是咁的,我鍾意咗隻網絡人妖。

760 回覆
40 Like 13 Dislike
(37)
對曦銘而言,只要係月伶有份出席嘅聚會,自己嘅心情就會不自覺地愉快起嚟。就算要應酬幾多人都好,只要可以望到月伶一面,曦銘就會心滿意足咁繼續默默關心對方。

只不過……今次嘅情況有啲尷尬。個距離會唔會太遠?!

曦銘坐咗喺間房嘅角落頭,而月伶就企咗喺間房嘅另外一個角落,兩個人彷彿被厚厚嘅人牆擋住咁。

曦銘一臉無奈咁望咗眼坐喺隔籬嘅浩俊,有時候同浩俊出去聚會真係好掃興,對方一直都面無表情咁拒人千里,成塊面就好似寫住「我被迫出嚟㗎放過我啦」。

都係月伶好。
「喂~點解今日你嚟嘅?」胖虎拎住一包薯片行去曦銘嗰邊,一下子搭上曦銘嘅膊頭。

作為月伶嘅熟人,曦銘唔單止同公會入面嘅人素有來往,尤其係胖虎等平易近人嘅成員,令曦銘更快同佢哋打成一片。

「係囉,點解嘅。」胖虎嘅問題篤中浩俊嘅好奇心,佢雙眼直視住曦銘,似笑非笑咁問道。

雖然浩俊一直知道曦銘對月伶有意思,但點解偏偏係揀自己同穎怡相認嘅日子先出現嘅?浩俊回想起曦銘當時心虛嘅表情,已經大概估到自己嘅好兄弟係俾花生嘅香味吸引過嚟,但佢仍然想聽對方嘅解釋。

「冇啊。」曦銘知道自己已經無路可退,又唔想將責任推卸俾月伶,佢唯有從實招來:「其實我都係早幾日先知穎怡係女人,今日諗住你哋出嚟,咪湊下熱鬧囉。」

「你唔早啲同我講?」浩俊一開始聽到事實嗰陣的確有啲不快,佢從來冇諗過曦銘會有同自己講大話嘅一日。

仲要係俾另外一隻網絡人妖玩番轉頭……浩俊條件反射咁望向穎怡嗰邊嘅時候,佢咁啱就同穎怡四目相對。
但當穎怡下一秒就慌張咁移開視線嘅時候,浩俊感覺對方就好似做錯事俾人捉到咁,佢忍唔住想笑。

算。個體驗冇想像中咁差。浩俊推咗罐啤酒去曦銘面前,聲線毫無起伏咁講道:「你爭我一份人情。」

「知啦知啦。」曦銘悶悶不樂咁一飲而盡,然後擰轉面望住胖虎:「點解你咁快就適應到桃味糖係男人嘅?」

想當初自己都要段時間先接受到個事實…不過都好嘅,至少代表自己少咗個對手。曦銘望向同穎怡有傾有講嘅月伶,心情開始暢快起嚟。

「好快就接受到啦!已經經歷過一次喇嘛~」胖虎拍住大髀笑道:「知道穎怡喺女人嗰陣,已經係幾個月前嘅事啦!」

咁即係胖虎同小明都有份呃埋自己。浩俊諗起當初同佢哋打機嗰陣嘅事,喺心入面嘅小器簿寫上胖虎同小明嘅名。
「點解你講到做網絡人妖好似好平常咁嘅?」嘉琪嘅聲喺胖虎身後響起,佢一手揸住骰盅,慢悠悠咁行過去曦銘一行人坐嘅梳化隔籬。

邊位?浩俊嘅腦海入面彷彿冇同嘉琪交流過咁,佢匆匆咁望咗嘉琪一眼就冇再理過對方。

「都OK平常㗎!」曦銘一見係唔熟嘅人就進入交際草模式,佢笑住開口:「你睇吓,呢度已經有兩隻喇喎~」

「係咩?男仔嘅話我還好。」嘉琪目光炯炯咁望住浩俊,佢頓咗頓:「但係女仔做網絡人妖就…我會覺得佢生活太枯燥囉。」

條女咩事?浩俊打咗個冷震,對住第一次見嘅人就咁講嘢㗎咩?
「係呀?」曦銘知道嘉琪嘅說話意有所指,但佢又唔敢仔細問穎怡同嘉琪之間嘅過節。

曦銘見過唔少唔識相嘅人,咁唔要面嘅人都係第一個。但出於禮貌,佢又唔好意思拒絕人,唯有尷尬咁坐喺度儘量陪笑。

都係月伶好。曦銘再一次望向月伶坐嘅位置,至少月伶唔會咁刻意。

今次終於到曦銘同月伶四目交投,月伶望到曦銘同嘉琪嗰陣僵咗下。

月伶下一秒就擰轉面,有意逃避曦銘嘅視線。曦銘見到月伶臉上嘅笑容一下子煙消雲散,而佢忽然覺得佢同月伶之間嘅距離好似返到去啱啱識嗰陣咁。

曦銘恨不得即刻同月伶解釋清楚,但係佢知道自己只不過係對方嘅師兄,根本冇澄清嘅必要。

但係當佢望到月伶強顏歡笑嗰陣,個心都好似跌咗落谷底咁。
「你唔肚餓咩?」胖虎意識到氣氛有啲奇怪,佢將包薯片舉到嘉琪眼前:「見你好似食得嗰幾啖咋喎。」

「你知道我不嬲都咁細食㗎喇~」嘉琪推開包薯片,夾硬坐落浩俊同曦銘中間,令浩俊一臉厭煩咁褪開個位俾個不速之客。

「我都係第一次聽。」胖虎用住誇張嘅口型同浩俊講道,浩俊若有所思咁笑咗笑,決定將專注力放喺電話度。

而可憐嘅曦銘就成為嘉琪嘅目標,佢臉上努力保持住不失禮貌嘅微笑,上半身慢慢咁褪後,嘗試同嘉琪維持一段距離。

「你識唔識玩大話骰啊?」嘉琪突然問道,佢有意無意咁湊近曦銘嘅位置。

「識啊識啊!」曦銘俾嘉琪嘅熱情嚇親,佢好似捉住救命稻草咁做揸實放喺枱面嘅骰盅,目光喺月伶坐嘅嗰一帶徘徊。

「咁你可唔可以教我啊?」嘉琪掛上嫵媚嘅笑容,故意摸上曦銘捉住骰盅嘅手。

金翅仆街鳥。
曦銘嘅餘光見到月伶目擊到呢一幕,而當佢縮開隻手嗰陣,月伶已經擰轉身走開咗。

「三唔識七就摸嚟摸去。」浩俊似乎睇唔過眼,開口道:「你唔尷尬架咩?」

「唔好意思。」嘉琪笑道:「可能我醉醉地。」

對曦銘而言,只要係月伶有份出席嘅聚會,自己嘅心情就會不自覺地愉快起嚟。

但今次嘅情況有啲尷尬……月伶竟然開始逃避佢。

曦銘嘆咗口氣,點解佢今日可以咁失敗呢?
準時送到
樓主好勤力
有冇人仲有睇呢個故架正正因為係第一次落筆寫故,如果有bug同覺得有地方要改善歡迎講出黎啊你地每一個cm對我黎講係最大嘅動力
個嘉琪係咩料係公會啲人嚟?
無啦啦登場想食咗㬢㬢咁嘅,好似冇咩鋪排
仲有㬢㬢係咪未出過嚟網聚,點解好似唔似得三寶同其他人咁熟稔嘅
其實嘉琪係咪一開始公主病嗰個
我都覺得好似有啲突兀,但劇情需要

嘉琪嘅話,佢的確係公會入面嘅人之後會寫返點解呢條女會出現架啦
至於曦銘點解會冇咁熟,主要係因為佢唔係公會入面嘅人,你當係hi bye friend咁啦嗰陣覺得唔太重要所以冇特登提,好多謝你肯去問啊愛你愛你
咁快估到嘅,懷疑我已經注定冇得寫懸疑故
好多文!大愛樓主
多謝你等咗你嘅cm好耐啦
報到 覺得樓主寫故比較細緻 會好用心咁交代每個人物嘅動態 但都好同意樓上所講嘉琪突然出嚟會有少少突兀 如果樓主形容多啲新(而又會幾重要)角色嘅衣著打扮會唔會令成件事具體少少?

加油啊!
加油加油~!
唔知點解一睇就覺得係
睇多次先發現開頭原來冇提過個名
樓主快啲寫
(38)
穎怡都唔太記得個聚會之後到底係點完嘅,佢印象最深刻嘅係當嘉琪埋去曦銘嗰邊搭訕嗰陣,月伶黑過墨汁嘅面色、仲有醉咗嘅胖虎捉住小明隻手話「我要進來了!!」,仲有浩俊臨走之前叫自己返到屋企講一聲嗰陣……

傻啦!肯定係記錯咗!佢邊會咁好人啊!

此時此刻嘅穎怡懵盛盛咁同飲到醉醉地嘅月伶坐喺梳化邊,而海螢嫻熟咁拉開幾罐啤酒放喺枱面。

「唔係吖嘛?」穎怡一向飲酒都點到即止,佢一臉為難咁望住海螢:「啱啱已經飲咗好多啦喎。」

「要借酒消愁啊。」飲到滿面通紅嘅海螢眉開眼笑,佢舉起一罐啤酒一飲而盡。

海螢好少會一下子飲到咁醉…穎怡疑惑咁望住對方,唔通晏晝出街嗰陣炒咗車?
「做咩啊?」穎怡一下子抱住海螢,飲咗酒之後嘅身體感覺特別笨重。

「係咪同你出街嗰條友做咗啲咩對你唔住嘅事!」穎怡將海螢嘅髮絲撥去佢耳後,心平氣和咁問道。

「嗯。」海螢一臉委屈咁望住穎怡,雙眼閃過淚光:「原來係傳銷狗嚟。」

海螢性格靦腆,更加不擅交際。難得遇到一個可以令佢敞開心扉嘅人,結果發現對方別有用心…佢一定好難過。穎怡一瞬間啞口無言,唯有陪住海螢一齊飲多罐啤酒。

「我覺得我唔值得俾人愛。」海螢攤咗喺梳化上面,垂頭喪氣咁講道。

喺屋企又俾人無視、朋友又唔多,連同出街嘅約會對象都諗住呃自己…海螢瞌埋眼,嘗試逃避苦澀嘅現實。

都係飲酒好,飲完一覺瞓天光,唔洗煩咁多嘢。

「你以為得你一個唔開心咩?」穎怡正打算將自己件外套披喺海螢身上嗰陣,月伶突然彈起身。
「有咩慘得過望住你鍾意嘅人俾人媾—」飲醉咗嘅月伶斷斷續續咁講道:「而你連嬲嘅資格都冇。」

穎怡諗起當時嘉琪笑意盈盈咁向浩俊同曦銘示好,而曦銘亦都好大方咁同對方傾咗一段時間,然而去到月伶眼中就變成曦銘貪新厭舊嘅證據。

「但係曦銘本身就係咁平易近人。」穎怡雖然同嘉琪之間有過節,但都嘗試保持理性咁解釋道:「可能佢都係出於禮貌所以先咁做呢?」

都唔知嘉琪條友係咪想報復所以先咁做。早知唔同佢講自己係人妖啦,又唔係唔知佢記仇。穎怡揞住額頭,開始後悔當初同嘉琪坦白從寬嘅事。

「就係咁先煩啊。」月伶一臉嫌棄咁望住穎怡:「我有時寧願曦銘可以好似浩俊咁,對住任何人嘅態度都一樣— 唔講嘢。」

「俾著係我嘅話就唔會揀碌木。」好?穎怡內心輕蔑咁笑道,佢唔會將一個咁傲慢嘅人同個「好」字扯上關係。

「之前同你喺公園飲酒嗰陣已經講過啦。」月伶講道:「我唔想再活喺呢種不停呷醋嘅循環中。」

月伶一諗起嘉琪恨不得貼住曦銘嘅時候,內心一下子苦澀起嚟。
穎怡再一次無話可說,佢望咗眼不斷飲悶酒嘅海螢,突然覺得自己當下企咗喺修羅場嘅正中心。

死啦,曦銘走之前仲提我要照顧月伶…今次真係尷尬。穎怡內心慨嘆道。

「點解佢好似盲咗咁嘅?」兩行淚水喺月伶嘅眼眶度流落嚟:「乜我唔夠主動咩?」

「唔係。」穎怡知道月伶一直以嚟嘅付出,佢冇辦法再由客觀嘅角度去分析月伶同曦銘嘅關係。

月伶回想起自己一直不斷咁爭取同曦銘嘅相處時間,更加會無時無刻都關注對方嘅一舉一動。佢鼻頭一酸,眼淚流得更厲害。

「鍾意一個人明明係一件開心嘅事,但點解去到我哋度可以咁一波三折?」海螢搭嘴道。

海螢諗起當初同阿軒促膝暢談嘅日子,內心突然更加寂寞。

「真。」月伶舉起一罐啤酒同海螢乾杯:「穎怡你而家可能唔明,但係遲早總會有一個人會令你嘅心情七上八落。」

邊會唔明啊…穎怡內心無奈咁反駁道,佢自己又何嘗未試過對一個人心動,只不過每一次都無疾而終。
「係,尤其是又酸又甜嘅嗰種感覺。」海螢附和道:「真係好易令人上癮。」

「我好享受呢種冇鍾意人嘅日子,唔好諗住講完我就會動容。」穎怡固執己見:「絕對唔會俾其他人控制到自己嘅心情。」

我就快頂唔住啦大佬…穎怡唔想再同兩個飲醉咗嘅人雞同鴨講,佢偷偷地咁拎起月伶嘅電話,然後靜雞雞咁send咗個Whatsapp俾曦銘。

「唔係,你真係會遇到嗰條友。」月伶企起身,搖搖晃晃咁指住穎怡講道:「總會有一個人令你覺得:就算係為咗佢赴湯蹈火都好,只要你望到佢笑嘅嗰一刻,你就會心滿意足。」

月伶發表完偉論之後,就轉身攤坐喺海螢嘅腳邊陷入睡眠。

「我先唔會變到好似你哋咁。」穎怡笑住講道:「我行動派嚟,邊會有呢個時間傷春悲秋。」

可能係酒精影響大腦嘅判斷能力,又或者會令一個人更加衝動,穎怡果斷咁召喚曦銘幫手送月伶返屋企。

「辛苦哂你啦。」曦銘轉眼間就返到去佢哋打邊爐嘅場地,佢一臉擔憂咁扶起醉醺醺嘅月伶。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞