Z6連拍追焦上好過Z7 12fps vs 9fps
同埋Z7每張相size大 好快滿buffer
我測試過 大概20-30張左右爆buffer 要loading
Z6我冇爆過buffer
用Z6影啲慢跑嘅人(有規律運動)基本上張張都中fo嘅
再極限啲嘅我就冇測試過 例如雀
不過聽講影雀唔係幾掂 因為animal tracking唔夠完善
新手都想問下z7同z7ii分別大唔大
如果淨係計影風景同人黎講
值唔值得比多少少上z7ii
兩部機用嘅係同一粒sensor, 畫質上冇分別
係我我會買Z7,
Z7ii多左個冇crop嘅4k60p, 部機主要貴喺呢到
Z6ii啦
如果唔洗print, 又唔會下下放大100%聞相
Z7 個raw係Z6兩倍咁大
用Z7要買定harddisk, 我過幾日就要去買
重要計埋Z7用XQD貴幾倍
XQD
Z6呢啲機用雙SD咪幾好
但過相好爽
幾時出部Zf呀
想問下演唱會(九展)拍攝應該用邊類相機?
P1000/P950/B700啱唔啱用?
大家有冇推介? 任何牌子都可以
價錢最好8000內
其實咁細個cmos
影咁暗嘅演唱會得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞