是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
等你更新呀樓主
呢兩日會更新㗎喇,會一次過更兩至三章,好多謝大家仲未忘記呢個故
(30)
十二月廿四號,晏晝兩點,係海螢同佢嘅心上人第一次見面嘅日子。

海螢假裝漫不經心咁四處張望,實際上不斷掃描緊有冇熟悉嘅面孔。佢耷低頭整理好條深藍色短裙,希望對方會鍾意佢精心搭配出嚟嘅衫

到底應該點樣面對佢呢?佢會唔會嫌棄我同網上面嘅形象差太遠?海螢略為緊張咁握緊拳頭,手心冒出汗水。

明明平時已經同佢傾得好密,佢都應該熟悉自己嘅性格,但點解一出到嚟反而會咁焦慮呢?海螢諗到出神嗰陣,突然有隻手拍上佢嘅膊頭。
「唔好意思啊海螢,啱啱有客,所以遲咗少少。」一個陌生嘅男仔忽然映入海螢嘅眼簾,唔通呢個就係鐵馬秋軒?

雖然男仔戴住口罩同眼鏡,但海螢仍然見到對方稜角分明嘅輪廓,一對桃花眼水光瀲灩,有一種專屬少年時期嘅青澀氣質,同海螢想像中鐵馬秋軒嘅成熟形象大相逕庭。

明明佢當初話自己樣貌平平,好明顯就係語言偽術嚟!!海螢內心吶喊道。

「啊?」海螢一時間大腦未反應到,呆若木雞咁企咗喺原地望住對方。

「你叫我阿軒得㗎啦。」鐵馬秋軒覺得有啲尷尬,乾笑咗幾聲,海螢見到金絲眼鏡後笑成彎月嘅雙眼,心跳好似漏咗一拍。
海螢一向對網友嘅外貌冇任何期望,結果今次對方嘅外表竟然比起想像中更好睇。話就話海螢極度怕生,但佢面對靚仔嘅時候抵抗力一瞬間煙消雲散。

係咪應該試吓買下期六合彩?海螢內心激動道。

「唔緊要啦,都唔係遲好多啫。」海螢擰一擰頭唔敢再直視阿軒。本來佢喺陌生人面前已經十分內向,喺靚仔面前越發羞澀,平時講嘢輕聲細語嘅聲線再減弱幾分。

海螢害羞嘅模樣就好似怕醜草咁,輕易地激發其他人嘅保護欲。阿軒饒感興趣咁望住海螢嘅反應,毫無唔耐煩嘅情緒。
「你係咪等到好肚餓?我帶你食好西好無?」阿軒體貼咁問道,令海螢緊繃嘅狀態開始放鬆。

海螢岌咗下頭,再一次默默咁望向阿軒嗰邊,個心唔爭氣咁開始亂跳。

衰嘢,見到靚仔就激動。試吓唔好咁毒呀林海螢!!振作啲呀!!海螢喺阿軒身後無奈地拍咗下額頭。

行喺前面嘅阿軒餘光打量到海螢嘅動作,眼波盈盈,嘴角染上一絲笑意。佢不動聲色咁放慢腳步,拉近同海螢之間嘅距離,令嬌小嘅海螢更加似一隻被自己保護嘅小動物咁。

「你諗住食咩?」海螢細聲咁問道,兩個人喺熙熙攘攘嘅人群中寸步難行,怕生嘅佢不安咁捉住阿軒恤衫嘅一角。
「我哋去食串燒好無?之前聽你講過鍾意食吖嘛。」阿軒隨口答道。

「咁耐之前講過嘅嘢你都記得?」海螢受寵若驚,佢回想起當初識阿軒嗰陣純粹略略帶過自己鍾意食串燒一事,冇諗過對方會將自己嘅說話放喺心入面。

「邊會唔記得呢?」阿軒疑惑咁擰轉頭望向海螢,彷彿自己理應記低對方嘅愛好。

平時除咗穎怡佢哋都唔會有人咁認真看待自己……海螢抬頭望住阿軒高高瘦瘦嘅身形,碰巧同對方四目交投,佢剎那間有種想依賴對方嘅感覺。
「係冇諗過你記憶咁好啫…」海螢移開視線嗰陣,左邊經過兩手拎住嘢食嘅中學生,對方似乎俾地下嘅雜物絆倒,成個人向海螢倒過嚟。

「小心啲。」阿軒眼明手快咁將海螢拉近自己嘅方向,令海螢成功避開一劫。

海螢見到中學生手上嘅小食全數跌落地下,手腕喺阿軒手中不斷掙扎,對方亦識相地鬆開手。
海螢默不作聲咁摸一摸手腕,然後繼續跟喺阿軒身後。到底係阿軒嘅手掌太暖,定係呢度太熱,點解俾佢握住嘅地方好似會特別暖咁嘅?

明明只係喺網上面傾得多,但點解佢同我之間嘅身體接觸喺佢眼中會咁自然呢?海螢百思不得其解,側起頭打量喺面前帶路嘅阿軒。
(31)
正值午市時間嘅餐廳入面充滿密密麻麻嘅人頭,阿軒同海螢平排咁坐喺吧檯前,兩個人之間嘅距離隨住行過嘅人愈嚟愈多,變得愈嚟愈近。

「你想食啲咩?」阿軒靠近海螢嘅側邊,膊頭有意無意咁掂到對方。

當海螢感覺到佢同阿軒嘅膊頭撞埋一齊嗰陣,佢好似觸電咁即刻同阿軒扯開距離,慌張咁望住一臉疑惑嘅阿軒。

「你話事啦。」海螢尷尬咁望去另一邊,佢知道自己喺阿軒眼中顯得反應過大,但一向抗拒身體接觸嘅佢根本控制唔到當刻嘅本能反應。
阿軒神色自若咁當啱啱啱啱乜都冇發生過,嫻熟咁喺落單紙上面剔嚟剔去。

海螢望住阿軒所揀嘅九成食物都係自己曾經講過話鍾意食嘅類型,個心開始不受控咁亂跳起嚟。佢喺枱底狠狠咁捏住手心,提醒自己唔好咁快鬆懈。

但係諗多兩諗,又好似真係未遇過對我咁溫柔嘅異性…體貼到會記低我最鍾意食嘅嘢,甚至無時無刻都照顧住我…

俾啲矜持好冇!人哋對你好啲就即刻對人有好感?!唔好因為人哋對自己稍微溫柔少少就自作多情!海螢托起腮側起頭望坐喺隔離嘅阿軒,內心波濤洶湧。
佢眼睫毛真係長啊,點解皮膚又可以咁白嘅?佢認真嗰陣個樣好好睇啊……海螢喺勸完自己之後嘅下一秒重新陷入花痴模式。

「做咩一直望住我?」阿軒被海螢望到開始唔好意思,佢下意識咁托一托眼鏡,將張紙推去海螢面前。

「冇啊。」海螢本身望住阿軒個樣發吽哣,佢一時間反應唔切,唯有心虛咁望去其他地方。

試下唔好咁柒?!海螢內心大叫道,佢恨不得即刻將個頭冚去牆撞醒自己。
「一開始以為你話自己好內向嗰陣係開玩笑—」阿軒揮揮手,將落單紙遞俾侍應。

上天真係唔公平,個樣好睇都算,連隻手都要生得咁修長⋯海螢彷彿聽唔到阿軒嘅說話,視線停留喺對方骨節分明嘅手上。

「原來你的確好怕醜。」阿軒再一次開口,佢屈起手指喺枱上面敲咗幾下,將海螢拉返去現實。

海螢有種俾人篤穿咗嘅感覺,佢嘅指尖不知不覺地摸上裝住可樂嘅玻璃杯,嘗試為內心降溫。

佢唔敢抬起頭同阿軒對視,唯有望住喺可樂上浮浮沉沉嘅冰塊,就好似自己個心咁,慢慢咁沉淪喺對方嘅溫柔……
唔係!唔好再諗咁多!海螢嘅理智強行打斷海螢嘅思緒飄到幾千萬里外。

「網上面冇人知道我嘅真實身份,可以自在啲—」海螢見到阿軒一臉認真咁望住自己嗰陣,下意識頓咗頓:「喺現實生活就要睇人臉色。」

一碟串燒喺海螢講緊嘢嗰陣放咗上枱面,海螢嘅目光隨即由阿軒塊面轉移到金黃色嘅雞軟骨上。

「咁要多謝螢姐肯賞面出嚟同我食飯先。」阿軒嘅嘴角染上笑意,佢彷彿上貢俾海螢咁,將一串雞軟骨舉到對方眼前:「呢餐我請。」
「邊會係姐姐啊…明明你仲大過我兩年。」海螢無奈咁講道,身體反而誠實咁抬起手拎走串雞軟骨。

「不過對住我嗰陣唔需要咁拘謹。」阿軒直視海螢,真誠咁講道:「我比較鍾意你做返自己。」

鍾意我??做返自己?!我係咪聽錯?點解而家啲男人講嘢咁引人誤會架!!

海螢當下大腦直接彈出Error 404嘅窗口,佢嚇到連串燒都食唔落,直接咬到自己條脷。

阿軒見到海螢吃痛嘅表情,笑住開口:「你咁樣去見工一定炒車架喎。」
不出海螢所料,阿軒又開始提起搵工嘅事。作為即將畢業嘅大學生,阿軒提過自己一早就有豐富嘅實習生經驗,最近更加搵到份有豐厚收入嘅工作,令阿軒不斷喺海螢面前炫耀自己前途一片光明。

「係喎,你搵到工未?」阿軒再一次開口,而海螢淨係擰擰頭,繼續將專注力放喺串燒上。

每一次海螢聽到阿軒講起工作嘅事就會開始羨慕對方,當自己仍然係一張白紙嗰陣,阿軒彷彿已經係一張充滿色彩嘅畫作。

「其實我之前都好似你咁怕醜。」阿軒突然坦白道,佢嗰對攝人心魄嘅桃花眼再一次對上海螢嘅目光,海螢今次冇再迴避對方,反而一動不動咁呆咗喺度。
之前同佢傾偈都知道佢有段時間比較怕醜,但點解要再講多次嘅?海螢內心疑惑道。

「但係自從我報名參加咗個course,我就好似改頭換面咁變咗另一個人。」阿軒繼續講道,而海螢原本羞澀嘅微笑逐漸消退。

唔撚係掛,佢係咪想推銷嗰啲改變人生嘅課程?定係佢認真架?海螢內心七上八落,一下子唔知道應該點反應好,到底應唔應該信阿軒好呢?
「我唔係個個朋友都介紹架,係見你性格都咁內向所以想幫吓你。」阿軒見海螢冇咩反應,滔滔不絕咁介紹佢所講嘅課程。

但你啱啱唔係話鍾意我做返自己㗎咩?!呢秒的我打倒上一秒的我??海螢忍唔住喺內心反問道,佢臉上開始泛起充滿距離感嘅微笑。

「過來人同你分享心得咋,讀完個課程之後佢地仲會俾個證書你,一舉兩得。」阿軒望到海螢嘅笑容,以為自己嘅宣傳有用,更加起勁咁講落去。
過來人?過主啦大佬⋯海螢第一次經歷呢種約人出街食飯嘅推銷手法,仲要係自己有好感嘅對象。佢忽然覺得口入面𡁻緊嘅串燒難食過屎,但又唔敢輕舉妄動,唯有保持住一成不變嘅微笑。

「其實我一開始識你已經想介紹你去架啦,但我怕你以為我係推銷啲洗腦課程,所以唔敢咁快講住。」阿軒一本正經咁解釋嘅時候,自然咁拍上海螢嘅膊頭。

「係咩?」海螢亁笑道,下意識避開阿軒嘅手。
一開始識我就已經想介紹?咁傾咗咁耐係咪為咗令我更加容易中伏嘅手段?咁佢突登記低我鍾意嘅嘢食係咪都係⋯為咗呃我?咁我哋一齊度過嘅時間呢?阿軒彷彿踩到海螢條尾,令海螢嘅怒氣值一瞬間到頂。

海螢望到玻璃杯中自己嘅倒影,感覺今日突登為咗阿軒嘅自己就好似一個小丑咁令人發笑。
「係啊,我地一場朋友—」阿軒話語未落,突然一杯冰涼嘅可樂兜頭淋落自己身上。

隨住阿軒提到「朋友」兩隻字嘅嗰一刻,海螢嘅內心好似有層樓冧咗落去咁,睇嚟呢段時間發生嘅一切只不過係自己嘅一廂情願。

當初買衫嗰陣以為自己踏出嘅第一步會有相對嘅回報,結果就踩中陷阱⋯海螢慨嘆道,發洩完怒氣後嘅內心被無盡嘅失落感填滿。

海螢趁阿軒未反應到嘅時候頭也不回咁行出餐廳,留低阿軒一個手忙腳亂咁收拾現場。
好多!樓主好波
樓主你翻嚟了
終於等到!!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞