[少年監獄] 感受沙咀 二

1001 回覆
570 Like 5 Dislike
已經有人出黎話應該俾啲九十後入去捱吓

00後都要啦 16歲日日追星學又唔返工又唔做 淨係識圍爐搞事

廢老思想
今晚係咪有文
磨鞋,係每一個沙咀仔都磨練過既手藝之一

將一對皮鞋用僅有的一罐鞋油和一細塊磨鞋布磨到反光,實屬不易

但對阿勇來說,似乎不是難度
聽到磨鞋開始後,我地取回了自己的鞋油和鞋刷,和一支共用既牙刷.

開始我地既磨鞋工藝

我和阿勇分坐在地下既兩旁(因為沙咀唔比坐床),但我絲毫不知如何開始磨鞋

我拎起事先被洗衣房磨花的皮鞋,鞋面鞋身的刮痕簡直慘不忍睹.

於是我望向阿勇對皮鞋.

佢對皮鞋既鞋身有一條由於行路,自然折出的折痕,但除了這條痕,皮鞋的其他位置都是漆黑亮光的,只有少許塵在上面

幸好,培訓既作用便在於此

我請求佢,點樣開始磨鞋

「點解洗衣房比我既鞋會咁既...表皮爛曬. 」我望住自己對鞋既慘況,唔通我比洗衣房霸凌?
阿勇接過我對鞋,望左望
「係咁嫁啦,新人組開始對皮鞋一定要磨砂紙磨花佢,之後打上去既鞋油先食得住,我宜家仲覺得士多磨得唔夠花tim 」

喔,原來係為止食實啲鞋油先要磨花對鞋既表面

「你宜家拎鞋油出黎擦曬上去鞋面先啦,全部都要擦,磨花左既位擦多啲.」

我學著阿勇的姿勢,將鞋油罐打開,黑色的半凝結固體充斥在鞋油罐內,有些少難聞的氣味隨即飄散出來,這是我第一次知道什麼是鞋油
我將左腳皮鞋拎起,右手將磨鞋布卷在食指上,然後挖出一大舊鞋油出來.

我望向阿勇,呢個分量啱唔啱?

「嗯, 擦曬落去先,等陣再加多啲 」

我聽言,將鞋油擦上了皮鞋.

「拿,你擦鞋油既時候,要盡量圍住一個地方打圈咁擦,因為對鞋係第一次磨,所以要填滿曬啲痕先,不過都要打圈」

我聽後,將鞋上面的全部磨砂痕都油上了一層鞋油,並且不斷打圈,打圈,打圈.

但實在不輕鬆,好不容易完全後,終於有一對啞黑的左腳皮鞋出現在眼前.
我如法炮製,開始將右腳皮鞋鋪油.

「唔啱啊,你打圈既速度再快啲啦,範圍細啲,溫柔啲,唔係叫你按落去 ...... 」
期間阿勇都不斷地教導怎樣磨鞋.

不過更多的,是阿勇問我地新人組既今日過成點

我如實告知,但怨言不說

少說話,多做事總是對的吧

「咁你辛唔辛苦啊? 」
簡單既一句,讓我心中感到安慰.

「OK啦,頂得到.. 」
佢心口既黃牌,一副精幹既身材,實在想象唔到,我捱到三年班後是否也是這樣

「頭先聽虎sir話,水歌係你地阿頭? 」

阿勇聽後回答
「咩野你地阿頭姐,你都係S啊,你落左山咪又係要跟歌sir. 」

跟?

我繼續追問,落山既事情,呢個沙咀既全貌
「哎,聽住啦,宜家你係新人組,所以你講既好多野都係新人組出發,包括報牌仔你都係講我新人組35乜乜乜嫁啦,但係落左山後,你就會變成S嫁啦,呢到沙咀得三個大Team,一個係J仔,14-18歲,一個係我地S,18-22歲,仲有一個係YA 22-25歲先入到既...有人同你講過嫁啦,先新人組,然後一年班,二年班,三年班,之後就出冊嫁啦 」

「咁你咪就出冊? 」

「係啊,過多幾日見board,如果唔食檸檬就攞走期嫁啦. 」

(走期姐係就黎出冊既最後果個星期? )

我心中一酸,佢就即將走,而我就啱啱入

我實在不知道要問咩

「咁有無野係我需要留意?」
「你仲係新人組,知道咁多都無用,不過我話比你聽,呢到既每一個阿sir,你都唔可以得罪,尤其系右班,千奇唔好衰.如果你衰左,你自己諗辦法唔好累到大棚.」

「仲有啊」阿勇拍左下我肚腩

「你咁肥,呢到要操體能嫁,聽日夜晚開始幫你加強體能訓練嫁啦,無記錯既你地聽日都要上PE堂」

我應了聲.體能我一早預左.

「咁你受左幾耐?」

「如果我拎到走期既,加埋就五個月咯」

五個月,係佢口中說出好似係一瞬間的事,但我知道一定度日如年

「一般沙咀會坐幾耐?」我忍不住追問

我想知道一個期限

「呢到一般黎講,表現最好最好最好,都係最早四隻三(四個月三星期)走期,表現如果好撚閪,啲阿sir又唔中意你,又成日衰野既話,咪打爆六隻(六個月)先走咯」

突然,有位帶眼鏡,樣貌還算俊俏既阿sir走過走廊大聲說

「十五分鐘後收鞋油!」
走到我地倉既時候,又一個規矩係規定左,我地係阿sir經過時要企起身嗌good evening sir的

「good evening sir」我兩個企左起身

「君實sir !」阿勇向那位阿sir打招呼

「咦,阿勇,今日開始做培訓啊?」

「Yes sir」

我在旁聽得出,他們的關係應該不錯

「呢個你新人啊? 」君實sir留意到我說道

「Yes sir !」我立馬回應

「衰啲咩嫁?報黎聽下」

「Good evening sir ,同sir報: 我學童325412蔡衡,因犯藏有兒童色情物品條例....」
同樣既台詞,同樣既反應

「哇,你明比啲差佬強砌生豬肉wor,定係你真係好果味嫁?」
「Sorry sir,同sir報唔係...」
「唉..咁唔入都入左,你都要受嫁啦」

「Yes sir」
聽得出,君實sir語氣間有一絲憐憫.

「不過,係出去之前,你記得減埋個肚腩wor,如果唔係就打爆你再走嫁」
「Yes sir」

唉...談何容易,我知道自己既肥膏有幾多斤兩.

「咁繼續磨鞋啦,阿勇記得教新人點報啊」

「Yes sir」我倆一齊回應
之後,阿勇同我說
「佢就係君實sir, 我地S既阿媽,君實sir超好人嫁,歌sir就係我地阿爸,好嚴厲所以千奇唔好衰佢手上啊」

我心中默默記下這兩個人名.一位好似和善親人,另一位未見個樣便feel到煞氣重重

「等陣報鞋油,我示範一次,教左你點做個動作」
阿勇拿起兩罐鞋油疊在一起,牙刷頭向右擺在鞋油頂,然後雙手拿著,維持在心口中間.

跟住快速將雙手撞了自己的胸口發出"碰"一聲,同時雙手再伸直將堆野彈前.
呢個時候,雙腿都要微微踎低

「跟住就講,Good evening sir,good evening sir,經我學童點算後,由B座1號走廊12室內,共收回兩罐鞋油和一支牙刷sir,good evening sir thank you sir」

「跟住你試下」

我照樣畫葫蘆般將個動作同台詞重複一次.

「Good evening sir,good evening sir,經我學童點算後,由B座1號走廊12室內,共收回兩罐鞋油和一支牙刷sir,good evening sir thank you sir」

「OK啊,咁等陣唔好錯了wor」說罷阿勇行了去倉門邊,呼喚旁邊倉的人傾計

而我則在旁為左唔好衰,加緊綵排頭先既一切
「宜家開始收鞋油!」

場戲開始上映
「報 !」
「Good evening sir,good evening sir,我學童由B座1號走廊10室內,共收回.........」

「你報啲咩野出黎啊 !? 再報過啦 !」

對白由10室開始響起.

響到了2號走廊的盡頭.

B座每晚,都要上映這場戲,若然演技太差,台詞唔記得,就會比個導演鬧,找數

所幸係今晚場戲我無出錯

收完鞋油後,

除了走廊處的燈光,全部倉內既燈泡隨即熄滅

「Good evening sir thank you sir !」
我地要係熄燈後一齊嗌呢句,好似係為左多謝阿sir幫我們熄燈般.

倉內既燈光暗了不少,只有走廊的燈光仍然透了過來

阿勇教完我一次點折野後,便逐自睡去,臨訓前佢仲折了兩個轉頭推入了床底,十分快速

但我係新人組,折野既速度唔會快得去邊

粗略估算了天氣,起碼要冚三張被先夠,一張做底,兩張冚.
姐係我宜家要折一個轉頭,聽日早上折三張被

然後再折埋擺房既一套外套和長褲,一套睡衣,藍單.....

睡意一直向頭腦攻擊,但我知道如果宜家唔折,聽日朝早點會折得切..
「衡仔,你折緊衫?」旁邊11室傳來細聲的呼喚

我聽得出,係阿壯.

「係啊...折緊..」

「我都係..」

「今日先第一日...唉..」阿壯抱怨道,好似想有人安慰.

但我又何嘗唔係.

「嗯....先第一日...」

君實sir每15分鐘巡一次倉.
我同經過既君實sir報了去廁所後,便已經忍不住疲累趴上床.

冰冷又硬的塑膠床板...

質地完全唔會舒服,卻又發揮了禦寒作用的毛毯...
飯堂既規矩我記得曬未?
B座入面既規矩呢?
歌sir係唔係真係好惡嫁?

聽日朝早要折幾多野?
聽日會做啲咩?

阿爸阿媽,對唔住啊.....

我怕我捱唔到...

最早四隻三,最遲六隻

我諗起君實sir既說話.

我會打爆的吧?

這晚,是我沙咀的第一晚.

我低迷睡去
第一日就要做咁多嘢,記晒咁多規矩
摺轉頭係咩意思?
摺轉頭係咩意思?

改漏左個錯字

磚頭先岩
一開頭仲以為佢地專登整花晒對鞋,等你地鞋啲整得靚,原來反而花啲係好啲
一開頭仲以為佢地專登整花晒對鞋,等你地難啲整得靚,原來反而花啲係好啲
磨鞋,係每一個沙咀仔都磨練過既手藝之一

將一對皮鞋用僅有的一罐鞋油和一細塊磨鞋布磨到反光,實屬不易

但對阿勇來說,似乎不是難度
聽到磨鞋開始後,我地取回了自己的鞋油和鞋刷,和一支共用既牙刷.

開始我地既磨鞋工藝

我和阿勇分坐在地下既兩旁(因為沙咀唔比坐床),但我絲毫不知如何開始磨鞋

我拎起事先被洗衣房磨花的皮鞋,鞋面鞋身的刮痕簡直慘不忍睹.

於是我望向阿勇對皮鞋.

佢對皮鞋既鞋身有一條由於行路,自然折出的折痕,但除了這條痕,皮鞋的其他位置都是漆黑亮光的,只有少許塵在上面

幸好,培訓既作用便在於此

我請求佢,點樣開始磨鞋

「點解洗衣房比我既鞋會咁既...表皮爛曬. 」我望住自己對鞋既慘況,唔通我比洗衣房霸凌?

以前兩次同沙嘴擦身而過 聽到都覺得巴
Live!!!!!!
又 live

你追下第一個post就知架啦
btw我之後有問過律師,cp唔係睇你有定少。少則1張都可以判罪
好好睇,多謝樓主

呢排做野辛苦,靠睇樓主故事幫助渡過

BTW, 覺得樓主所講入面生活係一種襌修生活
做每一件事,行一步路,都迫你要保持專注
冇空間俾心胡思亂想,一直要保持警覺

其實如果習慣呢種生活,會唔會覺得心無雜念?
其實專注目前,不思索過去未來,應該心會好清淨
樓主到後期有冇覺得享受呢種清淨?
Thank you sir, Good evening sir, 同sir報 未夠
好好睇,多謝樓主

呢排做野辛苦,靠睇樓主故事幫助渡過

BTW, 覺得樓主所講入面生活係一種襌修生活
做每一件事,行一步路,都迫你要保持專注
冇空間俾心胡思亂想,一直要保持警覺

其實如果習慣呢種生活,會唔會覺得心無雜念?
其實專注目前,不思索過去未來,應該心會好清淨
樓主到後期有冇覺得享受呢種清淨?

我又唔覺得係一種會令我回味享受既清淨既

因為始終係坐監,環境同心態會逼著你一日保持專注,但夜晚又會比時間你胡思亂想,諗過去又好未來又好
你乜都可以諗

而且入面既生活唔算得清淨,每日至少要講100句以上thank you sir 呢啲。至少會聽1000次good morning/afternoon/evening sir
而且聲量會好大

呢種生活,係一種麻木

所以無你講得咁享受嫁

btw如果講得著既,之後既故,會講

最後多謝巴打支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞