是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
再推
等我更咗再推啦!!慢慢黎
慢慢推!

唔好緊張!

你更左先大力推!
樓主更未啊
努力寫緊對唔住呢排狀態真係唔太好,會盡快更的!!
咁休息多啲啦
等你啊樓主
屌 次次見到紅點都以為樓豬更新 跟住空歡喜一場
你以為係樓主?

其實都係我
+1
(57)
浩俊嘗試去洗走啲蛋糕嗰陣,穎怡一臉歉意咁企喺後面:「對唔住,我哋平時慣咗咁玩。」

鍾意一個人嗰陣緊張過打仗,無時無刻都要小心翼翼地試探對方,生怕自己會稍一不慎,一命嗚呼。

穎怡懷疑自己已經精準無誤地踩中地雷。

浩俊平日一臉正經,睇落的確唔似會玩到咁癲。

穎怡拎住條毛巾,似足啲做錯事嘅小動物咁,低眉下眼咁等待浩俊嘅回應。

鏡入面清晰地反射出洗緊面嘅人,浩俊甚至雙手將水撥向面頰,清爽得媲美平時見到嗰啲洗面奶廣告。

起身嗰陣仲要有滴水,緩緩由額頭經鼻樑流落去下巴,穎怡眼睜睜咁望住嗰滴水勾勒出嘅線條,下意識吞咗啖口水。

「點解你成日都喺度對住我發吽哣?」浩俊洗完面起身,第一眼就見到穎怡不知所措咁企咗喺度。
「冇啊。」穎怡耷低頭遞咗條毛巾過去,大腦不斷回想起十分鐘前滿臉笑意嘅浩俊。

有冇諗過你嘅存在就係令我間歇性lag機嘅原因呀?

「搞掂未啊?」月伶把聲由客廳傳過嚟:「家陣係洗面定係鴛鴦戲水?」

「知啦。」穎怡跑咗出去,唔敢望浩俊俾人開完玩笑嘅表情。

對浩俊嚟講,生日只不過係老咗一歲嘅象徵。細個嗰陣仍然期望收到禮物,同最親近嘅人一齊吹蠟燭慶祝。

人越大就期望越低,只要同曦銘一齊食個飯,或者試吓阿媽煮嘅黑暗料理,浩俊就心滿意足。

個個都咁忙嗰陣,又有邊個會理自己大咗一年?

其實今年同往年冇咩分別,又係同曦銘一齊喺屋企食外賣,只不過係人數多咗咁解。

浩俊坐喺地板,不自覺咁睄去坐喺隔籬嘅穎怡。

原來知道有人會一心一意地對自己好嗰陣,係一件咁幸福嘅事。
「嚟,我哋玩當場拆人情!」浩俊輕快地講道,拎起身邊一個紙袋。

穎怡望住嗰個黑色嘅紙袋,開始緊張起嚟。

一嚟就拆我嗰份得唔得㗎?

浩俊好奇咁望咗眼入面嘅嘢,臉色一變,拎起一個白色滑鼠墊,上面多咗個笑意盈盈嘅動漫人物,胸口位置多咗兩嚿軟癩癩嘅物體。

成個客廳頓時鴉雀無聲。

「咁大整蠱?」浩俊起初以為係曦銘送嘅禮物,但坐喺對面嘅人反而一臉無辜。

「我送錯嘢!」穎怡一手奪過張滑鼠墊,面頰一瞬間變得灼燙。

浩俊根本都未反應得切,月伶就已經敏捷咁提醒自己拆埋下一份禮物。

一切都正正常常地進行到底,直到得返浩俊同穎怡兩個人為止。

原來成個客廳得返兩個人嗰陣係可以咁空曠,空到連穎怡個心都變虛,連忙揸住個垃圾袋拎出去揼。
「我走㗎喇。」穎怡打算借機逃走,今日已經粗心大意到一個新高度,同浩俊單獨相處只會令自己更加不知所措。

「不如我送你返去?」浩俊開口問道。

穎怡「下」咗出聲,雙眼下意識望向浩俊嗰邊。對方靠喺門邊,睇住已經入到𨋢嘅穎怡,有種不用拒絕嘅感覺。

「唔…唔使啦。」穎怡笑住答道,對方仲唔嫌今日自己唔夠柒咩?

但好多時候事實往往都會向另外一個方向發展,就好似「嘴上說不要,身體卻很誠實」嘅道理咁。

​穎怡話就話「唔使」,隻手就好似唔聽話咁偏偏㩒落開門掣嗰邊,佢笑住咁一邊同浩俊對望,手指一邊不斷咁㩒掣。

點解對門就係唔閂㗎呢?

​穎怡連續咁㩒咗好幾下,先發現原來自己又喺浩俊面前柒多次。

「算啦。」𨋢門差唔到合上嘅時候,浩俊就伸手擋住對門,行入去穎怡隔籬:「你個腦咁唔等使,一個人唔太安全。」

穎怡哭笑不得,唯有「哦」咗下,接受對方嘅存在。

今次真係有文 推
見到你哋上面咁講即刻良心譴責
哭咗 係精神食糧啊
好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞