是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
「我覺得呢件襯你多啲囉!」月伶拎起一條裙放喺海螢身前比對,強行將海螢扯返去現實。

海螢定眼一看,發現月伶所揀嘅衫原來係一條深藍色嘅短裙,貼身嘅設計會將身材曲線體現得淋漓盡致。海螢臉上泛起尷尬嘅微笑,佢將條裙放喺身上,一望到條裙短到上自己大髀位就打咗個冷震。

「第一次出街著短裙實冇死!」月伶感覺到海螢嘅擔憂,喺約會中身經百戰嘅佢有自己嘅一套秘訣。佢拍一拍海螢嘅屁股,強調短裙嘅重要性。

「你著嘅話會好睇啲。」海螢輕聲講道,將裙遞返俾月伶。佢嘅視線喺衫架嗰邊毫無方向咁游離,對自己應該揀咩衫仍然一頭霧水。

「又或者呢件呢?」穎怡喺其他衫架前徘徊咗一陣,將一件衫遞俾海螢。

穎怡所選擇嘅衫係一件咖啡色針織背心同一條奶茶色長裙,更加適合海螢文靜嘅氣質。

「屌!佢已經成屋都係呢啲衫,講到明係約會就唔好咁着到日常啦!」月伶無奈咁打斷兩個人,然後拎咗另外一條短裙俾海螢。

「你哋揀自己想著嗰啲衫啦。我自己睇就得。」海螢保持住同樣嘅微笑。

「拿,你要意見就問我哋啦!知你有選擇困難症。」穎怡拍一拍海螢嘅膊頭,走開咗去其他衫架度睇衫。

海螢怔怔地望住月伶俾佢嗰條格仔裙,喺度考慮究竟自己要唔要試吓著一次短裙出去。

「點解你又著成咁出去?」海螢嘅腦海浮現起屋企人對佢嘅批評,佢拎住短裙嘅手鬆咗鬆,內心開始退縮。
海螢喺一個傳統家庭中成長,重男輕女嘅父母對佢哥哥噓寒問暖,對海螢就冷嘲熱諷。海螢只要稍微用心打扮一下,父母就會惡言相向,問佢係咪勾引異性、問佢買衫嘅錢係邊度嚟。

喺屋企毫無地位嘅佢,自然養成沉默寡言、對任何人都可以百般遷就嘅性格。甚至係佢嘴邊一成不變嘅微笑都係一種保護機制,以免俾屋企人指責自己成日愁眉苦臉。

海螢唯一嘅發洩點就係打機,只有喺遊戲上佢先可以無視任何人嘅臉色,我行我素。只要自己一日仲可以喺網上自由自在咁做最真實嘅自己,海螢都可以忍受到苦澀嘅現實生活。

此時此刻,呢種想活得無拘無束嘅妄想終於燃燒到現實中,海螢緊緊握住條短裙,已經想像到父母到時變本加厲嘅責罵。

「你做乜望住條裙發吽哣?」月伶冰涼嘅手摸到海螢嘅臉,佢一臉疑惑咁望住不知所措嘅海螢,下一秒就記起海螢內心嘅掙扎。

「哦~我同穎怡夾份幫你俾囉!到時你撻我哋兩個出嚟咪得!」月伶知道海螢屋企嘅情況,體貼咁安慰道。

海螢向月伶投向感激嘅眼神,月伶唔好意思咁笑住揮一揮手,行去收銀處嗰邊排隊。

穎怡喺海螢手上拎走條短裙同針織背心,從容咁行去月伶隔離有講有笑。

「今次又係要靠佢哋幫手。」海螢嘅內心莫名其妙地煩躁起嚟,佢開始厭倦咁軟弱嘅自己、開始厭惡一直要低聲下氣嘅日子。

「咁懦弱嘅我,係咪真係可以同佢行得愈嚟愈近?」海螢咬緊嘴唇,眉頭深深咁皺埋一齊,腳步開始不受控咁行去月伶嗰邊。
「今次我俾啦。」

正當月伶要俾錢嗰陣,海螢把聲突然打斷咗佢嘅動作。

海螢漲紅住臉咁喺自己銀包拎咗幾張銀紙遞俾收銀員,令穎怡同月伶用詫異嘅眼光打量住佢。

「你肯定唔使我哋幫你?」穎怡擔憂咁問道。

「儲咗成十幾年嘅氣,我終於夠力踏出呢一步。」
幫自己打個氣先
我又返嚟啦
多謝你返嚟我仲以為要一直單機落去
今日仲有無貨仔
冇啦,每日都好努力咁盡量出多啲貨終有一日會做到一日兩更嘅
加油呀樓主
好睇呀!
樓主呢個故我追硬㗎啦!
樓主,我今日開始追故啦!你加油呀
多謝你
多謝你
等你更
(22) 呷醋
「十二月二十二日」浩俊一瞓醒就睇到手機上顯示嘅日期,佢一反平時會賴床嘅常態,精神奕奕咁㩒開Whatsapp。

下一秒浩俊就冷哼一聲,將電話揼去枕頭隔籬,氣沖沖咁行去洗手間梳洗。浩俊由尋日起身開始就不斷睇自己有冇收到新message,然而隨住驚驚嘅名逐漸俾其他新嘅message刷落去,佢嘅心情亦都愈嚟愈低沉。

「佢會唔會係出咗意外?」浩俊刷牙嗰陣突發奇想,佢從來未試過咁在意一個人有冇搵佢。浩俊耷低頭吐走牙膏,快步行返睡房度拎起手機。

當浩俊㩒入同驚驚嘅對話嗰陣,驚驚咁啱顯示住在線上,浩俊即刻㩒熄螢幕,唔想對方知道自己一直等緊佢嘅事實。

浩俊等咗一秒又一秒,仍然未收到驚驚嘅message,餓腸轆轆嘅佢放棄內心嘅掙扎,拎住手機去廚房。

「唔搵我都正常嘅,要搵都搵女神先。」浩俊扭開煤氣爐嘅力道無緣無故咁加重,佢諗起前日同驚驚嘅對話就愈嚟愈唔甘心。如果冇興趣就唔好同自己傾足一日偈,然後第二日就人間蒸發啦係咪?!

浩俊嫻熟咁將蛋打落平底鑊度,嘗試靠煮早餐去打消內心嘅煩躁。透亮嘅蛋液一受熱就滋滋作響,瞬間就凝固成形,散發令人垂涎欲滴嘅蛋香。

出生於單親家庭嘅浩俊碰巧遇著一個唔擅長煮飯嘅阿媽,芫茜釀薯仔、吞拿魚焗皮蛋等黑暗料理就係佢細個嘅日常飲食。於是浩俊唔單止練成鋼鐵一般嘅腸胃,更加鍊出一手好廚藝。

一隻金黃嘅太陽蛋喺平底鑊成形,圓碌碌嘅蛋黃同焦脆嘅邊緣更加可以刺激到任何一個人嘅食慾。

浩俊正想將自己嘅傑作放入碟度嗰陣,突然電話「叮」一聲響起,令佢隻手一震,完美無缺嘅蛋一下子跌落碟上。

佢望住搖搖晃晃嘅蛋黃鬆咗口氣,然後拎起手機,睇吓係邊個破壞佢好事。結果浩俊一望到message自己嘅對象嗰刻,深鎖嘅眉頭瞬間釋然,感覺心情就好似面前塊太陽蛋咁溫暖。

驚驚:打唔打機?
「打啊!」浩俊內心誠實咁大叫道,但係佢反而㩒熄手機,暫時唔想回應驚驚。咁快就覆嘅話,咪會令到自己好似好急不及待想同對方玩咁。

浩俊魂不守舍咁篤爆太陽蛋嘅中心,誘人嘅蛋黃瞬間潺潺而流,佢又再次將視線放喺手機上。到底要唔要覆佢呢?

浩俊嘅身體最後選擇誠實咁行動,佢狼吞虎嚥咁完成早餐,右手飛快咁喺手機上打咗一行字send出去。

桃味糖:好啊,我而家online

「佢覆咗我話會玩喎,我熄mic去個廁所先。」穎怡本來同月伶喺遊戲上組隊閒聊。佢尋日行咗成日街之後,早已筋疲力盡,一掂到張床就即刻一覺瞓天光,啱啱起身先記得桃味糖嘅存在。

浩俊一登入到傳說對決就收到來自驚驚嘅組隊邀請,浩俊等咗一日嘅鬱悶心情瞬間一掃而空,佢嘴邊嘅笑意變濃,終於可以同對方打機啦!

「早晨啊阿桃!」

「點解又係月伶?」月伶把聲喺浩俊耳邊響起嗰刻,浩俊嘅表情就沉咗落去。果不其然,驚驚同佢女神又喺埋一齊組隊。咁究竟叫自己過嚟打機嘅意義喺邊?

元朗桃味糖:早晨(✪ω✪)
元朗桃味糖:尋日成日都唔見驚驚online嘅?

浩俊按捺住惱火,裝作若無其事咁問道。佢苦苦咁等咗一日,估唔到到頭嚟都係要做電燈膽。

「尋日我同驚驚出咗成日街,所以冇時間打機~」月伶從容咁講道:「佢特登為咗你買咗套新衫,話想留個好印象俾你喎~」

今日月伶碰巧心情好,放棄同桃味糖明爭暗鬥。佢意識到桃味糖嘅問題意有所指,決定調戲下對方。
浩俊終於明白咩叫一啖砂糖一啖屎,原來驚驚成日唔搵自己係因為同女神出街。佢一諗起就唔啹,感覺自己好似俾驚驚用咗嚟攝時間咁。

但係驚驚為咗自己買衫?即係佢在意自己?

浩俊得知驚驚有顧及到自己嗰一刻,沉咗落去嘅心又俾人拉返上嚟。

元朗桃味糖:出街又唔叫~

浩俊知道自己唔覆嘅話會顯得自己特別在意兩個人出街嘅事,佢唯有開個玩笑敷衍了事。

「我哋要二人世界吖嘛~」月伶講咗個大話,尋日三人行嘅事俾佢扭曲到曖昧不清嘅二人約會。佢臉上泛起狡猾嘅笑容,內心摩拳擦掌咁打算要刺激一下桃味糖。

「二,二人世界?!」浩俊聽到月伶嘅說話嗰陣,大腦一瞬間變成一堆亂碼,月伶唔係鍾意曦銘㗎咩?

浩俊目瞪口呆咁停咗喺度,唔知道應該點回覆對方。有一絲酸溜溜嘅感覺喺浩俊嘅內心萌芽。點解佢會咁在意驚驚係咪出咗街嘅事呢?點解佢咁在乎對方係咪同女神一齊嘅事呢?

「唔得,我要定啲嚟。」浩俊強行鎮定躁動不安嘅內心,今次佢決定要尋求援助。
今日早啲更新一章先!希望夜晚趕得切更多一篇
留名先
Lmlm
(23)
「既然你咁鍾意曦銘,咁我就幫下手啦。」浩俊對曦銘喺月伶心目中嘅位置仍然抱有一絲希望,佢果斷地Whatsapp召喚對方嚟打機。

浩俊:打機?月伶喺度
曦銘:OK!

曦銘一見到月伶嘅名就充滿活力,佢不加思索就登入傳說對決,下一秒就加入到月伶同浩俊所在嘅隊伍中。

「曦…曦銘早晨!」月伶一見到曦銘嘅存在就心如亂麻,聲線間帶住顯而易見嘅慌張。此時此刻嘅佢內心好似倒瀉咗樽調味料咁,對曦銘嘅出現又驚又喜,同時妒忌桃味糖同曦銘之間嘅關係。

西鐵線驚驚:啱啱肚痛所以唔喺度,你哋講到邊?

穎怡揞住胃咁行返去睡房,估唔到自己俾腸胃折磨嘅期間咁快就齊人。佢望到月伶、曦銘,同桃味糖一言不發嘅模樣,已經預想到一陣會有場腥風血雨嘅戰爭。

「一叫曦銘嚟打機佢就即刻on,真係好。」月伶嘅視線停留喺桃味糖嘅icon度,露出羨慕嘅眼神。

「開game啦喂!」曦銘罕有地開mic講嘢打破僵局,雀躍嘅聲線帶動場內嘅氣氛。原本仍然坐立不安嘅月伶亦都冷靜落嚟,曦銘溫柔嘅聲線就好似鎮靜劑咁撫平佢焦慮嘅心情。

元朗桃味糖:曦曦,我哋幾時再出街啊( つ•̀ω•́)

浩俊諗住以其人之道還治其人之身,既然月伶故意拎佢同驚驚約會嘅事去刺激自己,咁自己都冇必要再客氣落去。
「小姐,你太年輕了。」月伶不屑咁喺內心取笑對方,桃味糖唔係以為佢會介意曦銘同對方單獨出街啊?

平日月伶一向不乏追求者,佢對於同異性出街已經慣以為常,普通朋友之間出去行吓又點會影響到佢心態呢?

「咩啊~我早排先去完你屋企咋喎!」曦銘似乎仲喺狀況外,直率咁回答道。

「屋…屋企!?」月伶頭上剎那間行雷閃電,佢不可置信咁「下」咗一聲。

究竟知道咗自己男神去另外一個女仔嘅屋企係咩感受呢?月伶冇辦法準確描述自己嘅心情,佢呆若木雞咁停咗喺度,無言以對。

月伶想像到曦銘一臉寵溺咁摸住另外一個女仔嘅頭,兩個人坐喺梳化上面你儂我儂,佢愈諗心入面就愈難受。

睇嚟月伶同曦銘之間嘅距離比想像中更加遙遠。

元朗桃味糖:阿月嗰邊點解會咁靜嘅?

浩俊見月伶一時間默不作聲,篤定佢肯定係俾曦銘嘅說話嚇親。

「冇,冇諗過你哋會咁熟啫。」月伶吞咗啖口水,成個人已經失去一開始洋洋得意嘅氣勢。
元朗桃味糖:點解咁講呢?我都冇諗過你同驚驚咁熟啦~
元朗桃味糖:尋日你哋二人世界喎( ಠ ಠ )

抱住報復心態嘅浩俊一口氣咁將自己嘅不滿發洩出去,故意將月伶同驚驚之間嘅關係變得含糊不清。

「哦…原來你同驚驚係呢種關係?」曦銘突然出聲講道,浩俊嘅一番說話令佢對驚驚同月伶嘅關係另眼相看。

曦銘莫名其妙地失望起嚟,但係佢清楚自己冇權去干預人哋嘅感情生活。

畢竟曦銘只不過係月伶嘅一個師兄。

「件事唔係咁嘅—」月伶聽到曦銘語氣嘅變化,焦急咁解釋道:「咁啱約出街咋…」

「唔緊要架,我明!」曦銘尷尬咁笑住打圓場:「我打完呢場有啲嘢做,遲啲再一齊玩。」

「…好。」月伶欲言又止,佢恨不得即刻同曦銘解釋一切嘅來龍去脈。

「其實驚驚根本就係女仔嚟—」月伶內心吶喊道:「我淨係想同你二人世界咋…」

曦銘見月伶冇再解釋落去,令佢更加肯定月伶同驚驚之間嘅關係唔簡單。佢重重咁嘆咗一口氣,冇諗過今日同月伶一齊打嘅第一場遊戲就要面對翻天覆地嘅轉變。

「件事唔係好似你諗咁架…」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞