是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
睇咗就啱架啦最緊要睇得開心
星期日係咪冇文
幫緊你幫緊你
「唔係,建議你唔好自視過高。」穎怡加重語氣咁講道,佢即刻移開視線,唔想再俾浩俊捉到痛腳。

明明生得咁好睇,但係把口臭過屎渠……真係寧願佢唔開口講嘢。穎怡喺內心反咗個白眼。

「咁你之前又偷影我?」浩俊饒有趣味咁望住穎怡,期待緊對方又會諗到咩新藉口。

雖然之前浩俊都試過俾其他人偷拍,但影完仲會開口同自己講嘢嘅人……得企喺對面嘅奇行種先會咁做。

「誤會嚟。」穎怡下意識咁拉高口罩:「我只不過諗住你嗰件衫好睇,所以先諗住影低。」

冇錯,我絕對淨係影緊佢當時著緊嘅嗰件衫!絕對唔係因為佢靚仔而偷影佢!穎怡使出自欺欺人大法,開始不斷幫自己洗腦。

「係呀?」浩俊打算追問落去:「咁點解你又唔直接問我嘅?」

今次就睇你點解釋。浩俊喺內心不屑咁笑道,你今鋪仲唔死?
「你記唔記得我當時諗住同你講嘢?」穎怡理直氣壯咁解釋道:「其實嗰陣我係諗住問你架,係之後趕住落車所以就問唔成。」

今次到浩俊無言以對。佢都係第一次見人將偷拍呢件事講得咁清新脫俗,甚至令自己冇心機再問落去。

之前咁寸啊嗱?想當年我返學遲到,作嘅藉口多到可以出書啦!穎怡望到浩俊吃虧嘅模樣,內心忍唔住仰天長笑幾聲。

「你Game入面嗰張icon邊度嚟?」穎怡見氣氛開始緩和,主動問道:「睇個款又唔似係網上面偷返嚟。」

如果係偷圖嘅話,我一早靠Google大神幫我查個水落石出…穎怡內心唔忿氣咁諗道。

「上年同讀U嗰啲朋友一齊玩,賭輸咗。」浩俊無奈咁講道:「佢哋幫我影。」

「哦~」穎怡岌咗下頭:「咁你讀邊間架?」

穎怡仲記得之前諗住試探浩俊,結果反被調戲嘅事。

今次出到嚟睇你點避!穎怡直視浩俊,彷彿對眼識發射死光咁攻擊對方。
「關你咩事?」浩俊冷冷咁喺穎怡身上掃咗眼:「你對我咁有興趣做咩?」

人類總要重複同樣的錯誤,之前明明已經問過,點解又要中伏呢?浩俊內心輕蔑咁諗道。

雖然喺現實生活中同浩俊搭訕嘅異性大有人在,但係佢之前總係覺得穎怡同其他人唔同…睇嚟今次都係睇錯人。

「其實用個屎忽諗吓都估到啦—」穎怡平日最唔啹嘅就係浩俊呢種高高在上嘅人,連講嘢嘅語氣都差咗幾倍,佢再一次開口:「初步估計應該係紅磡嗰間。」

廢柴,你唔係以為我會好似之前咁怕醜吖嘛?我絕對唔會輸俾同一個人,Twice。穎怡對於浩俊嘅挑釁一笑置之。

話知你有幾靚仔,講嘢愈串我就愈想一拳盅去你塊面度…都係打個肚算,毀容嘅話太嘥。穎怡喺內心咒罵對方。
「你估啱咗。」浩俊唔情願咁承認對方嘅答案係啱嘅,佢內心仍然睇唔起呢個偷拍狂,條氣仍然唔順。

穎怡聽到浩俊嘅肯定之後幸災樂禍,好彩啱啫。佢抬頭望住渾身上下都寫住生人勿近嘅浩俊,喺內心嘆咗口氣。

話就話自己開始適應點同對方溝通啫……只不過,啲靚仔係咪本身就咁難相處?

「係估唔到原來你個腦生喺屎忽度。」浩俊望到穎怡得戚嘅樣就開始不爽,於是忍唔住開口反駁對方。

「下?」穎怡一時間反應唔切,佢冇諗過浩俊冷漠嘅外表下竟然係一隻小學雞。

「定係你冇?」浩俊不以為然,拉一拉頸巾就行出車廂。

穎怡似乎俾浩俊一瞬間嘅反差嚇到目瞪口呆,佢唔會係覺得咁串會有殺傷力啊?
「行啦,到啦。」浩俊喺車廂外不耐煩咁催促道,穎怡回過神先發現已經差唔多到目的地。

睇嚟真係好難相處,今次出完去之後都係少接觸為妙…穎怡用住望奇珍異獸嘅眼光去打量浩俊。

但係佢Year幾呢?讀咩呢?點解咁靚仔都冇人講過嘅?定係自己太孤陋寡聞?穎怡嘅內心逐漸產生更多嘅疑問。
一開始寫故都係諗住同朋友一齊圍威喂算,結果比起想像中更加多人睇(定係其實全部都係自己人嚟),總之真係好感激一直喺度催更,同埋冇嫌棄個故太鳩嘅大家最緊要睇得開心
(35)
穎怡同浩俊平排咁企咗喺𨋢入面,兩個人一言不發咁僵持住,秉承住「敵不動,我不動」嘅精神。

唉,明明只係四樓,但點解可以咁漫長?穎怡透過𨋢門望到身高同自己差至少兩個頭嘅浩俊,突然有種想將對方好似打地鼠咁打落地下嘅衝動。

一米五幾嘅身高受唔起刺激啊……穎怡唔滿意咁「積」咗聲,無意中引起浩俊嘅注意。

「我又做錯啲咩得罪你?」浩俊瞇起眼,一臉疑惑咁問道,明明企喺自己隔籬嘅穎怡就好似小矮人咁,但對方嘅氣勢從來都冇減弱過。

「你嘅存在就係一個錯誤。」穎怡擰轉頭向浩俊投向鄙視嘅眼神,唔知道係因為緊張,定係因為自己仍然未放得低俾浩俊呃咗嘅事實,穎怡有種莫名其妙嘅煩躁感。

啲女人真係麻煩……浩俊懶得同穎怡爭論。佢眼見到咗四樓,就下意識㩒住𨋢門俾對方行先。
「一陣你唔好叫我網名,叫我阿怡就得。」穎怡一馬當先咁行喺浩俊前面,內心喺度諗緊一陣點樣同公會嘅成員解釋浩俊嘅存在。

自己一隻網絡人妖已經夠多,而家又嚟多隻…仲要大家都以為浩俊係貨真價實嘅女神。穎怡一諗起就頭都大埋。

不出穎怡所料,浩俊仍然冇出聲,佢唯有當對方默默咁同自己達成共識。

「Ladies first」穎怡一手推開房門,惡趣味咁對浩俊講道。

「喂~~女呢?」一把熟悉嘅聲喺房入面傳出嚟,浩俊探頭一望,就見到一個體形龐大嘅人企喺房中間嘅枱隔籬。附近仲有一個女仔興致勃勃咁將幾片牛肉咁放落去枱上面嘅爐度,輕快咁夾住肉喺入面攪動。

「阿怡你幾時出咗pool架?」胖虎望到浩俊嘅時候就問道:「一場兄弟,有對象都唔講嘅!」

「同佢出pool?下世先啦!」穎怡見浩俊唔肯出聲介紹自己,自己率先行入去同胖虎寒暄幾句。

如果淨係睇樣都可以考慮下,但智商唔喺同一個水平線上,根本就溝通唔到,穎怡同胖虎開玩笑嗰陣不忘喺內心數落浩俊。
「你同佢係咪一齊其實都唔關我事。」胖虎夾起一塊牛肉,放入口內咀嚼:「我要嘅係桃味糖,唔係仔喎!」

穎怡擰轉頭向浩俊打眼色,提醒對方識相咁自我介紹。

點知浩俊彷彿特登無視穎怡,默默無言咁咁除鞋,坐咗喺近門口嘅梳化位食花生。

「係囉!人呢?」坐喺電視前面打緊機嘅小明都擰轉身搭嘴道,坐喺小明隔籬嘅海螢都好奇咁擰轉面睇吓發生咩事。但係當佢望到浩俊嘅時候竟然出乎意料地冷靜,就好似佢一早就知件事嘅來龍去脈咁。

頂你真係有心玩鳩我…穎怡知道自己嘅求救信號慘被拒絕,唯有自己開口介紹浩俊嘅身份。

「你要嘅桃味糖咪喺度囉!」穎怡隻手指向若無其事嘅浩俊,口罩內傳出無奈嘅聲線:「同行嚟!」

「而家係平安夜唔係愚人節喎大佬!」胖虎尷尬咁笑道,佢嘅視線不斷喺浩俊身上游離:「即係你指嘅係嗰個講嘢嗲到令人手腳捲曲,仲要啲顏文字多到唔會重複嗰個桃味糖,係佢!?」
「係呀,你冇睇錯。」穎怡抬起手拍咗拍胖虎嘅膊頭,用住充滿同情嘅眼光望住對方:「個分別係比較大,我到而家都未完全消化到。」

坐喺梳化上嘅浩俊仍然冇出聲嘅意欲,佢望住矮耷耷嘅穎怡安慰身材魁梧嘅胖虎,感覺對方好似個小朋友喺度懶成熟咁講道理,嗰種奇怪嘅反差令自己莫名地想笑。

「好彩我冇對住桃味講啲奇奇怪怪嘅嘢啫!」小明突然感嘆道:「如果一開始諗住媾佢,結果出到嚟發現有賓周嘅……」

「啋過你!唔好再講啦!」胖虎打咗個冷震,再夾起一塊肉放喺口度:「都係啲嘢食唔會背叛我。」
「又唔係第一次見識呢種人。」企喺胖虎隔籬嘅嘉琪笑瞇瞇咁講道:「放過佢啦。」

點樣為之「呢種人」啊…穎怡不滿咁喺內心反咗下白眼,佢知道嘉琪一向對自己有種微妙嘅敵意,但係自己一直都選擇視而不見。

正當穎怡諗住回應嘅時候,門外傳嚟一陣騷動,令佢好奇咁望過去。

「喂喂喂!今日多個嘉賓嚟~」月伶嘅聲喺門後傳過嚟:「所以我買多咗啲嘢嚟加餸!」

「你喺度嘅?」呢句係浩俊入去間房之後嘅第一句說話,佢驚訝咁望住拎住一袋二袋嘅曦銘。

「哇—咁啱得咁橋嘅」曦銘乾笑道,佢一同浩俊對上視線就心虛咁望向月伶。

「我哋係咪錯過咗啲嘢?」月伶知道自己最期待嘅畫面已經消失咗,唯有扮唔知情咁問道。
聽日會繼續更新一齊做加速師!
Live
姐係點
公會一早知主角條撚樣係女人?
永遠G持樓主
可能寫得唔夠清楚 梳
等待樓主中
(36)
「係呀,錯過哂啦。」穎怡笑住講道,一陣牛肉嘅香味突然傳入鼻內,佢下意識摸一摸個肚,發現原來自己已經餓腸轆轆。

「你一陣間同我解釋下。」浩俊一臉認真咁望住心虛嘅曦銘,對方就扮聽唔到咁拎住幾袋餸放去枱隔籬。

嘉琪夾起幾塊肉放喺一個碗度,然後行去浩俊嗰邊開口道:「靚仔我應該點稱呼你啊。」

點知浩俊不但繼續一粒聲都唔出,更加唔領情咁冇接受嘉琪嘅好意,令對方一時尷尬咁企喺原地。

「你叫佢桃味……」穎怡打算打圓場嗰陣,結果就望到浩俊一眼啤過嚟,唯有無奈咁澄清道:「佢叫阿俊。」

「我朋友係比較慢熱,大家體諒下啦!」曦銘幫手解釋嘅時候,穎怡就代替浩俊拎起嘉琪手入面嘅碗。

無論點都好,啲食物係無辜嘅。
「你唔食嘅話我食!」穎怡目不轉睛咁同碗入面嘅牛肉做深情對望,另外一隻手冇停過咁除低口罩。

都唔係好難睇啫。以上係浩俊望到穎怡除口罩嗰陣嘅結論,浩俊一向對外表嘅評價淨係得「好睇」同「唔好睇」嘅兩個分區。

浩俊從來唔識點去仔細咁稱讚一個人嘅外貌,但當佢望到穎怡真面目嘅時候,佢嘅腦海突然多咗個分區—「順眼」。

「邊個話過我唔食?」浩俊嘅聲喺穎怡背後響起,結果穎怡手入面嘅碗俾浩俊搶走,而佢只能夠怒氣沖沖咁望住罪魁禍首理所當然咁行去另外一邊坐低。

佢係咪睇我唔順眼啊…穎怡內心問道,啱啱唔受人,而家又要夾硬同我搶。

「小學雞!」穎怡細聲咒罵道,雙眼惡狠狠咁望住同曦銘傾偈嘅浩俊。
原來佢哋識嘅,咁睇嚟係師兄。穎怡一早就喺月伶口中聽聞過曦銘嘅存在,所以佢一望到浩俊同對方傾偈嘅時候,就為對方嘅年齡落咗定論。

「唔好嬲唔好嬲,擘大口先。」海螢行去穎怡身邊,體貼咁將一嚿牛脷夾到佢面前,穎怡唔忿氣咁咬咗幾啖,一瞬間就被牛脷嘅口感俘虜。

「點解你見到佢嗰陣可以咁冷靜嘅?」穎怡邊食邊同海螢埋怨:「我一開始同佢相認嘅時候嚇到瀨咁滯。」

穎怡講緊嗰陣不時望向浩俊嗰邊,佢一望見浩俊除口罩之後露出精緻嘅五官輪廓,差啲唔爭氣咁放下戒心。

「冇呀…」海螢被穎怡問到口窒窒,佢唯有向月伶嗰邊投向求教嘅眼神。

「喂。」穎怡有種不祥預感,佢用筷子指向海螢嘅鼻頭:「你哋係咪有咩瞞住我唔講。」

「嗱,你應承我一樣嘢先。」月伶出現喺海螢同穎怡中間,佢滿面笑容咁攬住兩個人行去梳化坐低:「你聽完唔可以打我哋。」
「講啦。」穎怡下意識望去浩俊嘅方向,發現對方同樣地望緊自己嗰邊,佢慌亂咁重新將視線放到月伶身上:「唔會打。」

雖然喺三個人入面月伶嘅脾氣最為火爆,但係大家都知道穎怡一嬲起上嚟就會開啟暴走模式。所以月伶今次都小心翼翼咁拆彈,希望唔會引起第三次世界大戰。

「其實曦銘喺同我出街嗰陣已經講咗浩俊嘅事。」月伶心平氣和咁講道:「咁之後我就同海螢講,就諗住俾個驚喜你。」

「真係驚多過喜喎。」穎怡深深咁唞咗下氣,一時間無言以對。所以今次啲朋友都有份隱瞞佢?

「呵返呵返。」海螢抱住穎怡嘅手臂撒嬌道:「我一陣夾多幾嚿肉俾你好無?」

「嗯。」穎怡嘅脾氣一下子一掃而空。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞