是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
我都係咁話,希望唔會半途而廢
對唔住而家send

男主示意圖

穎怡示意圖
(8)
李浩俊喺打機嘅時候有一個特殊癖好,就係鍾意扮女仔去整蠱其他人。

當浩俊上完堂如常同曦銘喺自己屋企打機嗰陣,又開始手痕想禍害百姓。

「不如我陪你玩啦。」曦銘鬱悶咁望住浩俊咁講道:「你尋晚已經拖累咗驚驚佢哋,你唔好再害人啦…」

「不了。」浩俊聽到「驚驚」兩字嗰陣呆咗呆,然後言簡意賅咁拒絕曦銘嘅提議。

佢眼見畫面已經到揀角色嘅介面,毫不猶疑地打咗行字。

元朗桃味糖:我唔太識玩呢隻角色TAT求carry

床上的手指:當然啦靚女

「正呀,有女女!」床上的手指背後嘅人係一個滿面暗瘡、不修邊幅嘅猥瑣男,佢望住自己同「元朗桃味糖」嘅對話,不禁想入非非。

床上的手指:不過我可以揸你的奶嗎
床上的手指:sorry,係加你的Line

「哇,乜家陣啲人咁猴擒嘅?」浩俊驚訝道。

元朗桃味糖:唔好啦,你咁心急嘅⁄(⁄ ⁄•⁄ω⁄•⁄ ⁄)⁄

「屌,扮矜持!」猥瑣男不由自主咁幻想起桃味糖嘅樣貌,手心開始冒汗。

遊戲話咁快就加載到熟悉嘅戰場中,浩俊得戚咁笑咗笑,對之後嘅發展胸有成竹。

床上的手指:靚女你幾大呀?

元朗桃味糖:16歲咋(▰˘◡˘▰)

「今次我仲唔撞彩?」猥瑣男對住螢幕奸笑道,佢嘅心跳漸漸加速,更下定決心要喺對方面前展示自己嘅實力。

元朗桃味糖:啊(╥﹏╥)我又死咗啦

浩俊喺自己角色死亡嗰陣不忘撒嬌,激發對方嘅保護欲。

床上的手指:放心,我一定會保護你

「咁樣做嘅話,我死幾多次佢都唔會鬧我。」浩俊得意洋洋咁對住曦銘講道。

床上的手指:妹妹你平時除咗打機之外,仲鍾意做啲咩呀?

「都冇啲新意嘅。」浩俊逐漸厭倦呢種固定嘅溝女模式,佢毫不猶豫就回應咗對方。
元朗桃味糖:冇啊,做下運動咁囉(◕ܫ◕)

「仲唔俾我捉到你?」猥瑣男嘅呼吸變得沉重起嚟,佢已經諗好要點調戲呢個欲拒還迎嘅妹妹。

床上的手指:想唔想學相撲?喺床上面嗰種

「快啲答啦!」猥瑣男如坐針氈,佢搲一搲褲襠嘅位置,不斷望去chatroom嘅方向。

元朗桃味糖:耶~你咁曳嘅?(๑´ㅂ`๑)

「懷疑呢隻game唔再係推塔遊戲,而係tinder啲friend嚟。」曦銘望住浩俊同人嘅激情對話,忍唔住抱怨幾句。

幸好床上的手指嘅實力唔錯,令場遊戲一直進行得十分順利,而浩俊亦可以專心咁繼續佢嘅大計。

床上的手指:乜妹妹你唔鍾意咩

猥瑣男已經等到唔耐煩,佢恨不得即刻穿過螢幕將想像中嘅桃味糖「就地正法」。

元朗桃味糖:鍾意啊,到時候睇吓邊個勁啲^ ^

「啊!哈哈哈哈哈哈—」猥瑣男怪叫一聲,開始喺度淫笑。

床上的手指:妹妹可唔可以開mic俾哥哥聽下你把聲?

浩俊望一望場遊戲嘅走勢,眼見自己嘅隊友開始打入對面嘅主堡,佢將耳機嘅mic帶近嘴邊。

元朗桃味糖:好呀,你等等
猥瑣男望到桃味糖過咗幾秒突然㩒著咗支mic,佢頓時瞪大對眼。

「啊…佢把聲肯定好正…」猥瑣男吞一吞口水,喘住氣咁托托眼鏡,左手慢慢咁伸入去褲襠度。

「喂?我把聲正唔正呀?鍾唔鍾意呀?」浩俊開mic後笑住講道。

「我屌!」猥瑣男剎那間嚇到縮咗縮,隻手迅速地喺褲度抽出嚟,佢瞬間意識到自己俾人呃嘅事實。

「我屌你老—」猥瑣男惱羞成怒咁鬧道,但係佢話口未完就已經被遊戲結束嘅聲效打斷咗。

「做你嘅隊友真係慘…」曦銘苦笑道:「又要carry你,又要俾你撚。」

「係喎,尋晚驚驚佢同我傾咗陣偈—」浩俊似笑非笑咁講到一半就停咗,令曦銘一臉驚恐咁望住佢。

「唔好啦。」曦銘愁眉苦臉咁講道:「佢識我師妹架…」

雖然曦銘仍然未知道西鐵線驚驚嘅真身,但係對方就係同佢一齊打機上分嘅好兄弟。假如浩俊又當驚驚係另一個整蠱對象,恐怕自己日後都唔洗旨意再輕鬆打機。

「我睇下點先。」浩俊講道。佢頗感興趣咁㩒入去西鐵線驚驚嘅簡介度,突然諗起啲嘢,嘴角微微揚起。
樓主好快手好抵讚
lm
等出文 感覺唔錯
有點噁,拉
(9)
「要唔要食埋飯?」浩俊巧妙咁轉開話題:「今晚我煮。」佢眼見時間已經差唔多六點半,就喺梳化度起返身,捋起衫袖走向廚房嘅方向。

「見係你煮先食咋~」曦銘笑笑口講道:「你阿媽上次煮嘅雞翼蒸蛋搞到我有陰影。」佢諗起上次李太煮飯嘅經歷,忍唔住打咗個冷震。

「如果你係女人嘅話,我實溝你。」曦銘挨喺廚房邊,感興趣咁望住浩俊喺度洗菜。浩俊對曦銘嘅視線不以為然,自顧自咁扭開水龍頭,佢白皙嘅手同鮮紅嘅番茄形成強烈嘅對比。

「我打機嗰陣咪係女人。」浩俊答道。佢揚起嘴角,嫻熟咁將鮮紅嘅番茄去皮切片,然後轉身將幾隻蛋用筷子攪勻。

「屌!又講呢啲…」曦銘知自己自討沒趣,寧願落場幫手洗米。兩個人逼喺狹窄嘅廚房入面默默無言咁煮飯,場面一度十分和諧。

客廳嗰邊響起扭門鎖嘅聲,一把充滿活力嘅女聲講道:「好彩趕得切返嚟啫,俾返個廚房我!」曦銘嚇到起曬雞皮,不停向浩俊打眼神求救,點知對方反而側側頭,叫佢行出客廳。

「Hi Auntie!」曦銘原本仍然驚到面色發青,但係一行出客廳就和顏悅色咁同李太打招呼。李太笑住咁敲一敲曦銘嘅頭,捲起恤衫就大搖大擺咁行入廚房。

「今晚我要煮新嘢!」李太笑住講道,浩俊知道為時已晚,靜靜雞咁將手上嗰碟番茄炒蛋拎出去,讓返個廚房俾自己阿媽。

漫長嘅廿分鐘就咁過咗去,曦銘聽住廚房入面好似打仗咁嘅聲,撞一撞浩俊嘅手臂,表示佢嘅擔憂。

「今晚會唔會屙到瞓唔到?我哋聽日有朝早堂架…」曦銘緊張咁問道,佢聽到微波爐「叮」一聲嘅時候,彷彿已經見到死神企喺佢面前揮手。

浩俊聳聳肩,表示自己愛莫能助,繼續喺傳說對決度同一個男仔展開激情對話。眼見西鐵線驚驚喺呢個時候online,浩俊戚一戚眉,突然醒起一啲嘢。
「哇!大佬你想點?」曦銘望住浩俊喺遊戲度申請加入西鐵線驚驚所在嘅公會,嚇咗一跳。

「你哋尋晚到底傾咗啲咩—」曦銘問都未問完,就被李太放落枱嘅一碟餸分散注意力。

「登登登凳!芫茜釀薯仔!」李太自豪咁公佈自己研發嘅新菜式。曦銘聽完碟餸嘅來頭後瞬間臉色發青,佢擰轉頭望住面不改容嘅浩俊,懷疑對方已經被訓練到習以為常。

曦銘目不轉精咁望住前面嗰碟不明物體,感覺似係幾條奄奄一息嘅蟲扒喺發生異變嘅薯仔。佢毫不遲疑咁選擇隔籬嘅蕃茄炒蛋,享受酸酸甜甜嘅味道。

「浩俊,你幾時搵下parttime呀?」李太隨口問道:「你成日都淨係識留喺間房打機,出到去冇人請你㗎喎。」

李太作為一個上班族,自然深知工作經驗嘅重要性。然而浩俊一直以嚟都鍾意宅喺屋企,叫極都叫唔郁。

「我要讀好啲書先。」浩俊言簡意賅咁拒絕咗自己阿媽。

「成日都係用呢個理由敷衍我。」李太反咗個白眼,無奈咁講道:「我遲早退休唔會養到你㗎喇~」

「放心啦auntie!」曦銘講道:「遲啲我有學生想補習數學嘅話,會介紹俾浩俊㗎喇!」佢眼見浩俊唔打算繼續講落去,決定救場。

「曦銘你真係乖!」李太頓時眉開眼笑,夾咗嚿芫茜釀薯仔落曦銘嘅碗度當獎賞。

曦銘望住嗰嚿異形薯仔瞓喺隻碗度,突然覺得自己嘅生命目前受到前所未有嘅威脅。
「多謝auntie!」曦銘夾硬扯起一個笑容,然後拎起隻碗開始扒飯。此時此刻,白飯喺曦銘心目中榮登最美味嘅佳餚。

「你雪櫃有無酒呀?我想壯下膽…」曦銘細細聲咁喺浩俊耳邊講道。浩俊思考咗片刻,點點頭。曦銘見機行事,即刻喺雪櫃拎咗幾罐啤酒出嚟。

「點解你唔食嚿薯仔嘅?」李太喺曦銘行開嗰陣見到佢隻碗入面嘅飯食得七七八八,好奇咁問道:「定係因為你嫌棄我煮嘅嘢食?」

「唔…唔係!絕對唔係!」曦銘猛咁擰頭否認道:「我鍾意將最好嘅嘢留去最後先食啫!」曦銘嘗試向浩俊投去求救嘅視線,然而對方直接無視咗佢,神色自若咁將嗰嚿又綠又黃嘅物體放入口內。

曦銘知道自己死期已到,佢無助咁搲搲頭,望住嗰嚿薯仔吞咗一大啖啤酒。佢視死如歸嘅目光對上李太開始唔耐煩嘅眼神,即刻心虛咁再飲咗大半罐酒。

「食啦?仲等咩?」隨住李太一聲催促,曦銘手震震咁夾住嚿炸彈送去嘴入面。

嗰一刻,曦銘嘗試將口入面嘅物體幻想成其他嘢食,表情扭曲嘅佢合埋咗對眼。
(10)
「當電影放到一半,放映機由於過熱嘅關係,令到菲林燒溶咗。我哋俗稱:『斷片』— 冇咗畫面。人有時飲大咗都會斷片,你會唔記得咗自己做過啲咩嘢,發生過啲咩事。咁當然如果嗰單嘢你係特別唔想記得嘅話呢,仲會強逼自己嘅大腦斷片添。」—《低俗喜劇》(2012)

啱啱上堂瞌著咗嘅曦銘腦海中突然浮起低俗喜劇嘅台詞,佢捽一捽對眼,睡眼惺忪咁見其他同學陸續執嘢離開,自己都拎起背囊企翻起身。

「尋晚發生過啲咩事呢?」曦銘喃喃自語道:「我淨係記得自己食咗一餐飯,個番茄炒蛋幾好食…」佢摸一摸下巴,慨嘆自己嘅酒量退步咗唔少。

「咁除咗番茄炒蛋之外仲食咗啲咩呢…」曦銘認真咁回想尋晚嘅事,但係個頭突然開始痛起嚟,彷彿唔想佢繼續諗落去咁。

「喂!你喺度嘅?」曦銘好奇咁問道。佢行出演講廳後,見到浩俊企咗喺度等佢落堂。

浩俊冇出聲,直接由背囊度拎出一盒腸胃藥,然後遞俾曦銘。曦銘不明所以咁拎住盒腸胃藥,唔明白浩俊嘅用意。

「點解我要食嘅?」曦銘一臉疑惑咁問道,尋晚發生過嘅事對佢而言已經變得模糊不清。

「尋晚我阿媽煮咗牛歡喜。」浩俊理所當然咁講道:「你食完唔舒服。」雖然牛歡喜的確係李太會煮得出嘅餸,但曦銘聽完之後覺得有種講唔出口嘅怪異感。

「食飯?」浩俊問道,佢唔想曦銘繼續探究落去。

「哦…好呀…」曦銘心不在焉咁答道。

浩俊一下子搭住曦銘嘅膊頭往canteen嘅方向行過去,兩個人行行吓,曦銘突然聽到一把熟悉嘅聲。
「我屌佢個嘴啦,又周圍講我收兵!」個女仔怒氣冲冲咁對住電話講道,佢「屌」咗一聲就cut咗線。

曦銘見女仔嘅身形似曾相識,佢撥開浩俊嘅手,行去女仔嘅身後。

「月伶?」曦銘問道,對女仔啱啱嘅怒氣視若無睹。

「邊撚個…!啊!曦銘?!」月伶驚訝道。

月伶一開始仲處於暴怒嘅狀態,佢原本仲罵罵咧咧咁抱怨緊係邊個咁唔識時務。點知當佢轉身見到曦銘嗰陣,上一秒仲兇神惡煞嘅表情瞬間變得溫順起嚟微。

「你個學系唔係喺度㗎喎,等緊人呀?」曦銘一確認係月伶之後就忍唔住嘴角上揚,一下子將啱啱嘅疑惑拋諸腦後。

「哦,係呀~」月伶見自己嘅一臉變臉術成功咗,輕聲講道:「等緊朋友。」

月伶抬頭望咗一眼自己思念已久嘅師兄,然後又耷低頭,唔敢望得太明顯。

「哦,咁洗唔洗陪你等啊?」曦銘把聲變得溫柔起嚟,唔知點解佢想陪多月伶一陣。

「哦,好啊。」月伶嘅眼神游離不定,佢感覺到自己個心就快跳出嚟。

平日健談嘅曦銘喺呢一刻突然搵唔到話題,佢不知所措咁企喺月伶隔籬,兩個人默默無語咁喺牆邊等月伶嘅朋友。

「話時話…」曦銘慢悠悠咁講道。

「係?」月伶對曦銘要講嘅內容特別上心,佢頓時轉頭直視曦銘。
機緣巧合之下,嗰一刻曦銘真摯咁望住月伶,月伶亦碰巧抬頭望到曦銘。兩個人嘅視線相碰後即刻分開扮四圍望。

企喺兩個人後面嘅浩俊見氣氛變得尷尬起嚟,故意乾咳幾聲。

「係!介紹返,我朋友— 浩俊。咁呢位係我師妹月伶。」曦銘俾嗰幾聲乾咳扯返去現實。

「久仰大名。」浩俊笑著咁對住月伶講道。

月伶敷衍咁「嗯」咗一聲,忽略咗浩俊嗰句說話。佢望咗浩俊一眼就重新將注意力放返喺曦銘身上。呢一刻,月伶希望自己嘅朋友可以再遲啲先到。

「我見到朋友啦。」月伶輕聲細語道,佢唔自然咁將頭髮撥去耳背,同曦銘揮手告別。

「今晚打機?」曦銘問道,佢睇住月伶逐漸跑遠,忽然有啲唔捨得。

「佢終於肯主動啦!月伶聽到曦銘問佢嘅嗰一刻塊面紅哂,佢舉起手做咗個「OK」嘅手勢,然後繼續跑開。

「屌!點解你咁遲先嚟呀?」月伶見到穎怡嗰陣抱怨道:「我啱啱緊張到唔識講嘢啦!」

「下?係你話要喺曦銘上堂嗰度附近等㗎喎…」穎怡無奈咁講道。

「走啦!我肚餓啦!」曦銘眼見月伶攬住咗另一個女仔,就放心咁轉身行返去canteen嗰度。

「嗯。」浩俊漫不經心咁答道,佢喺走之前望多咗眼,感覺月伶隔籬嗰個女仔嘅身影有啲熟口熟面。
以後都會喺夜晚八點嗰陣update返一至兩章
師兄妹唔通係雙箭頭好撚得意,浩俊好人妻

Btw芫茜好食樓主唔識貨
下但芫茜係生化武器嚟
(11)
月伶一見到穎怡之後,就唔敢再望返轉頭。佢耷低頭拉住穎怡嘅手臂,快步行到一間日式餐廳門前,諗咗諗就行咗入去。

「佢啱啱約我今晚打機啊!」月伶興高采烈咁講道:「佢今日著得好可愛啊!」佢雙手揞住左邊心口,感覺啱啱面對曦銘嗰陣就快心臟病發。

「你日日都話佢可愛㗎喇…」穎怡無奈咁講道。

「你覺得我今日好唔好睇?」月伶問道:「唔知點解佢啱啱唔係點望我…」佢拎起手機開始照起鏡嚟,擔心自己今日嘅形象唔啱曦銘嘅口味。

「幾正常啊~」穎怡放低餐牌,認真打量月伶嘅裝束— 冷衫配格仔裙,符合曦銘所鍾意嘅清純系女仔。

「今日見到佢個friend…唔記得咩名添。」月伶摸一摸下巴,若有所思咁講道:「幾高,不過唔夠曦銘靚仔。」佢講完之後嘴角不自覺咁升起嚟。

「咁你今晚打唔打機啊?」月伶仲沉浸喺啱啱同曦銘相處嘅時光度。

「考…考慮下?」穎怡窒咗窒,佢一諗起自己可能要面對桃味糖,就有啲猶豫。
「話時話,你同桃味糖嘅進度如何?」月伶彷彿睇穿咗穎怡嘅心思咁,一針見血咁問起穎怡最想逃避嘅話題。

「呃…冇呀!」穎怡俾月伶嘅話題嚇咗嚇,佢下意識咁摸一摸個鼻,喺度諗到底要唔要講返尋晚發生過嘅事。

然而穎怡最唔擅長嘅事就係講大話,佢心虛嘅神情反而令月伶疑心更重。

「快啲從實招來!」月伶唔耐煩咁講道,啱啱溫柔嘅樣貌盡然消失。

「尋晚有同佢傾偈嘅…」穎怡細聲講道:「知道咗佢同曦銘好熟咁囉…」穎怡欲言又止,打死都唔肯講自己尋晚反而俾桃味糖調戲嘅事實。

「雖然呢樣知嚟冇咩用。」月伶冷靜咁講道:「咁點解你咁抗拒同佢玩?」佢托住頭直視坐喺對面嘅穎怡,令穎怡恨不得即刻掘個窿走佬。

「點算啊…」穎怡諗道,佢就快將口入面嘅飲管咬爛,個腦飛快咁諗緊各種各樣嘅藉口去解釋。

當兩個人仲僵持緊嗰陣,突然佢哋嘅手機同時間響起Whatsapp嘅通知聲。
林海螢:桃味糖想入我哋公會喎,收唔收?

「唔撚係掛…」穎怡心入面諗道,佢偷偷地咁觀察月伶嘅臉色。穎怡本身以為月伶又會再一次爆炸,然而月伶成個人反而心平氣和咁鬆弛返落嚟。

張月伶:收!點解唔收?

穎怡見到月伶嘅回覆,疑惑咁望住月伶一反常態嘅反應。

「你隱瞞緊嘅就係呢樣嘢?」月伶笑笑口講道,佢以為穎怡尋晚主動邀請桃味糖加入佢哋所在嘅公會。

「係呀!」穎怡雙眼發光,佢眼見月伶冇咩所謂嘅樣,理直氣壯咁認咗樣自己冇做過嘅嘢。

「點解要咁驚啫!」月伶笑咗笑:「咁咪即係俾咗個機會你去接近佢囉!」​穎怡見已經保住咗自己條命,唯有尷尬咁喺度乾笑。

「但點解咁似係佢想接近我嘅…」穎怡心入面開始擔憂起嚟,諗唔透桃味糖背後嘅企圖。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞