[少年監獄] 感受沙咀 二

1001 回覆
570 Like 5 Dislike
Good morning sir 1

Good morning sir 2

Good morning sir 3

Good morning sir good morning sir

Good morning sir 5

Good afternoon sir

上面全部接good morning既
同我伸隻手出黎
見你地新人組 一人找廿下算數

Good morning sir good morning sir

Good morning sir 5

Good afternoon sir

上面全部接good morning既
同我伸隻手出黎
見你地新人組 一人找廿下算數

屌你地玩得咁開心

我係到出多少少就轉post啦
good afternoon sir
我地在B座內,入了一間課室

我無寫錯,真係一間課室,因為啲枱啊凳啊都係學校常用既果種橙木色.

而課室前面和側邊既黑板,一早被沙咀既"宣傳"內容覆蓋

宣傳啲咩沙咀係加分制啊,每日受訓流程係點點點

不過大家都會知道,呢啲係假像

而虎sir在教枱的正前方,開始準備啲教學工具

「喂阿峰 !! 拎兩套衫出黎 ,仲有黃簿仔同鞋刷 !」

「Yes sir !」
Recall之一蘇建峰應道.

在準備期間,子藍sir亦食完早餐回來
「Good morning sir !」我們見到子藍sir後立即問候
不過子藍sir無理我地,佢望左望我,然後叫左虎sir出去課室交頭.

「誒子藍,食完啦?」

「係啊.我見唔到輝sir,不過同阿志強講左,叫佢地下次小心啲,吊佢入都未撚入黎新人組就踢到佢咁,萬一自殺左邊個負責先? 真係癡撚線.」

咦,又係我果單.

「咪係咯,臭閪佢保安黎咋,教既咪又係我地.咁個撚樣無乜野啊?我今朝見到都唔算大塊姐」

聽完對話,心中覺得矛盾.但都有種窩心.

「都幾大塊嫁,比左油佢搽啦.宜家搞咩啊?摺衫?」

「係啊,今朝Check房,全部新人都唔撚識摺既 ! 逼撚到我找曬班仆街.」
虎sir講呢句既時候,故意加大左音量

我地立即會意,佢係故意想我地聽到

「Sorry sir !」
我地立即在課室回應

「噢..咁我教返啦,啲Recall留埋比我?」

「Yes sir ,咁我過大棚先」

「Good morning sir ,Thank you sir」
我地目送虎sir出去後

另一邊Recall都準備完教材
於是道具齊了,剩下的就是教學

如何折好一套擺房衫

講師:子藍sir

.
.
.
.
.
.
.
.
不過教摺衫呢個部分,我其實唔係太記得細節,有興趣既可以睇下呢條片

https://www.youtube.com/watch?v=i1zqpxWuzw8

雖然片入面講既係RC,但入飯堂,擺位,摺衫既細節都差不多,而且都幾好睇

我文筆唔好,睇完故都無畫面既,就睇下呢個吧
一個早上,係B座學下學下,就好快完結.

到了中午,我地重新進入飯堂.

「Good afternoon sir good afternoon sir, 我們新人組學童現在開始攞午飯sir, good afternoon sir thank you sir !」

一塊雙層對角切半的厚牛油方包,加一杯用茶麥裝住既綠豆粥.

這就是沙咀的午餐

我們對完腳,移完碟.

開始用餐

然後,飯堂門口處開始有個人形慢慢接近,我們都知道,綠色服裝,又可以行路行得如此隨意的,只有阿sir

外面太陽毫不客氣地猛曬.
所以他帶著黑色鏡片眼鏡加懲教帽,一副正常,稍壯既身形,目測應該岩岩踏入中年既年紀

我無接觸過面相學,但佢散發既氣場,不知為何,有點兒老油條的味道

入了場後,致敬位的武傑起立

「Good afternoon sir」
我們既叫聲率先迎接他

子藍sir亦走前交接
「喂,秋sir,交更啊?」

佢亦行埋去子藍sir到:
「係啊子藍sir,咪就係接你更咯,點啊今日,有三個新人岩岩落黎?」

「喂新黎果三個新人,起身」

「Yes sir !」
我們三個,立即給予反應起立.

「聽住啦新人,呢個就係你地既新人組左班校長,秋sir」

秋sir

左班

又一個,新人組校長

他對住我們笑了笑

唔知佢巴唔巴呢?
[少年監獄] 感受沙咀 三
https://lihkg.com/thread/262465/page/1?ref=ios

各位新人組學童,帶上你地既正評轉倉啦

多謝大家厚愛 8點新post開故
隻秋sir
Yes sir thank you sir 同sir報今晚見 thank you sir 88
Good evening sir thank you sir 同sir 報 請准許學童樓主的老母轉倉 thank you sir

Good morning sir4

找數啦柒頭

Yes sir thank you sir 新post見 good evening sir
Lm
留名跟進
樓主呢
樓主呢

開左新post架啦
good evening sir thank you sir, 收到命令黎打掃 要推爆post, thank you sir.

轉左倉啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞