[少年監獄] 感受沙咀 二

1001 回覆
570 Like 5 Dislike
沙咀好人道架啦, 係大陸坐2年監會變到點?

屎都未撚食過
話好撚巴
人唔笑狗都吠

係咪要含埋撚 比呀sir屌埋屎眼先叫巴
有文未?
屎都未撚食過
話好撚巴
人唔笑狗都吠

唔想搞到樓主個post
只可以講句 係我眼中就算食屎都係便宜左佢地
LM
屎都未撚食過
話好撚巴
人唔笑狗都吠

唔想搞到樓主個post

Yes sir sorry sir
上報啦!
今天沒有文
屎都未撚食過
話好撚巴
人唔笑狗都吠

唔想搞到樓主個post

on9?
兩位阿sir的肩膀上都有三柴,虎sir的氣場同面容帶著更加多的老練和皺紋,道貌儼然,讓我覺得他是個十分嚴肅,不惹得的人

而旁邊子藍sir的樣子對比起虎sir,他絕對不是滄桑的類型,相反係果啲年輕人啱啱步向中年既氣場.

我們四人聽從子藍sir既呼喚行了過去

「見到阿sir係唔係唔識嗌啊」
子藍sir先來了第一個教誨

「Good afternoon sir !」
我們四人一起回應

「咦David返黎啦 ! 過黎過黎 !」
在旁邊的虎sir一見到David就好似一個發現左玩具般小孩,表露出興奮同調皮既笑容.
我心中詫異 ,剛剛才說我覺得嚴肅的人,突然就變了個老頑童般,係到和David玩耍著,好不開心

不過,呢到始終係沙咀

「喂,望咩野望! 同我企返好眼望前啦」
虎sir向武傑發惡.

「Sorry sir」
武傑回應
Live
出快啲
屎都未撚食過
話好撚巴
人唔笑狗都吠

唔想搞到樓主個post

on9?

大家理性討論
有文
live
「應阿sir係唔係唔識踎低舉手應啊? 使唔使我過黎教你啊?」

武傑立即踎低舉手
「Sorry sir !」

「咁咪係咯,拿你下次再望就唔好怪我找你數嫁啦,起返身 !」

「Yes sir」
武傑起返了身,好彩今次無乜事.

「子藍sir,我帶David返大棚先了wor」
虎sir向子藍sir說

「好,無問題 ,其他新人組聽住」
B座餘下子藍sir

「Yes sir」

「吓?」
子藍sir側頭凸出耳朵,閉起一眼,抹大口說了聲 吓 .

我都係心中 吓?

「咁既聲量 ?」子藍sir又說
我們立即get到,原來佢嫌棄緊我地既聲量不足

「Yes sir !」
我們立即回應

子藍sir :「吓?」

吓? 仲唔夠?

「Yes sir ! !」

子藍sir :「吓??」

「Yes sir ! ! !」

「好啦,但其實係室內地方呢,就唔需要咁大聲既,用返一般既音量,聽到就得嫁啦,不過如果出到去步操果啲,我就要聽到頭先果啲應聲,收到?」

「Yes sir 」
我們三人稍微收細音量回應.

「等陣呢,你地逐個逐個入黎房入面同我講返你自己衰啲咩,呢啲野你地同每一個阿sir都要報既,所以等陣我係房入面教埋你點報,頭先比虎sir鬧既果個撚樣,你入黎先.」

「Yes sir ! 」
武傑應聲完,便跟了入房.

而我地正係房出面列隊,無阿sir睇住,個心都可以放鬆少少.

我現時才看到原來還有4個白牌在大廳的對面列隊,而且還有3個心口橙色牌的人

係得呢到出現既白牌,都應該係新人組.

咁橙色牌呢?

我唔記得David有講過

正當我內心偵探既時候

「啪 -----」

啪的一聲,由武傑剛才入去既房間傳出.

我既心立即提了上來.

哇又黎? 呢啲聲我係壁屋都聽過,係被阿sir找數的聲音

「啪 -----」
「啪 -----」
「啪 -----」

找數聲不斷由房間傳出,每下聲都令我既心臟隨著加速跳動

終於個聲停止了

無幾耐,武傑係房入面出黎,見到佢係咁鬆開同渣實個拳頭

我便知道,間房入面有一場試煉.

武傑行返自己位,然後對我講
「Thank you sir 唔該同學,下一位.」
睇上個post 講對碟,完全唔明,早兩日睇左同囚,諗住睇完會明,但睇完都唔明對碟係有咩作用,淨係覺得做一吓雙龍出海

我都一樣,睇完同囚都五明對碟係咩
好緊張
下一位準備找數
我知道,到我了
我提起腳步,向房間邁去.

入了房,房內的冷氣讓空氣變得涼快

但眼前坐係到既子藍sir卻讓我緊張十分.

「過黎啦.」

「Yes sir」

我行了過去,自動踎低舉手答話.

子藍sir似乎很滿意我既自覺,嗯了聲便繼續

「叫咩名啊?」

「同sir報 蔡衡」

「有無單位啊?」

單位?..?
「同sir報..咩係單位...?」

「姐係你有無加入黑社會啊 !」

「同sir報 無 !」

「咁你衰啲咩入黎嫁?」

於是我又重複了一次自己的罪行

子藍sir聽完後若有所思.

「咁你會唔會上訴啊?如果要上訴就要同跟你既沙展主任講wor」

幾時有個沙展同主任跟左我?
不過我無問呢句,因為我唔打算上訴.

「同sir報我唔上訴,屋企窮同埋我唔想屋企人為呢件事操心太耐.」

「噢, 咁你咪好孝順?」

「同sir報唔係.」
我的確唔係個孝順仔,若然係,我又怎會令阿爸阿媽留咁多淚.

「咁你宜家係唔係覺得自己好無辜?」

呢個問題直中了我的心結.

如果我答係,後果我唔敢諗,答唔係,我又覺得雖然我係錯,但錯不值如此下場.

我糾結了一會兒,選擇了謊話.
「同sir報唔係,我罪有應得.」

「哇果然有讀過書wor,成語都用埋出黎.其實呢,無論你覺得自己無辜又好,罪有應得又好,入得黎既,就點都要守返呢到既規矩嫁啦,如果要上訴既就同你沙展主任講,如果唔使既,就要比心機係新人組學好呢到啲野,表現好既,咪早啲出去見返屋企人咯.」子藍sir道

「Yes sir.」
我回應,但我沒有信心我能表現好

然後,眼前既子藍sir拎出左一把長約5尺的間尺 !
.
.
.
WTF? 我做錯啲咩 !? 好明顯,頭先房間入面既找數聲就係出自呢把間尺

子藍sir拎起把尺係手到fing了fing便說
「拿,由宜家開始,你就要當自己係一個受訓生,阿sir講咩,你就要做咩,記住阿sir教你既野,如果記唔到呢,我地都有方法幫你加深記憶既,」
我望住佢手中既尺,吞了吞口水

「呢到既阿sir會照顧你到出冊為止,你宜家就新人組啦,我就係新人組既校長子藍sir,基本上係新人組七日你就要學識曬所有野然後落山去大棚生活嫁啦,如果你學唔好就要留班,你想唔想留班?」

「同sir報唔想」我微微搖了搖頭,表示我很不喜歡佢手到把尺

「做咩啊?好驚找數咩?」子藍sir fing起把尺,輕輕打落佢自己既手掌上.

「sorry sir...」我這聲sorry sir仿如一個小狗的低聲哀叫.

「哎,我都未打你就怕,以後既日子有排你找啊,我宜家收你數,係因為你宜家係新人組,我照顧緊你,所以我找你數都係好正常,伸個手出黎」子藍sir命令道

屌, 呢個乜鳩找數理由啊...

我默默伸出左手,比子藍sir捉住手掌前端.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞