[少年監獄] 感受沙咀 二

1001 回覆
570 Like 5 Dislike
出完壁屋篇後樓主再沒有出文的動力了

壁屋篇果陣我得閒所以爆肝寫架

對碟既作用應該係伸手出去確保個碟既位置唔會同對面既用餐範圍重疊掛

同囚啲人對碟係出拳

同囚對碟左兩次,我兩次都睇唔明

Same

same
明明係空拳
邊有掂到隻碟

加一
個時未追你問我答
心諗食飯前揮拳係咩玩法

屌,笑哂

對碟既作用應該係伸手出去確保個碟既位置唔會同對面既用餐範圍重疊掛

同囚啲人對碟係出拳

Same

same
明明係空拳
邊有掂到隻碟

加一
個時未追你問我答
心諗食飯前揮拳係咩玩法

屌,笑哂

喂,陽楊你過黎睇下呢條撚樣
留名

同囚啲人對碟係出拳

Same

same
明明係空拳
邊有掂到隻碟

加一
個時未追你問我答
心諗食飯前揮拳係咩玩法

屌,笑哂

唔知嘛
唔好恥笑我
今晚10點post文。
今晚10點post文。

多啲
今晚10點post文。

同囚啲人對碟係出拳

Same

same
明明係空拳
邊有掂到隻碟

加一
個時未追你問我答
心諗食飯前揮拳係咩玩法

屌,笑哂

撚樣

同囚啲人對碟係出拳

Same

same
明明係空拳
邊有掂到隻碟

加一
個時未追你問我答
心諗食飯前揮拳係咩玩法

屌,笑哂

唔知嘛
唔好恥笑我

無笑你,
因為我都想知果下有咩實際作用

Same

same
明明係空拳
邊有掂到隻碟

加一
個時未追你問我答
心諗食飯前揮拳係咩玩法

屌,笑哂

撚樣

睇錯左做跟,楊過你過黎睇下呢條撚樣

Same

same
明明係空拳
邊有掂到隻碟

加一
個時未追你問我答
心諗食飯前揮拳係咩玩法

屌,笑哂

撚樣

睇錯左做跟,楊過你過黎睇下呢條撚樣

楊過
笑哂

Same

same
明明係空拳
邊有掂到隻碟

加一
個時未追你問我答
心諗食飯前揮拳係咩玩法

屌,笑哂

撚樣

睇錯左做喂,楊過你過黎睇下呢條撚樣

Same

same
明明係空拳
邊有掂到隻碟

加一
個時未追你問我答
心諗食飯前揮拳係咩玩法

屌,笑哂

撚樣

睇錯左做喂,楊過你過黎睇下呢條撚樣

楊過
如果搜查令上門個日有wanna cry
今日樓主都冇呢個post
如果搜查令上門個日有wanna cry
今日樓主都冇呢個post

邊有咁多如果呢

而且我都cry左啦
係聽從指示後,我地三人加入了其餘的白牌新人組,分別就只有他們會早啲落山,我們要七日後.

「其他人知嫁啦,你地三個聽住啦,宜家你地咩都唔識,唔緊要既,你地有七日時間去學,而呢三個recall同學會幫手教你地,所以你唔聽recall同學既話,即係唔聽我地阿sir既話.」

我望向了那三個recall的心口上,橙色的名牌分別印了陳大文,黃偉明,蘇建峰.

黎緊既七日,佢地要教我地好多野.

「宜家時間唔早,全部人預備出B座列隊.」

我地三人便排在了隊伍的最後,recall則在旁幫忙,指點著我們應該點行條路

其實邊有路行姐,碩大既大廳,直接行10 米左右既距離便可以直出大門係出面集隊了

但唔知點解,我地個隊伍居然要用返左腳踏前,右腳泊埋上去既一步行路法前行.

仲要個路線係正方S形.

終於隊伍頭抵達了大門鐵閘既右側.
加速
「好啦,我地每次出入B座,都會有致敬呢個動作既,宜家就由一個同學仔示範,新黎果啲同唔熟既人都同我望實記住啦,我每次致敬都會換人出黎,唔好同我講唔識啊.」

「蘇志豪,致敬 !」
子藍sir瞬間發話,尤其系致敬2字,帶著很重的命令口吻

「Yes sir !」

叫蘇志豪的那位同學,開始用住一步行路法,行出了隊伍,然後行到了鐵閘既門口.

但鐵閘既門口係關上的.

然後那位蘇志豪,在企立的姿勢下,抽起了右腳,狠狠地揼落地面,發出了 "砰"的一聲,再舉起了手.成個動作,一氣呵成

「咩事?」之後子藍sir好似扮傻般問了句

「good afternoon sir , 請批准我學童打開B座大門sir ,good afternoon sir thank you sir」

「好啦, 如果係呢個情況,你要致敬但係個門未打開,就要好似呢位同學頭先嗌緊,good afternoon sir , 請批准我學童打開B座大門sir ,good afternoon sir thank you sir, 拿 我要一字不漏,速度適中緊講.同埋唔好講錯,如果你無講錯既話,阿sir就會叫你打開個大門,咁你就可以去打開門啦」
「落手去 .」

「Yes sir ,Thank you sir」
說罷志豪落了手行過去門邊將鐵門拉開
然後他又行返門口正中既位置,抽起了右腳,狠狠地揼落地面,發出了 "砰"的一聲,再舉起了手.

「咩事?」子藍sir扮傻般問了句

我竟然睇左同一個畫面兩次.

「good afternoon sir good afternoon sir, 請批准我們新人組學童離開B座sir ,good afternoon sir thank you sir」

「完全正確,大家聽到未?完整既致敬,就係要講 Good afternoon sir good afternoon sir, 請批准我們新人組學童離開B座sir ,good afternoon sir thank you sir」

「仲有啊,係臨行出門口既時候,仲有個動作,左腳踏出門口,然後右腳泊上黎,之後將兩雙手向左右伸展舉高,兩個手掌打開到最盡,然後雙手既食指同大指公要掂住.跟住維持呢個姿勢嗌 good afternoon sir ,然後就可以放低手行出去門口集隊啦」

「good afternoon sir !」志豪同學做左頭先子藍sir所講既動作後行了出去.

但其實個動作,係旁人睇黎更加似一個芭蕾舞步.而且好搞笑

不過我係個新人組,我笑唔出.
成個行出B座既過程,稍微複雜左少少,但我都盡量記左入心,因為子藍sir果句"會抽人出黎致敬"讓我十分在意,如果被嗌到出去又唔識的話,真係唔知點算

一輪功夫後,我地終於出了B座的大門,然後在門口列隊.

「起步,quick march !.」

我們三人跟住隊伍,向著左邊的建築群操去,之後操到了一個洗衣房的地方.

停下後,子藍sir便開始吩咐洗衣房.
「喂士多! 」子藍sir朝洗衣房嗌

「Yes sir !」有一個三年班既人(黃牌)跑了出來回應

「呢到三個新人, 幫佢地汁齊曬d野啦」

之後那位士多便開始幫我地逐個逐個量度衫既尺寸同整理一套倉內個人所需的物品,
每個沙咀仔所配有既物品十分之多同繁複.
包括一個有蓋膠盒仔,
一條白色正方手巾,
四張毯,
一張藍單,
一個枕頭加枕套,
一塊涼席,
一套擺房衫(棕色外套加褲),
一套擺房睡衣同一套著既睡衣(藍白直間既長袖睡衣和睡褲),
一件PE(體育堂)用既短褲
一對PE用既鞋(白飯魚同款,不過顏色係屎黃)
一對長襪
一對已經用砂紙磨花左表皮既黑色皮鞋,
一罐鞋油,
一細塊黑色既磨鞋布,
牙刷牙膏,
一個廁紙筒同一卷廁紙.

(如果天氣變凍會再加配一件毛衣)

以上就係每一個受訓生所配置既個人物品(鞋油同皮鞋,PE鞋會寫名係底)

(如有遺漏,歡迎補充)
由於剛剛入冬,
所以全部既受訓生既衣著應該係

上衣:
一件深藍短袖底衫,
一件深藍長袖衛衣,
一件棕色心口有口袋既扣紐外套

下衣:
一條灰白直間既孖煙通底褲
一條得左邊patpat位有口袋既棕色長褲

呢方面,洗衣房既其他人會幫手量度我地既尺寸,但對肥仔黎講,尺寸永遠令人頭痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞