是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
幫推
樓主我好掛住你
好睇啊 等樓主
冇故睇硬係差咁啲嘢咁
幫推
對唔住咁多位我會一個星期後返嚟,就快忙完啦!!!!
加油啊樓主
加油樓主!等你返嚟
樓主完sem未等你更故
聽日更!
好耶
樓主加油
唔好意思咁多位,今日屋企個網出咗事,聽日應該整得返更到文
幫你推定先
竟然早我一日完sem
(46)
氣溫一夜驟降到接近單位數,冬天終於原形畢露,月伶盤住腳坐喺電腦凳上,用被褥重重包圍起自己,雙手喺枱上瑟瑟發抖。

如果唔係小明佢哋三番四次約我打機,我根本就唔會落床。下腹附近嘅疼痛令月伶生不如死,佢恨不得即刻變性做男人,唔需要再受經痛折磨。

碰巧屋企僅存嘅止痛藥又冇晒,唯有用生命值硬接呢位親戚。

「香港濕凍世界真係第一。」隊伍仍未配對到對手,月伶等到開始唔耐煩,忍唔住細細聲咁抱怨起嚟。

正值天寒地凍之時,子宮彷彿受熱漲冷縮影響,凍到縮埋一嚿,更加似有雨點般嘅拳頭打落去咁。

「係咩?都唔係好凍啫~」嘉琪把聲喺耳邊響起,嬌滴滴嘅語氣令月伶心情倍加煩躁。

論陰陽怪氣你真係可以拎第一名。月伶懶得同對方理論,默默咁拎起隻杯一飲而盡。

口中熱水淡而無味,令月伶不禁希望面前放住一杯甜蜜蜜嘅熱朱古力。

「咁又係。」穎怡聲線中充滿鄙夷:「連西伯利亞人都唔夠你嚟。」

「真。」浩俊一反常態,突然出聲附和穎怡。

月伶望住兩個冇再開變聲器嘅人,發現有種微妙嘅違和感。
「啊~」嘉琪見寡不敵眾,刻意打咗個喊路:「唔好意思啊,我尋晚打到好夜。」

「係咩?」月伶隨口答道:「同邊個打啊?」

「唔知呢?」嘉琪輕笑道。

一股寒風由窗口吹入房間內,月伶打咗個冷震。

月伶漫不經心地㩒入嘉琪嘅遊戲紀錄一探究竟,結果表情隨即凝結起嚟。

點解佢尋晚會同曦銘打到凌晨三點幾嘅?點解我會唔知嘅?

月伶忽然覺得異常地熱,熊熊怒火直接令體溫直線上升。

「月伶?」穎怡深諳不妙,小心翼翼地試探道:「你仲喺唔喺度?」

「我今日唔舒服—乞嗤!」月伶把聲變得格外虛弱,突如其來嘅乞嗤令陣痛變本加厲。

枱上熱水不知不覺間變涼,啱啱想飲甜嘢嘅欲望已經消失得無影無蹤。

「我唔玩啦。」月伶言簡意賅地講道,下一秒就退出隊伍。
雖然月伶深知「呢個世界唔係男就係女」嘅道理,自己冇可能任性地要求曦銘同身邊異性斷絕來往,但嘉琪……

先唔講嘉琪擺明別有用心,自己明明已經因為嘉琪嘅事同曦銘表達過不滿,佢係咪轉個頭就失憶?

曦銘今次仲唔係明知故犯?!

只要一諗起嘉琪刻意討好曦銘嘅神情,月伶就恨不得用一把火將周遭一切燒毀。

要同交際草拍拖真係難過登天— 月伶根本唔知道自己喺曦銘心目中嘅地位係咪獨一無二。

不如你殺咗我啦— 月伶又嬲又無奈,一拳打落張被度發洩。結果因為太大動作,反而令不適感加劇。

明明自從「早晨」事件後,兩個人都平安無事咁過得好地地。到底係咪自己對曦銘嘅期望太高?點解偏偏要撞中特別燥底嘅日子嚟激自己?

月伶無力地陷入層層棉被之間,目光呆滯地望向天花板發吽哣,連軟綿綿嘅床都無法融化一切煩躁同心灰意冷。

房間內悄然無聲,直到一把尖銳鈴聲划破靜止嘅空氣,佢擰轉頭,發現係曦銘嘅來電顯示。

「唔聽。」月伶鬥氣咁無視電話,想將自己隔絕於世界之外。只要唔聽、唔睇、唔諗,就會無事嘅。
可惜呢種方法只能夠維持十五分鐘,月伶發現自己根本不斷咁轉緊牛角尖。喺鈴聲停落嚟嘅嗰一刻,佢就緊張地擰轉身拎起電話。

曦銘:我買咗啲嘢俾你,你方唔方便落嚟樓下拎?

嗰條係十分鐘前send過嚟嘅Whatsapp,即係曦銘已經喺出面等咗咁耐?月伶不加思索地跑出門口。

曦銘著住一件啡色長褸企咗喺路邊,一望到月伶就滿眼溫柔咁望向對方。

「點解你喺度嘅?」「點解你著得咁少嘅?」兩個人同時發問,曦銘憂心忡忡咁望住衣著單薄嘅月伶,毫不猶豫就將對方擁入懷抱間,生怕佢會凍病。

「我—」心跳驟然停止,溫暖嘅氣息一瞬間將寒冷驅散,月伶不可思議地抬頭望向曦銘,被猝不及防嘅擁抱嚇得一時語塞。

「點解你唔聽電話嘅?」曦銘問道,喺懷抱間嘅月伶睇落嬌小玲瓏,輕易地激起自己嘅保護欲。

因為一聽到你把聲就會心軟囉。月伶內心抗議道,啱啱啖氣已經唔爭氣咁消咗一半。

到底要唔要直接同曦銘講好呢?怕佢會覺得自己無理取鬧,但唔講嘅話肯定會有第二次喎…

真係忍一時激撚親自己,退一步益鳩埋人地呀!
「你覺得呢?」月伶刻意反問道。

「對唔住,我真係唔擅長拒絕人,當時仲要有其他人喺度…」曦銘一臉歉意道。

「咁如果下一次網聚佢同你有身體接觸嘅話,你係咪又因為唔識點拒絕就俾佢食住上?」月伶今次唔接受曦銘嘅解釋,左手隔住冷衫用力捏落對方嘅胸口上。

曦銘痛得「啊」咗聲,隨即摸向啱啱被捏到嘅位置。

「係咪好痛?呢個就係我啱啱嘅感受。」月伶面無表情道:「你同嘉琪打機都算,仲要唔同我講。」

「唔會再有下次啦。」曦銘重新抱住月伶:「對唔住。」

曦銘嘅懷抱好似有魔力咁,一下子令人放下戒心。然而月伶突然感覺到有啲熱熱地嘅嘢掂住背脊,好奇地擰轉頭。

「我買咗熱朱古力同止痛藥俾你。」曦銘察覺到月伶嘅動靜,即刻解釋道:「但好似企得太耐,所以已經冇咁熱。」

月伶喺曦銘手中拎起杯朱古力,未飲已經覺得甜入心扉。
「點解要特登過嚟呢?」月伶已經嬲唔落對方,心頭一熱,伸手抱返面前嘅人:「今日咁凍。」

「啱啱浩俊同我講你有啲唔對路。」月伶嘅擁抱令曦銘心跳加速:「我好擔心你。」

原來浩俊都可以咁敏銳,一開始仲以為佢係碌木添。月伶對浩俊不禁改觀起嚟,下定決心要請返餐飯。

但此時此刻,出pool飯已經唔係重點,佢只想好好享受同曦銘相處嘅時間。

對月伶而言,曦銘嘅擁抱彷彿係幸福嘅來源,只有佢先可以安撫到自己躁動不安嘅內心。

「其實今日都唔係好凍啫。」月伶無厘頭咁自言自語道。

「係咩?」曦銘將下巴輕輕放喺月伶頭頂上。

有你就唔凍。月伶冇講出口,笑意盈盈咁挨喺曦銘心口旁,聽住對方嘅心跳聲,雙手不知不覺地抱得更緊。
喺32度嘅時候寫冬天真係好違和但無論點都好,我終於更文啦!!多謝咁多個有留名嘅人,要你哋等咁耐真係唔好意思
我愛你呀樓主 樓主好波
返工入嚟睇文
先知今日係你完sem第一日更
樓主你返黎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞