[少年監獄] 感受沙咀 二

1001 回覆
570 Like 5 Dislike
同sir報 8點啦
今晚8點出文

等得好苦

8點了
今晚8點出文

等得好苦

8點了

監督巡視!點解重未有問
今晚8點出文

等得好苦

8點了

監督巡視!點解重未有文
同Sir報,現在時間係晚上8:06PM
樓主要找數
雖然心情依然有些沮喪,但隨著時間既逼近,無乜準備的話,似乎會死得好慘.

我立刻輕聲向後面既David問話,等陣會點

「嗯...你等陣應該會先入指模房,簽啲野,搞啲野緊,跟住就會落新人組.」

「新人組? 咁之後係咩?」

「哎...其實呢啲應該係個培訓教你,我宜家講少少比你聽就算啦,唔好再問,費事前面阿sir發現」
(縱使搭緊車,其實我地都要守規矩,唔比出聲)

「拿 ,你會先入到新人組學呢到所有既牌頭,之後就會落大棚生活,然後你會變一年班,再二年班,三年班,之後就可以出到冊嫁啦」

「咁點解David你會黎壁屋既?」

「喔..我食錯野要出醫院睇醫生所以就過界左去壁屋咯..拿我心口呢個黃牌就係三年班,藍牌就二年班,新人組同一年班就係白牌,講住咁多先啦 望返前面唔好再問」

我聽完講左句多謝,便回頭坐返好.
「啊係,提埋你,你對所有阿sir都要有禮貌,啲高年班既都係,包括我知唔知道?」

我無再問落去,因為David已經散發左佢三年班既氣場.
他嚴厲地瞪了我一眼,要我收聲同聽話

但估唔到,沙咀都有階級制度.

要來的始終要來了,縱使帶著不安和沮喪,沙咀還是到了.
囚車在鐵門外停下,車上的阿sir;領了我們四人下車,穿過了鐵門,再跟守門口的阿sir說了聲 good morning sir ,然後進入了沙咀的指模房.

沙咀的指模房明顯細了壁屋指模房不少,燈光雖然也是明亮,但內裡的氣氛卻帶左更加多的沉靜和冰冷.

我地4人依照次序企左係指模房的文件柜前,身旁還有2個阿sir坐在旁吹水.

其中一個阿sir突然向Daivd打了聲招呼

「咦? David你返黎啦? 去壁屋嘆得爽嘛?」

「Yes sir 」
David笑笑口回應.

「仲Yes sir ?啊你又真係誠實wor,過黎請你食多啲野」

「唔好啦志強sir,sorry sir~」

「喂望乜望 ! 企返好啦 !」
突然,果位志強sir向武傑發惡.

「Sorry sir 」
武傑應了機.

「你同我過黎先」
志強sir命令道.

武傑行了過去,而我地都知,這不是好事.

武傑行到了志強sir面前

「踎低舉手講野啦,係唔係要我抬頭望住你啊」
志強sir 向武傑伸了一腳正中大腿.

「Yes sir.」
武傑吃痛,立即踎低舉起了手

「衰啲咩入黎嫁? 」

「Yes sir,同sir報,我學童325401犯藏毒罪」

「咁你叫咩名啊? 」

「同sir報 李武傑」

「拿,我就叫志強sir,同旁邊呢位輝sir係呢到既保安,David就知嫁啦,你地未知牌頭我就唔搞你地,但下次再見到我,同我報返啱曬啲野啊! 」

「Yes sir.」
我地全部人回應

跟住旁邊來了個與我們同樣色衫,但心口的名牌與David同樣係黃色的囚友.

「Thank you sir 唔該同學,填左呢幾份野佢」
「喂,填完野既過黎我呢邊搜身.」

「Yes sir.」
我先填完,於是跟著那個輝sir入了去指模房後面的空地走廊,那個走廊其實屬於戶外環境,左側既墻壁同門都是鐵通而成的,陽光都可以照射入來.

「除衫啦」

我瞬間遲疑了,係呢到除?

不過環境無比你選,我只好照做
「Yes sir.」

我慢慢開始解開身上的紐扣,拖衣解帶.

「屌 !」
突然,真的是很突然.

面前既輝sir突然起腳一野踢落我既左側盤骨位置.

我不禁吃痛,向右側趴去.

「快撚啲啦,係唔係要我等你啊屌你老母」輝sir向我喝道

「Yes sir !」
我立即回應並且企返起身,加快了除衫速度.

我忍住剛剛被踢的痛處,然後極速除曬了衫,赤裸企係輝sir面前.
「屌轉身.」

「舉手」

「抹大個口比我睇下條脷.」

「哇屌你老母你睇下你個"車胎",你個肥閪點解會入撚到黎嫁」
輝sir望見我既肚腩不禁說道.

而且,佢仲勁大力渣住我肚腩上既肥膏繼續說
「我話比你聽啊, 你出冊果日如果我再見到呢個,你咪撚出冊啦,減撚埋先走」

哇屌,真係好撚痛,肚上的肉傳來劇痛,我懷疑佢係唔係經常練握力

我強忍住劇痛,面容痛苦,擠出了句「Yes sir」

輝sir之後放開左我.

「你衰啲咩啊?」

我心諗:下?係呢個時候問 !?我仲赤裸緊連衫都未著返.

「屌你衰啲咩啊?踎低舉手應啦」

說罷他又踢來一腳,我身體瞬間起了反射神經,個身微微向反方向縮了一下.但都係比佢踢中大腿.
但個重點,唔係佢起腳,而係我縮左

「你縮? 屌你老母你縮? 」
輝sir一喝出呢句我便知瀨野了,我立刻踎低舉手應左句「Sorry sir」

但個sir字都未講完,我便被輝sir一腳伸到了鐵通墻那邊.

我忍住痛楚,立即說「sorry sir sorry sir ! 」

「你係唔係好撚中意縮啊 !」
輝sir又起了幾腳,全部踢曬落我既左側盤骨同大腿位

我一邊忍住痛楚,保持住個踎既姿勢,一邊說道sorry sir.
但更重要既係,我要確保我唔好縮.

「拿,我話比你個仆街聽,係沙咀呢到,打你就要受,鬧你你都要受,你試下縮或者駁嘴既話,下場仲慘啊!! 知唔知啊?」

「Yes sir」
我重新踎返好個姿勢,舉手,反咬著嘴唇回答.

因為不知何時,我的淚水已經無聲地流下,在臉上留下淚痕.

恥辱,羞辱,痛楚,同埋仲要強忍住自己的情緒,不讓情緒爆發.

呢個就係我當時既狀態.

輝sir見我喊了,似乎亦不進一步.
「宜家好委屈你咩?」

「Sorry sir,同sir報唔係 !」

「咁你流咩馬尿啊?」

「Sorry sir」

「等陣你仲要入去見主任嫁,喊夠未啊,著返衫啦 !」
輝sir拋了我頭先除落既衣物比我.

「Yes sir」
我著好衫之後,繼續踎低等佢發落.

「抹乾啲馬尿佢,咪撚再喊啊.如果你宜家都覺得巴既,你之後會好難捱嫁啦話比你聽,等陣主任見到你,問你野,記得大聲答返啊,知嗎?」

「Yes sir」
我好似機器人般回應,順便用衣袖抹乾了臉上的淚痕.

不久後,輝sir說
「嗯,入去見主任啦」

之後,我被帶入了一個房間.
四面空空的房間內,前面有一張辦公枱,枱上面坐了一個肩膀帶著一粒花既柳記.

他,應該就係輝sir所說的那位指模房主任吧

那位主任開了聲:

「蔡衡」

「Yes sir」
我立即回話,若然連低級過主任既人,都可以打到人仆街,咁就真係想象唔到得罪到主任會點算.
「你知唔知你入黎係做咩嫁?」

這個問題,確實考起了我,答坐監?唔得.答因為自己犯咩事?又好似離題.

主任見我正在思考無回答

然後他大聲,係超級大聲既果種

「係入黎受訓啊!」

嘣!!

我個腦比佢既聲量轟炸了一下.

「入左沙咀,所有人都係受訓生,呢到得 J S YA 3個team, 如果表現良好就早啲走,表現差,中意搞事既就遲走,每2個星期,就見一次board睇下你個表現進度,所以你同我比心機啊,understand !?」

「Yes sir 」我醒神地回應

「好, 出返去啦 !」

「Yes sir」

這就是我係指模房的經歷和記憶,其實成個沙咀歷程,我都係入過指模兩次,一次入,一次出.

這是地獄的入口,亦是出口.

我現在入了.

我們四人全部搞曬手續後,被領了出去,經過了勵志更新中心(RC)的門口,然後跨過兩道鐵閘,進入了右邊的,一個名為B座既建築.

在裡面,有2個阿sir等待著我們.

一個叫子藍sir
另一個叫虎sir

「終於到啦? 全部新人同我過黎先」子藍sir開了話.

我既沙咀生涯,正式開始 .
換左iPhone搞到post文好唔慣

其實寫呢個故真係幾糾結,有好多想忘記既記憶會浮現,又有好多好多既人同角色會重新出現係腦海中

btw 我都係呻下,無其他意思
黎緊就係新人組時期,爭取係呢個post完埋佢

多謝支持
換左iPhone搞到post文好唔慣

其實寫呢個故真係幾糾結,有好多想忘記既記憶會浮現,又有好多好多既人同角色會重新出現係腦海中

btw 我都係呻下,無其他意思
黎緊就係新人組時期,爭取係呢個post完埋佢

多謝支持

加油
繼續繼續
( Show Blocked User - 為別人 )
留名

柒頭呢個唔係故係真人真事你block乜柒
留個show block 就走人既柒頭

柳記出現了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞