[少年監獄] 感受沙咀 二

1001 回覆
570 Like 5 Dislike
「哎,好鬼悶,新人組過黎同我報下先,喂你,過黎先」
虎sir無端端出了試題,又偏偏點了我的名

我和虎sir的視線瞬間接觸

當然地,我Yes sir完後行了過去

踎低舉手

「Yes sir 」

「報啦,等咩啊?」
虎sir漫不經心的順手拎起膠枱上面既直尺把玩,翹腿說道.

但佢果份大佬般的霸氣,讓人不禁覺得緊張.

我亦不敢怠慢,開始在心中提醒自己:慢慢黎,冷靜啲,冷靜啲

我對視著虎sir,說出:
「Good afternoon sir ,同sir報: 我學童325412蔡衡......」

瞬間,我腦海閃出一絲警告,危機意識立刻警戒到最高.

因為我講錯左野,宜家係夜晚

我見到虎sir的漫不經心消失無蹤,他轉眼望向我,眼中充滿責罵之意

我呢個時候可以做乜?

最好,亦都係唯一既做法,就係嗌出那句台詞
「Sorry sir !」

我係最短既時間內嗌出呢句sorry sir,希望虎sir可以原諒我既口殘

「做乜啊? 無端端sorry sir既?」
虎sir扮曬無知,但明明佢頭先既眼神係已經發現左既眼神

「Sorry sir ,同sir 報我講錯左good afternoon sir,應該係good evening sir 先啱」
我微低下頭,承認自己既錯

「噢,好小事姐,咁下次記得啦嘛,下次如果唔記得就找數嫁啦 」
我望住虎sir手中的尺fing下fing下咁,提心吊膽
但更驚喜的是佢居然放過左我 !

我感激地說
「Yes sir Thank you sir !」

「繼續報」
「Yes sir, Good evening sir ,同sir報: 我學童325412蔡衡,因犯藏有兒童色情物品條例,於2013年1月27日於觀塘法院被判罪,法官將我判入沙咀懲教所受訓一至六個月,good evening sir thank you sir」
Good evening sir!
「哇屌,你好呢味既咩喂? 好撚中意𡃁仔𡃁妹嫁?」

我都預左會有呢個反應,所以連忙解釋道

「同sir報唔係 ! 我........」
同一番既解釋,我不知要說多少次.
面對每一個陌生的阿sir,我都要係他們面前再陳述一次自己的犯罪過程,感覺好似面對了不同的法官的般,只是沒有了判刑,只有處罰.

不過可幸的是,虎sir還是有啲幽默感的

「哇你真係幾on9 wor, 咁都入到黎,你唔會唔忿氣咩?」

「Sorry sir 」
縱使有萬般的不肯,我都只能回答呢句.

「定係你真係變態嫁? 你搞清楚啲好wor, 我地呢到有J仔,全部都好𡃁仔嫁wor」

最怕,最怕係人聽左你既解釋又唔信.
「Sorry sir ! 同sir 報我真係唔係變態 ! 」

「係真唔係啊?不過,唔緊要,我地都有人滿足到你既 ,陳智渲,過黎 !」

「Yes sir ! 」新人組那邊有一人回應,我望了望,他是應該會早幾日落山既其中一人

「報多次比呢位同學聽,你衰啲咩? 」

「Yes sir .....Yes sir...Good evening sir 同sir報」
我在一旁,聽得出渲同學有股難言之隱.

「Good evening sir ,同sir報: 我學童325124陳智渲,因非法肛交罪,於2013年1月15日於灣仔法院被判罪,法官將我判入沙咀懲教所受訓一至六個月,good evening sir thank you sir」

WTF? 非法肛交?
原來肛交都會犯法?
沒有時間讓我思考,虎sir便開始調戲我地

「拿, 聽到啦,你如果係既,我就安排你同阿渲同倉,唔好怕醜啊, 最多如果我夜更巡房當咩都睇唔到啦」

「Sorry sir !! 」
我和阿渲一起嚴聲回應,比起比人肛交,承認自己係個變態更加讓我不好受.

「哎好啦好啦,唔玩你地啦,返埋位啦.係新人組比心機學野,唔好激嬲子藍sir啊」

「Yes sir ! 」
我倆趕忙回應,便回到自己位上.

好彩無發生任何風波.

但係,乜肛交真係會犯法咩?

我雕向那位渲同學,佢帶著一副黑色框眼鏡,斯文模樣.
佢真係gay?

不過呢個都唔重要,重要的是,我們的培訓終於到了

我地既培訓其實就係自己team既大棚既三年班或者二年班
培訓們列了隊行到B座門口,帶頭的人亦好熟練地致了敬

入了B座後,他們最後排的三人汁了包袱,好似我地今日下午係洗衣房返B座的裝束般.

「哎屌你地啊,終於到了.」

「開始派包奶 !」

「Yes sir Thank you sir!! 」我們齊聲應道

而包奶亦都開始跟隨Recall的派發,送到了每個人手上
「好啦!3分鐘清曬啲奶佢,最後果個同我飲多一麥,開始 !」

「Yes sir, Thank you sir !! 」我們再次回應,但今次帶著點急速

因為後果啱啱講左,最後一名飲多一麥

熱得發燙又多既奶水,3分鐘確實係一個考驗

但並不是撐不過的,我唔怕飲奶同埋都捱到少少熱,最終係時間結束前都飲得曬.

好彩唔係最後一名

我望向令人擔心的果個人

阿壯.

雖然入左沙咀,有好多野係要克服,但飲食習慣真的可以強人所難嗎?

可能會吧,但並不是而家.

阿壯毫無懸念拎下倒數第一名.

「喂你過黎,飲得咁慢,好中意飲奶慢慢嘆啊嘛.過黎飲多麥」
阿壯回了句Yes sir便走了過去奶桶那邊,不用說,一定又是苦不堪言的模樣

「其他人開包 ! 四啖食曬佢 !」

四啖? 呢個size既包,等於半個拳頭大小,一啖都得啦,點解要四啖

但縱使有不解之處,這亦只會係沙咀眾多既不解其一.你唔會去問,亦都無必要知

你只需要跟住阿sir既指示,回應完Yes sir就去跟住做

無得Say No,因為呢到係沙咀.
肛交21歲以下犯法⋯⋯
「好啦,宜家開始check 茶麥,新人組唔識既望下其他人點做」

「開始 !」
虎sir主持大局,連番發言

「Yes sir Thank you sir ! good evening sir 1」
培訓和Recall都舉起了茶麥,一手渣蓋,一手拎住茶麥

「去 !」

「good evening sir 2 !」
接著,培訓和Recall們都將茶麥倒轉在茶麥蓋上

「去 !」

「good evening sir Thank you sir !」
之後全部人都將茶麥蓋上,左手拎返茶麥,hold住在左邊胸口位置.

「有無人剪指甲啊?」這時候子藍sir發問

我望了望自己的腳趾和手指,並不算長,可以唔剪
大棚的各位開始回應Thank sir

但旁邊的武傑卻舉起手搶先應了句
「Yes sir 」
這瞬間,有些培訓和Recall的面色立刻微微變卦
我感覺到,有事會發生

「下 !? 你要剪啊?」果不其然,虎sir 行了過來

武傑並唔知發生咩事,只能立即說Sorry sir
「阿sir今晚要打邊爐wor,你聽唔到既咩? 你指甲係唔係好長啊?聽日朝早再剪得唔得啊? !」
虎sir的說話,表面意思係詢問.

但我地都聽得出,個語氣其實係命令

武傑嚇得一聲冷汗.

連忙踎低舉手應Sorry sir

「咁係唔係唔剪啊宜家?」
虎sir又再問道

「Sorry sir,同sir 報唔剪」

「咁就起身啦撚樣,阻住曬 ....」

「好啦,宜家全部人同我返倉 ! 今晚培訓同我教好啲新人擺房啊 ! 聽日啲新人唔識,姐係你地培訓唔使教,我會同返你地阿頭講嫁」

「宜家返倉汁野去廁所,10分鐘後靜坐開始.」

我地聽從命令回到自己的倉內.

在進入倉前都要舉手說一句台詞

「Good evening sir ,請批准我新人組學童進入B座1號走廊12號倉內sir,good evening sir thank you sir !」

當然,係離開倉前都要舉手說句台詞
「Good evening sir ,請批准我新人組學童離開B座1號走廊12號倉sir,good evening sir thank you sir !」

「無錯啦,就係講呢句」我既培訓教我

我和倉內的培訓打了聲招呼,知道了雙方的名字

佢叫范義勇
「叫我阿勇得啦」

「你去唔去廁所啊?等陣靜坐無得去嫁啦 !」

「喔好啊...」
我踏上去蹲式馬桶,雙腳擺係馬桶的兩旁,褪下褲頭,開始放水

帶著水氣的熱尿嘩啦啦地射在馬桶的鋼鐵內壁上,發出塔塔聲.這是尿液撞擊內壁的聲音

「喂, 屙尿唔可以有聲,你屙尿對住馬桶個窿邊緣屙就唔會有聲嫁啦,比阿sir聽到會找你數」

「啊唔該.」

連屙尿都有規矩,唉...

我連忙清空我的膀胱,結束這個微微尷尬的氣氛(畢竟我係佢面前小便緊)

閒聊一陣後,

「宜家開始靜坐!.」

「全部同我坐半個屎忽,腰挺直,手伸直,腳合埋!」

我望住眼前既阿勇示範,照做
「拿,教埋你地班新人組, 靜坐期間阿sir講啲乜你都可以唔應既,宜家好好坐定定, 諗下自己係出面行既時候點曬時間,點會入黎呢到,你屋企人為你做左啲咩.」

靜坐開始後,
我同阿勇都keep住好乖,保持姿勢

空氣變得好寧靜,成個B座真係靜到連蚊都聽到
無聊,但靜坐時間用黎思考頭先虎sir講既野,都不失為壞事.

我回想起,我自己係出面點曬時間
日日打機,漫無目的,不知所謂.
過去雖然有讀書,但又讀得勉勉強強,為讀而讀,絲毫唔知,自己到底想點
想象唔到自己既未來,會怎樣精彩
女又無,錢又無,屋又無
讀緊既書,返緊既學都停左.
宜家連自由都失去埋,屋企人都無埋
甚至以後返到出去搵工,案底既影響有幾大我唔知
但我真的接受到其他人對我既眼光是否有色嗎?

啊係,我既死黨們,都未知我出事
如果佢地知道左,又會點睇我?

其實睇返自己過去既一生,我都幾撚廢.
真係廢
本身已經係Loser
宜家仲要係個犯左事既Loser

我無得唔承認自己既廢
因為我已經落得如此田地

我不敢諗落去
我望左望頭頂倉門打橫的鐵通

果個高度,會唔會吊死到人?
Live
我開始假設,假想

如果我當初有樣目標,有樣野比動力我去實現,又或者係精蟲上腦既果段時間我可以投入自己既精力去發掘.

宜家既結局應該會改變吧?

哈哈,我望返眼前既監倉,回想起頭先處處受到規矩限制既回憶.
時光機應該係我宜家最想要既野.

對面既阿勇已經垂下眼皮,佢臨訓前同我講,如果聽到有阿sir就到就叫醒佢.
但我都覺得很累,這天的折磨真的讓人疲累.

我諗起自己係出面既時候,有著自由但卻又浪費光陰,我唔知自己既目標.咁我既目標到底係咩?

哎,好難諗.

諗返屋企人同朋友

我阿爸阿媽宜家係到做咁乜呢?

平時應該係阿媽追緊戲,阿爸返緊工吧

但宜家呢?

佢地宜家做緊乜?

我眼眶開始濕潤,我好傷心,好痛苦,好想見到佢地

但既然我都已經係咁既思念

更何況,更加愛著我既他們係咩感受?

我咬住下唇忍著自己的紅眼.

「嗒,嗒,嗒,嗒......」由遠至近的聲音打斷了我的思念

阿sir巡倉既腳步聲係寧靜既空氣顯得特別刺耳.

我推醒了阿勇,繼續保持坐姿

任由虎sir經過巡查....

好不容易,靜坐既時間終於結束

這晚,快將迎來結尾了吧

「靜坐結束 ! 磨鞋開始 ! 」
留名
今晚出住緊多先,黎緊幾日會加速再出多啲

不過都係要多謝你地既支持同體諒

我都知我更得慢,文筆又差

但見到第一個post破左800正評,依家既post都仲有好多人支持,係開心既

雖然我唔係渣筆搵食既作家,但我都會對呢個故負責,呢個旅程,一定會有個結尾,而且你地都知,個結尾係咩

新人組同一年班既階段,因為要介紹排頭同比你地瞭解整個運作,所以會打長少少

不過你地都唔會介意等架啦
咩話?介意等?呢到無得say No嫁

好啦,聽日見

good evening sir

但見到第一個post破左800正評,依家既post都仲有好多人支持,係開心既

雖然我唔係渣筆搵食既作家,但我都會對呢個故負責,呢個旅程,一定會有個結尾,而且你地都知,個結尾係咩

新人組同一年班既階段,因為要介紹排頭同比你地瞭解整個運作,所以會打長少少

好啦,聽日見

Thankyou sir 唔該同學。同sir 報個速度唔錯,內容好好睇

好啦,聽日見

Thankyou sir 唔該同學。同sir 報個速度唔錯,內容好好睇

速度唔錯?
thank you sir 唔該同學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞