是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
新讀者留名,追到live啦
咁多位唔好意思,個假放耐咗聽日開始更文!
好~等你呀樓主
(26)世界末日
十二月廿三號,下晝一點。

「點撚算呀!你哋睇吓!」月伶驚慌失措嘅聲劃破空氣,佢望向電腦螢幕上嘅海螢同穎怡,手震震咁指住額頭正中間。

月伶由細到大都甚少生暗瘡,當中學時期嘅海螢同穎怡嘅額頭同臉都深受暗瘡困擾嘅時候,皮膚完美無瑕嘅月伶就會一臉同情咁望住其餘兩個人。

但每一次月伶一生暗瘡嗰陣,嗰粒紅點就偏愛生喺顯眼嘅位置,例如鼻頭、人中、下巴中心,又或者好似月伶而家呢粒咁— 生喺兩條眉嘅正中間。

月伶堂皇咁望住嗰位紅色嘅不速之客,心入面萌生想留喺屋企嘅諗法— 曦銘見到自己嗰粒瘡一定會對自己印象變差。佢會唔會一嚟就指住自己眉心喺度笑呢?

「家燕媽媽!」穎怡一眼就注意到令月伶束手無策嘅罪魁禍首,自從月伶提起粒瘡嘅嗰一刻起,穎怡就會不知不覺咁望去佢眉心嘅位置。佢最後都係揞住面,成個人因為笑緊而喺度震。

「往好嗰方面諗,你今日異常地引人注目。」海螢嘴角抽搐,作為月伶嘅二號損友,佢當然會笑一輪先。

唔係喎,聽日都要同鐵馬秋軒出街,如果自己到時又生瘡咁點算?海螢緊張咁摸一摸自己額頭,似乎自己唔應該喺度幸災樂禍。
「我今日約咗曦銘啊—」月伶悲鳴道,佢拎住塊化妝鏡不斷咁照住對眼嘅位置:「而家咁點出街啊!」

穎怡望住月伶眉心嘅嗰粒紅點隨住佢皺眉而擠壓變形,佢忍唔住「噗」一聲笑咗出嚟。三個人之間最貪靚嘅月伶竟然都有今日。

「笑乜鳩啊!」月伶扁住嘴委屈咁講道,佢好奇咁用食指掂一掂眉心,然後即刻痛到縮手。假如月伶今日係同其他男仔出街,佢絕對會一口拒絕對方,寧願放人飛機,都唔要影響到自己嘅形象。

但係曦銘有幾可會主動單獨約佢出街?月伶愁眉不展咁嘆咗下氣,以往眉間嘅氣勢頓時蕩然無存。

「喂穎怡!你覺唔覺得佢好似俾對面大廈嘅狙擊手瞄準住咁…」海螢努力咁壓住嘴邊嘅笑意,點知佢一講完,月伶就一臉兇狠咁直直望住鏡頭,令海螢打咗個冷震。

「你敷個面膜先囉~」穎怡強忍住笑意咁提醒月伶,佢唔會再好似海螢咁作死。

「係,你講得啱!」月伶打咗個響指,內心重燃希望。冇錯,距離同曦銘約定嘅時間仲有幾個鐘,佢仲有機會可以急救。

只見月伶嘅身影離開鏡頭範圍,佢嗰邊傳嚟拖鞋快步行走嘅噠噠聲,仲隱隱約約聽到一啲野跌落地嘅聲,然後月伶喘住氣咁拎住一包面膜重新出現喺鏡頭前。

「我要定啲嚟,要冷靜。」月伶深呼吸,慢條斯理咁將包裝撕開,白色嘅面膜一下子準確無誤咁降落到佢嘅臉上。

「俾你搞到驚驚地添。」海螢同樣地將一塊面膜敷落臉上,作為一個聽日同網友有約會嘅人,佢唔想到時變成另一個月伶。
穎怡見兩個朋友紛紛敷起面膜,三個人各自拎起手機㩒開Instagram。佢百無聊賴咁喺螢幕上碌碌下,發現有一個似曾相識嘅icon出現喺眼前。

lhc_0820…穎怡喺心入面讀住嗰個account名,開始困惑起嚟。嗰個明明係穎怡冇follow嘅一個account,但係icon入面嘅男仔偏偏就似佢最近有見過嘅人。

到底係邊個呢?雖然Instagram有時會顯示一啲手機聯絡人嘅account出嚟,但係穎怡肯定自己最近冇識到任何男性朋友。於是好奇心旺盛嘅穎怡果斷㩒咗落請求追蹤嘅掣度。

桃味糖:醒咗啦?

穎怡啱啱先㩒落請求追蹤嘅嗰一刻,佢下一秒就收到桃味糖嘅whatsapp。又會咁啱得咁橋係桃味糖搵自己嘅?穎怡打咗個乞嗤。

驚驚:都成一點半啦,乜我睇落似係啲咁遲醒嘅人咩?

穎怡無奈咁搲搲頭,唔明點解對方會咁問自己。可能佢因為聽日第一次出嚟所以緊張?

桃味糖:唔係,其實我想問你
桃味糖:不如聽日我哋早啲出嚟見面先?

咁突然?早啲出嚟見?到底要唔要早啲出嚟呢?穎怡嘅內心一瞬間充滿問號。

「邊個搵你?」月伶好奇地問道。

「桃味糖。」
「佢搵你做—」月伶本身想追問落去,但佢講到一半就停咗,反而抬起手將面膜變得更加貼服:「算啦,今日本宮要同曦銘出街,我唔應該理佢。」

穎怡敷衍咁乾笑幾聲,將焦點講返起桃味糖嘅message上。

但係呢個機會又好似唔錯,穎怡諗道。只要早啲同桃味糖當面坦白,對方都仲有啲時間去消化穎怡係網絡人妖嘅事實,唔需要下一秒就即刻要強顏歡笑咁面對公會嘅其他人。

驚驚:好呀,你應該都係住元朗㗎喇
驚驚:五點地鐵站等?

係,到時同佢道歉先。咁夜晚同大家食飯嗰陣應該唔會咁尷尬,穎怡內心說服自己提早同桃味糖見面。

桃味糖:好呀^ ^

「桃味糖約我早啲出嚟見咗面先喎~」穎怡收到桃味糖嘅回覆後同兩個朋友講道。

「咩話?!」月伶塊面一下子湊近鏡頭,驚訝嘅表情同大動作令面膜由塊面跣落去。

「唔係,我唔應該理。」月伶慌張咁執喺枱上面嘅面膜,然後重新放返上臉。今日佢要同曦銘出街,冇錯,佢唔應該俾情敵騷擾到。

「到時有咩事就Whatsapp我哋囉~」海螢含糊不清咁講道。

穎怡若有所思咁托起腮,嗰個謎一般嘅Instagram account仍然未接受佢嘅追蹤請求。

感覺桃味糖同嗰個account好似有啲關係咁,但係…

桃味糖係女仔嚟㗎嘛,有咩可能會係嗰個account嘅主人呢?穎怡打消咗個念頭。
咁…咁多位大佬!我返嚟啦!
好yeahhh
樓主!
樓主加油
(27)
十二月廿三號,下晝四點四十五分。

月伶喺一間Cafe嘅角落危襟正坐,被稱為「遲到大王」嘅佢出乎意料地比約定時間早十五分鐘就出現。

​佢側頭打量自己喺落地玻璃上嘅倒影,奶油色嘅V領毛衣配一條咖啡色嘅格仔短裙,睇落去斯文大方,就算冇滿分都絕對有九十分。

下晝五點嘅光線唔會刺眼之餘仲會好似一盞自然嘅柔光燈咁,恰好照落月伶嘅身上。謹慎嘅月伶早就計好坐喺窗口隔籬嘅位置會顯得自己最好睇,佢邊會放過任何一個可以打動到曦銘嘅機會呢?

月伶耷低頭摸一摸俾太陽曬暖嘅膝頭,慶幸下晝嘅溫度仍然和暖,今晚對自己嘅腳而言肯定係一場苦戰。

月伶甚至開始喺度考慮要用咩姿勢坐喺度會顯得最自然,到底要唔要挨喺張凳度等呢?咁樣會唔會睇落自己等咗好耐?

定係坐直啲形態會好啲?但係曦銘咪會睇得出自己好緊張?翹唔翹腳好呢?托唔托住個頭好呢?

各種各樣嘅疑問將月伶慢慢扯入去一個旋渦入面,苦惱嘅佢正想揞住額頭思考嗰陣,手板咁啱掂到眉心位置,突如其來嘅刺痛令月伶隻手縮起嚟。

係喎屌,仲有粒瘡。

月伶耷低頭拎起手機照一照自己眉心位置,估唔到佢幾個鐘前敷嘅面膜反而令粒紅點更引人注目。
本來月伶萬般不情願咁唔想出嚟,但一諗到約佢嘅對象係佢嘅心上人,月伶咬緊牙關,最後決定都係帶住頭上嗰粒炸彈赴約。

月伶重新抬起頭,結果見到曦銘喺遠處嘅門口往自己嘅方向行過嚟。

咁早嘅!?月伶嚇到本身托住頭嘅右手一瞬間失去力量,一個不穩就令自己嘅上半身向前傾咗一下。

曦銘著住駝色嘅長褸,入面襯白色嘅樽領毛衣,佢呢一身配搭簡直係月伶理想中嘅溫柔大哥哥風格。

柔和嘅陽光為曦銘全身披上一層薄紗,令佢喺月伶眼中好似識發光咁。曦銘察覺到月伶放喺自己身上嘅視線,抬起隻手左右左右咁揈起嚟。

左右左右咁揈手?做乜鳩啊?!咪即係佢對自己揮手囉!月伶嘅腦好似lag咗機咁,佢竟然連最基本嘅動作都分析唔到。

唔得,既然佢對自己揮手就一定要反應下。月伶將垂落嚟嘅頭髮撥去耳後,然後對住曦銘嘅方向扯起一個自然嘅微笑。

唔係喎,自己戴住口罩,曦銘都睇唔到自己對住佢笑!月伶又再一次因為太緊張而柒咗。

「本身諗住早少少到然後坐住等你—」曦銘拉開喺月伶對面嘅凳:「冇諗過你仲早過我。」

佢諗住等我!?月伶當下好似俾人㩒咗暫停掣咁呆咗呆,曦銘係咪特登為咗佢而早到?

唔係,一向擅於社交嘅曦銘平時對任何人都咁好,唔好自作多情。月伶說服自己。
月伶直視坐喺對面嘅人— 金黃色嘅光芒灑落曦銘嘅身上,令曦銘嘅瞳孔化成一片喺夕陽照耀下波光鱗鱗嘅大海。

「想提早搵定位啫。」月伶拎起餐牌嘗試去擋住自己塊面。唔係,其實個位一早就book好。

「咁你想飲啲咩?」曦銘輕輕咁笑咗聲,眼神充滿寵溺。佢嘅一頭捲髮喺陽光下變得蓬鬆柔軟,令佢睇落似一隻無辜嘅小動物。

「我冇所謂。」月伶再一次無語凝噎,手指喺餐牌上隨便指咗杯嘢飲,眼神開始有意無意咁避開曦銘。

​「點解唔敢望我嘅?」曦銘發現月伶思思縮縮嘅神情,佢好奇咁湊去前面,望住對面微微耷低頭嘅人。

點解要咁近啊!?月伶一望上去就見到曦銘突然放大嘅臉,佢嚇得坐返起身,慌張咁望住曦銘。

喺月伶抬頭嘅嗰一刻,曦銘就見到佢眉心之間嘅暗瘡。佢即刻移開視線,故意唔望月伶嘅額頭。

哦~原來係咁。曦銘內心笑道。,佢一諗到月伶怕醜嘅樣就覺得對方愈嚟愈可愛。

月伶尷尬咁擰轉頭:「今日狀態唔太好,所以就…」唉,果然都係逃唔過曦銘嘅法眼,點避都冇用。

早知唔出嚟啦,月伶垂頭喪氣咁耷低頭摸一摸裙擺。睇嚟佢喺曦銘心目中嘅形象已經徹底冧咗落去了。

曦銘靠前摸咗下月伶嘅頭:「唔緊要啦,我出嚟又唔係為咗見最完美嘅你。」
好yeah 牛年第一文!
祝樓主
新年快樂!
(28)
月伶嘅腦隨住曦銘嘅一句話「轟」一聲炸開咗,佢不可置信咁直視面前一臉真誠嘅人。

唔係為咗見最完美嘅我?咁即係點?即係佢唔介意我今日皮膚咁差?

點解佢要對我咁溫柔?月伶有一刻以為自己發緊夢,以往嘅對象都係因為佢嘅外貌而加以追求,以致月伶對自己嘅樣貌甚至有種淡淡嘅壓力。

而家曦銘意外地一下子撫平佢嘅擔憂,就好似……

曦銘根本就唔在意自己嘅外表咁。

月伶內心糾結咗幾秒,隨口搵咗個理由:「怕我喺你心目中嘅形象會就咁冇咗吖嘛~」佢望咗一眼面前嘅人,自卑咁耷低頭用手捉緊裙擺,原本熨得服服帖帖嘅百摺裙已經俾月伶搞到皺晒。

佢唔敢諗太多,曦銘一向對人都咁好,佢只不過係曦銘眾多朋友中其中一個渺小嘅存在。

「已經識咗咁耐啦喎,喺我面前可以做返自己。」曦銘除低口罩,抿起嘴角,用手指指住嘴邊嘅一粒瘡:「今日唔止你一個咁慘㗎。」

點解曦銘要拎自己粒瘡嚟安慰我?月伶哭笑不得,內心嘅窘迫感逐漸消散。

佢果然冇鍾意錯人。
「點比啊!」月伶同時除低口罩,兩邊面微微泛紅:「你仲有得用口罩遮住喎!」佢委屈咁望住曦銘,比起自己額頭嗰粒嘢,曦銘所講嘅根本就係微不足道嘅問題。

兩個人所嗌嘅嘢食好快就到咗,月伶此時此刻仍然感覺成件事好唔真實,曦銘啱啱竟然不厭其煩咁安慰自己。

明明月伶已經唔係第一次同異性食飯,唯獨係對住曦銘嗰陣就冷靜唔到,緊張到好似行緊鋼線咁。

佢抬頭望向日夜思慕嘅心上人。

曦銘一副滿足嘅樣喺度享受緊面前嘅All-day breakfast,佢支叉移到薯仔上方嗰陣突然停咗下,面有難色咁講道:「月伶,不如你幫我一個忙…」

月伶「嗯」咗聲,即刻將薯仔拮到自己嘅碟上。

記憶中曦銘好似唔會揀飲擇食㗎喎,點解而家突然就好似同薯仔有仇咁嘅?月伶皺起眉頭,對曦銘嘅變化感到疑惑。

「之前去朋友屋企食薯仔食到有陰影…」曦銘一臉歉意咁笑道:「你唔想食嘅話可以由佢。」曦銘一諗起上次喺浩俊屋企食嘅芫茜釀薯仔就打咗個冷震。

月伶嘴角嘅笑意頓時僵住咗,最近佢對於「朋友屋企」呢幾隻字極其敏感,尤其係由曦銘講出嚟嗰陣令佢更介懷。
佢嘅思緒又亂成一團,心入面忍唔住諗起桃味糖當初講過曦銘上過自己屋企嘅事。

孤男寡女共處一室……月伶覺得自己激動到就快可以一拳打爛隔籬嘅玻璃。

月伶按捺不住好奇心,佢脫口而出:「你講嘅朋友係咪桃味糖?」

點解要咁衝動啊!!點解要咁多事啊!!!月伶問完嘅下一秒就開始後悔,佢明明冇資格去過問曦銘嘅私事。

「係啊,你好介意咩?」曦銘理所當然咁答道,令坐喺對面嘅月伶欲哭無淚。

點解要問呀!明知故問有意思咩!月伶內心責怪上一秒嘅自己。

明知自己聽完會唔開心,點解仲要問呢?

但係佢的確好介意…

月伶嘅好奇心再一次戰勝理性,佢抬起頭:「冇聽過你會上女仔屋企吖嘛,所以對你哋兩個之間嘅關係有啲好奇…」

點解要咁明顯啊!月伶恨不得當場摑醒自己。

「女仔?」曦銘嘅聲音充滿疑惑。

點解佢會問返自己轉頭嘅?
「係呀,你啱啱唔係話去過桃味糖屋企咩?」月伶反問。

曦銘忽然哦咗出聲,好似領悟到一啲嘢咁。喺夕陽嘅照耀下。佢淺棕色嘅眼帶住淡淡嘅笑意,令月伶再一次望得出神。

呢個時候唔好發花痴住!月伶搖一搖頭,佢一定要搞清楚件事先。

「桃味糖唔係女仔咩?」月伶問道。

天色漸暗,顯得曦銘嘅面孔更加溫柔。

「理論上我唔應該講嘅—」曦銘慢條斯理咁講道:「但係見係你,我就澄清返個誤會先。」

好柒啊…我而家顯得自己好小器。月伶心虛咁耷低頭飲果汁,手指撫摸住玻璃杯上冰涼嘅水滴。

「其實桃味糖唔係女仔。」

月伶口中嘅果汁一瞬間哽住喉嚨。

「你之前咪喺學校撞到我同浩俊嘅?」曦銘思考片刻,繼續講道:「浩俊咪係桃味糖囉!」
推推推
推!!!
一邊睇一邊笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞